Güncel
Giriş Tarihi : 01-05-2015 16:00   Güncelleme : 01-05-2015 16:00

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

ZONGULDAK (AA) - Türk-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, çeşitli sendikalara bağlı işçilerin katılımıyla madenci kenti Zonguldak'ta kutladı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

ZONGULDAK (AA) - Türk-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, çeşitli sendikalara bağlı işçilerin katılımıyla madenci kenti Zonguldak'ta kutladı.

Kutlama programı kapsamında Zonguldak Şehir Terminali mevkisinde toplanan işçiler, Türk-İş yöneticileri, sendika genel başkanları, bazı milletvekilleri ve milletvekili adaylarının yanı sıra belediye başkanlarının da yer aldığı kortej, Madenci Anıtı önüne kadar yürüdü.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, burada düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Soma ve Ermenek'te 330 madencinin iş cinayetine kurban gittiğini, Zonguldak kömür havzasının da bugüne kadar 5 bin maden şehidi verdiğini söyledi.

Bölgenin madenle anıldığı için bugün kentte olduklarını anlatan Atalay, 'Buradan Türkiye'ye ve Ankara'ya sesleniyorum. Bu ocaklarda 15 bin kişinin çalışması gerekiyor. Maalesef 9 bin işçi çalışıyor. En az 5 bin işçiye bu vilayetin ihtiyacı var" dedi.

Atalay, kentte herkesin madenle bağının olduğunu, ülkeyi yönetenlerin Zonguldak'a kulak vermesi gerektiğini belirtti.

7 Haziran'da genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Atalay, "Ülkede 13 milyon sigortalı var. 3 milyon civarında işsiz var, yaklaşık 4 milyon kayıt dışı var. Biz bu ülkenin çoluğumuzla çocuğumuzla 50 milyonuyuz. Bu 50 milyonun taleplerine ülkeyi idare edenler kulak vermeli. Can kulağıyla dinlemeli, yoksa 7 Haziran'da işçinin, çiftinin, memurunun dediğini yerine getirmeyenleri alaşağı ederiz" ifadesini kullandı.

Atalay, geçmiş yıllardaki büyük maden kazalarına değinerek, ülkede her gün 3 işçinin iş cinayetine kurban gittiğini, bunları önlemek için bu alanlarda olduklarını dile getirdi.

-"Kimsenin burnu kanamadan 1 Mayıs bitmeli"

Asgari ücretle ve yokluk sınırında çalışmak istemediklerini vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

"Bu ülkede 800 bin taşeron işçi var. Bunların 100 bini asıl işte çalışanlar. Bunları derhal kadroya geçirmek gerekiyor. Şekerde, ormanda, karayollarında ve madende 20 yıldır çalışan geçici işçiler var. Onların kadroya geçmesi için de bugün alanlardayız. Bu ülkede bedeli hep emekçiler mi ödeyecek? Bedel ödemekten yorulduk. Bunun için buradayız. Zonguldak böyle bir kalabalık görmedi, burada her görüşten kardeşimiz var. Türk-İş 64 yıldır bu ülkede işçiden, mazlumdan ve mağdurdan yana oldu. Olmaya da devam edeceğiz. Bu alandan Türkiye'ye sesleniyorum, Türk-İş bugün İzmir Gündoğdu, Ankara Sıhhiye, Adana Cumhuriyet Meydanı'nda, Afyon'da, Antalya'da, Türkiye'nin her yerinde 1 Mayıs'ı kutluyor. Kimsenin burnu kanamadan bugün 1 Mayıs'ın bitmesi gerekiyor. Türk-İş birlikten, beraberlikten, işçinin, çiftçinin ve emekçinin sıkıntısını ülkenin gündemine taşımaktan yanadır."

Ergün Atalay, 10 Şubat 2011'de Afşin'de maden işçilerinin iş kazası geçirdiğini anımsatarak 1540 gündür işçilerin toprağın altında cenazelerinin bulunamadığını, bu sıkıntıların giderilmesi için burada olduklarına işaret etti.

Türkiye'de örgütlenme sıkıntısı olduğunu savunan Atalay, örgütlendikleri için çok sayıda kentte işçilerin kapının önüne konulduğunu anlattı.

Atalay, ülkede 5 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin durumuna değinerek, "Bu bakış açısı değişmeli. Eğer değişmiyorsa doğruyu yapanları ülkenin başına getirmek durumundayız. 6 milyona yakın emekli de zor şartlarda yaşıyorlar. Halen sağlıkta katkı payı devam ediyor. Ülkeyi yönetenler bu uygulamadan vazgeçmeli" şeklinde konuştu. 

Kadın cinayetlerinin devam ettiğine değinen Türk-İş Başkanı Atalay, "Çocuğa iğrenç şekilde muamele uygulayacaksın, sonra öldüreceksin, ondan sonra diyorlar ki Türk-İş Başkanı idamı konuşur mu, bal gibi konuşurum" dedi.

-"Kamuda sözleşme senesi"

Ergün Atalay, bu yıl kamuda sözleşme senesi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"200 bin kamu işçisinin bu yıl sözleşmesi var. Bu sözleşmeleri seçimden önce bitirmek mecburiyetindeyiz. Bu alandan bir kez daha ifade ediyorum 7 Haziran'dan evvel, sözleşmeyi bağıtlamak istiyoruz. 'Vergi' diye bir bela var başımızda. Madenci bir kardeşimiz ocak ayında 2 bin lira maaş alıyorsa, yıl sonuna kadar bu maaş 1640 liraya düşüyor. Bu çarpık düzeni düzeltmek durumundayız. Vergi sistemini bu sözleşmede yüzde 15'e çekmek zorundayız. Bu Türkiye'deki çalışanların talebidir."

Zonguldak'ta sivil toplum kuruluşlarına seslenen Atalay, madene en kısa zamanda yeterli işçi alınmaması durumunda "anahtarı ülkeyi yöneten başbakana teslim etmek durumundasınız" ifadesini kullandı. 

Atalay, sendika parasının eğitime, işçinin sosyal yaşamına harcamak durumunda olduklarını, Türk-İş'in de bu talimatına sendikaların uyma mecburiyeti bulunduğunu dile getirdi.

Zonguldak Kömürspor'un 3. Lig'de mücadele ettiğini anlatan Atalay, bu takımın 2. Lig'e yükselmesi için kentteki yöneticilere destek çağrısı yaptı.

- "TTK işçi alınmalı"

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci ise taş kömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödendiğini belirterek "Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan sayısı 9 bine indi. Tarihimizin en az sayıda işçisiyle en düşük üretimi yapıyoruz. İşçi alınsın, üretim artsın ve kurumun zararı ortadan kalksın" diye konuştu.

Kentteki sivil toplum kuruluşları adına konuşan Maden Mühendisleri Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı da Zonguldak'ın göç verdiğini, taşkömürü kurumunun kapatılmaya ya da özelleştirmeye doğru sürüklendiğini iddia etti.

-Kutlamalardan notlar

Kentteki kutlamalar kapsamında Ankara başta olmak üzere çevre illerden de gelen binin üzerinde polis görev yaptı.

Miting alanında bir polis helikopterinin sürekli tur atmasının yanında özel harekat ekipleri de binaların çatılarında güvenlik önlemleri aldı.

Yürüyüşe katılan yüzleri siyaha boyalı madenciler, baretleri, taşıdıkları Türk bayrağıyla kaplı temsili tabut ve pankartlarla ilgi odağı oldu.

Başındaki madenci baretiyle konuşan Atalay ile diğer sendika yöneticileri mitinge katılanlara karanfiller dağıttı.

adminadmin