Genel
Giriş Tarihi : 02-06-2017 10:20   Güncelleme : 02-06-2017 10:20

Zeytin Ağacını İzinsiz Kesene Para Cezası

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reform Paketi Tasarısı, son halini aldı.

Zeytin Ağacını İzinsiz Kesene Para Cezası

Tasarıyla, zeytinlik alanların yatırımcılara tahsisinde, projede kamu yararı olması ve yatırım için alternatif yer bulunamaması şartları aranacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, hazırlıkları tamamlanan Üretim Reform Paketi Yasa Tasarısı Taslağı’na ilişkin olarak TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda bir sunum yaptı.

Üretim Reform Paketi’nin en önemli maddelerinden birisini de Zeytincilik Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, zeytinlik alanların yatırımlara tahsis edilmesi konusundaki düzenleme oluşturuyor.

Zeytinlik sahanın, “orman sınırlan dışında kalan ve bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan” olarak tanımlandığı tasarıya göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek.

Yatırım için iki şart

Ancak, yatırım için alternatif alan bulunmaması ve Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu’nun uygun görmesi şartıyla; Bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. Bakanlık bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile tarımsal işletmelerin yapımı ve işletilmesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine bağlı olacak.

Tasarıya göre, Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu; Valinin başkanlığında, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının ildeki üst düzey temsilcileri ile Bakanlık Araştırma Enstitüsü, Ziraat Fakültesi (bahçe bitkileri bölümü) ve ziraat odalarından birer üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşacak.

Yatırım taleplerine ilişkin görüş bildirmek, zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunması, verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izlemenin yapılması, ülkesel ve yerel ölçekli yatırım planlarının uyumunun denetlenmesi, ortaya çıkan olumsuzlukların belirlenmesi ve bununla ilgili sorunlan giderici önlemlerin alınması görevlerini yerine getirecek olan Kurul, en az beş üyenin oyu ile karar alacak. Kurul, taleplere ilişkin kararını, bir aylık süre içerisinde verecek.

Zeytin ağaçlarına söküm izni

Zeytin ağaçlarının sökülmesi de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine tabi olacak. İzin verilmesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı konunun uzmanı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınacak. Zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemeyecek ve sökülemeyecek. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına 2 bin TL idari para cezası verilecek.

adminadmin