Dünya
Giriş Tarihi : 10-06-2019 23:06   Güncelleme : 10-06-2019 23:06

Yurtdışında yaşamak isteyenlere muhteşem bir fırsat: Ankara Anlaşması Vizesi

Ankara Anlaşması Vizesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme yolunda 1963 yılında imzalamış olduğu Ankara Anlaşması kapsamında verilen bir vize türüdür.

Yurtdışında yaşamak isteyenlere muhteşem bir fırsat: Ankara Anlaşması Vizesi

Türkiye’nin Avrupa Birliği serüveni inişli çıkışlı süreçlere girmiş olsa da oldukça uzun yıllardır devam eden bir süreç. Bu sürecin ülkemize getirdiği pek çok avantaj mevcut. Biz burada sizlere Avrupa Birliği’ne giriş süreci içerisinde imzalanmış olan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına büyük bir fırsat sunan Ankara Anlaşması Vizesi hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Ankara Anlaşması Vizesi nedir?

Ankara Anlaşması Vizesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme yolunda 1963 yılında imzalamış olduğu Ankara Anlaşması kapsamında verilen bir vize türüdür.

Türkiye Cumhuriyeti ile o dönemki adı Avrupa Ekonomik Topluluğu olan Avrupa Birliği arasında 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ile Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu ile tam entegrasyonuna yönelik ilk adım atılmış oldu.

Anlaşma içerisinde yer alan bir maddede Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize kolaylığı uygulanacağı hükmü vardı.

İşte Ankara Anlaşması Vizesi bu hüküm çerçevesinde İngiltere’nin bu anlaşmaya dayanarak sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verdiği özel bir vize türüdür.

İngiltere gibi dünyanın en gelişmiş ve en köklü ülkelerinden birinde yaşamak halihazırda birçoğumuzun hayallerini süslemektedir. İşte Ankara Anlaşması Vizesi ile bu şans, ayağınıza kadar gelmektedir.

Ankara Anlaşması Vizesi’ne başvuru şartları

İngiltere tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına özel olarak verilen bir vize çeşidi olan Ankara Anlaşması Vizesi’ne her Türk Cumhuriyeti vatandaşı aşağıdaki şartları yerine getirmesi halinde başvurabilmektedir.

Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere’ye yerleşmek için gerekli olan şartlardan ilki başvurucunun İngiltere’de iş kurmasıdır. Burada önemli olan nokta, bu işin her açıdan vizeye başvuracak olan kişinin kendi işi olmasıdır. Bu doğrultuda; vize dosyası içerisinde kurmayı planladığınız iş ile ilgili dokümanları koymanız gerekmektedir. Bu dokümanlar;

  • Eğitim hayatı ile diploma ve çeşitli alanlarda alınan sertifikalar
  • Türkiye’deki sigorta kaydı
  • Daha önce çalışılan sektörlerde yetkinliğe sahip olan kişiler veya çalışılan firmalardan alınacak referans mektupları
  • Halihazırda Türkiye’de devam edilen iş ile ilgili ticari evraklar
  • İngiltere’de yapılacak olan işe dair iş planı

Bu belgelerden belki de en önemlisi, İngiltere makamlarını İngiltere’de kurmayı planladığınız işi yapabileceğinize dair ikna edeceğiniz iş planıdır. İş planı içerisine işletmenizi kurmayı düşündüğünüz alan ile ilgili rakip analizi, bütçe hesaplamaları, çeşitli tablolar ve potansiyel müşteriler ile ilgili dosyaya ekleyebileceğiniz tüm bilgiler ve belgeler ile oluşturmanız gerekmektedir.

Bunun yanı sıra kuracağınız iş ile ilgili sermayenizi ve bu sermayenin kaynağını da yine başvuru esnasında yetkili makama ileteceğiniz dosyada bulundurmanız gerekmektedir.

Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere’de bulunma şartları

Ankara Anlaşması Vizesi kapsamında başvurucunun bütün evrakları uygun görülürse ilk olarak İngiltere’de 1 yıl süreli oturum ve çalışma imkanı tanınan vize verilir. Bu ilk 1 yıllık sürenin ardından ilgilinin İngiltere’deki durumu İngiltere İçişleri Bakanlığı ve diğer yetkili makamlar tarafından kontrol edilir. İngiltere’ye 1 yıllık Ankara Anlaşması Vizesi kapsamında yerleşmiş olan kişinin bu 1 yıl içerisinde herhangi bir olumsuz durumu ve şartlarında bir eksiklik tespit edilmemesi halinde vizesi 3 yıllığına uzatılır.

Bu 3 yıllık uzatmanın sonunda tıpkı ilk 1 yılın sonunda olduğu gibi ilgili makamların kontrolleri tekrar edilir. Bu kontrollerden geçen başvurucunun vizesi 2’nci kez 3 yıllığına uzatılır.

Ankara Anlaşması Vizesi ile İngiltere’de toplam 5 yıl kalanlara süresiz oturum izni, 6 yıl kalanlara ise İngiltere vatandaşlığı verilmektedir.

İngiltere Ankara Antlaşması Vizesi, İngiltere vatandaşlığı ve İngiltere’de süresiz oturum izni alma gibi oldukça iyi şartlara sahip olan bir vize türüdür. Bu nedenle bu vize türüne yurtdışında yaşama hayali olan herkesin işini şansa bırakmadan başvurmasını tavsiye ediyoruz.

adminadmin