Güncel
Giriş Tarihi : 09-12-2014 19:30   Güncelleme : 09-12-2014 19:30

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, insan haklarının korunması ve geliştirilmesinin, insanlığın ortak sorunu haline geldiğini bildirdi

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, insan haklarının korunması ve geliştirilmesinin, insanlığın ortak sorunu haline geldiğini bildirdi.

Gümrükçüoğlu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca kabulünün yıl dönümünde, insan hakları gününün temel haklar ve özgürlükler bakımından önemli bir adım olduğunu belirtti.

Günümüzde insan haklarının korunması ve geliştirilmesinin, ülkelerin bir iç sorunu olmaktan çıktığını ifade eden Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi, insanlığın ortak sorunu haline gelmiştir. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusundaki sorumluluk öncelikle devletlere ait olmakla birlikte, bu görev basın ve yayından, sivil toplum örgütlerine kadar tüm kuruluş ve bireylerin işbirliğini gerektirmektedir. Bu nedenle, insan hakları bilincinin ve insan haklarının tam olarak benimsenerek uygulanması için gerekli sorumluluk duygusunun bireylerde, sivil toplum kuruluşlarında ve basın yayında bulunması büyük önem taşımaktadır."

Gümrükçüoğlu, Suriye, Filistin, Irak, Myammar, Doğu Türkistan, Somali ve dünyanın daha birçok yerinde kan ve göz yaşının aktığına dikkati çekerek, "İnsan hakları ihlal edilmektedir. Barışa, eşitliğe  huzura ve kardeşliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde tüm insanlığın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutlar, herkesin haklara ve eşitliğe sahip çıkmasını dilerim" ifadelerini kullandı.

Güncelleme (10 Aralık 2014, 01:30):

KARABÜK (AA) - Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. 

Alimoğlu, mesajında, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) temel insan hakları sözleşmelerinin tamamına taraf olduğunu belirtti.

İnsanın doğuştan elde ettiği hakların, çeşitli sebeplerle engellenmesinin söz konusu olabileceğini vurgulayan Alimoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Bu gibi durumlarda insan haysiyetine yakışır şekilde muamele edilmesi için çeşitli denetim kurulları kurulmuş ve görevlerine devam etmektedir. İlimizde de faaliyetlerine devam eden bu kurullar son yapılan düzenlemelerle sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla güçlendirilmiş ve gönüllü olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Bununla birlikte özellikle belirtmek isterim ki bu ihlallerin denetim ya da cezalarla düzeltmesi için yapılan gayretin yanı sıra, insanların bu haklara azami dikkat etmesini sağlamak için onların eğitimi ve şuurlanması için de çok çaba harcamalıyız." 

Eğitimin önemine değinen Alimoğlu, "Özellikle çocuklarımızın daha çok okuması için çalışmalı, düşünen, okuyan, okuduğunu anlayan nesiller yetiştirmek için uğraşmalıyız. Böyle insanlar yetiştirmeyi başardığımızda, bugün ihlale uğradığını düşündüğümüz birçok temel hak ve özgürlüğün kendiliğinden korunduğuna da şahit oluruz. İnsanın varoluşu ile elde ettiği bu hakların korunması için mücadele etmek, tüm insanlar için sadece 'İnsan Hakları Günü' değil her gün ve her yerde önemli bir vazifedir. Bu vesileyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutlar, sağlıklı ve mutlu günler temenni ederim" değerlendirmesinde bulundu.

Güncelleme (10 Aralık 2014, 03:30):

GİRESUN (AA) - Giresun Valisi Hasan Karahan, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Karahan, mesajında, insanların temel hak ve özgülüklerini güvence altına alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilişinin 66. yıldönümünü kutladıklarını belirtti.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin ferdin doğuştan gelen ve yalnızca insan olmasından kaynaklanan haklarını özgürce ve eşit şartlar altında kullanmasını teminat altına alan haklar manzumesi olduğunu ifade eden Vali Karahan, şunları kaydetti:

"Günümüzde insan haklarının korunması, geliştirilmesi ve ayrım yapmadan herkese uygulanması çağdaş devlet olmanın temel göstergelerinden biridir. Bu nedenle, tüm bireylerin insan haklarının saygı göreceği, evrensel insan hakları değerlerinin korunup geliştirileceği bir dünya için çaba göstermek büyük önem taşımaktadır. Son dönemlerde ülkemizde insan haklarına dönük sayısız reformlar ile birlikte hem devlet ile halkı arasındaki gönül köprüsünü güçlendirmiş, hem de hak arama bilincini kitle iletişim araçlarıyla tüm toplum bazında yaygınlaştırmıştır. 'İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın' prensibi ile kökleşen yönetim geleneğimiz, yeniden hayat bulmaya başlamıştır."

Karahan, il genelinde sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarında insan hakları konusundaki duyarlılık gün geçtikçe arttığını, ayrıca toplumun tüm kesimlerinde de insan hakları bilincinin geliştiğini vurgulayarak, mesajını şöyle tamamladı:

"İnsan haklarını korunması ve geliştirilmesi amacıyla tüm illerde olduğu gibi ilimiz ve ilçelerimizde de oluşturulan İnsan Hakları İl ve İlçe Kurulları, çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürmektedirler. Bu duygu ve düşüncelerle, halkımızın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutluyor ve tüm insanlığa insan haklarına saygı temelinde insan onuruna yakışır bir gelecek temenni ediyorum."

Güncelleme (10 Aralık 2014, 10:00):

DÜZCE (AA) - Düzce Valisi Ali İhsan Su, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Su, mesajında, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilişinin yıl dönümü olan 10 Aralık'ın, "Dünya İnsan Hakları Günü" olarak kutlandığını belirtti. 

İnsan haklarının önemine değinen Su, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk duyguları içinde geliştirmeliyiz. Gelişmişliğin bir ölçüsü olarak kabul edilen insan hakları alanında vardığımız noktayı hiçbir zaman yeterli görmeden, hep daha iyiye, daha güzele ulaşma yönünde çabalarımız sürdürülecektir. İlimizde insan hakları alanında, tüm bireylerimizin yanında, kadınlarımızın, çocuklarımızın, engellilerimizin ve tüm dezavantajlı kesimlerin bu haklarını en geniş biçimde kullanabilmeleri için  yoğun çalışmalar gerçekleştirilmektedir." 

Vali Su, vatandaşların her alanda en yüksek hayat standardına kavuşması için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak, "Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımızın bu önemli gününü kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

 

Güncelleme (10 Aralık 2014, 16:00):

KARABÜK (AA) - Karabük'te 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla "İnsan Hakları" konferansı düzenlendi. 

Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Karabük Üniversitesi (KBÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Karacan, dünyada kendilerini insan haklarının savunucusu olarak sunan ülkelerin aslında bu konu üzerinde göründüğü kadar gerçekçi olmadığını söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada ve dünyanın birçok yerinde insan haklarının ihlal edildiğini ifade eden Karacan, "Suriye, Irak ve Afganistan'ın bulunduğu coğrafyaya özgürlük adına gidenler bugün o bölgelerin halinden sorumludurlar. İnsan haklarının en fazla göz ardı edildiği yerler Ortadoğu ve Asya bölgeleri. Dünyada bir çok katliam yapıldı. Toplumların baskı altında tutulması insan haklarının ihlalidir. Özgürlükçü, çoğulcu ve demokratik toplumlarda insan haklarına önem vardır" diye konuştu. 

KBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Asker de konferansta sunum yaptı.

adminadmin