Güncel
Giriş Tarihi : 01-02-2015 19:00   Güncelleme : 01-02-2015 19:00

"5'inci Safranbolu Kongresi"

KARABÜK (AA) - 21

KARABÜK (AA) - 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, "Muhalefet deyince, hükümetin her politikasına karşı değiliz. Rusya politikasını, enerji sektöründe atılan adımlar dışında doğru buluyoruz, yanlış yapılan anlaşmalar dışında. İran politikasında ciddi doğruluklar olduğunu görüyoruz" dedi.

Özdağ, enstitü tarafından "2015 Dünya" başlığıyla düzenlenen "5'inci Safranbolu Kongresi"nin kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de muhalif bir kuruluş olmanın zor olduğunu savunarak, şöyle konuştu:

"Bu şu anlama gelmiyor. Muhalefet deyince hükümetin her politikasına karşı değiliz. Rusya politikasını, enerji sektöründe atılan adımlar dışında doğru buluyoruz, yanlış yapılan anlaşmalar dışında. İran politikasında ciddi doğruluklar olduğunu görüyoruz. 2011'e kadar Suriye politikası çok doğru bir politikaydı. Afrika'ya açılma politikası doğru bir politika."

Bu kongreyi şimdiye kadar geçmiş merkezli yaptıklarını anlatan Özdağ, şu görüşlere yer verdi:

"Geçen yıl çok başarılı bir şekilde '100. Yılında Birinci Dünya Savaşı' toplantısını gerçekleştirdik. Ama İcra Kurulunda 'bundan sonra gelecek merkezli toplantılara dönüştürelim ve senaryo merkezli geleceği inceleyelim' dedik.  Doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Konularında uzman akademisyenleri bir araya getirdik. Konularında uzman akademisyenleri davet ederken, siyasal karar alıcıları ve ekonomik karar alıcıları da davet edelim onlar da bu akademik birikimden faydalansınlar."

Özdağ, özellikle güvenlik bürokrasisi, önde gelen bankaların yönetim kurulu başkanı ve 100'e yakın şirketin, holdingin yönetim kurulu başkanı veya taktir ettikleri kişiyi davet ettiklerini hatırlatarak, "Sonuç sıfır. Çok ilginç bir şey. Hiçbir holding veya banka yönetimi katılma ihtiyacını hissetmedi. Böyle bir toplantıyı Almanya'da, Fransa'da, Amerika'da düzenlemiş olsaydık ortaya çok daha farklı bir profilin çıkacağından eminim" diye konuştu.   

Kongre, "Ortadoğu Jeopolitiğinde Beklenen Gelişmeler-İran-İsrail Gerilimi", "Irak 2015’de Ne Kadar Parçalanacak?", "2015’de Suriye’nin Belirsiz Geleceği Belirlenecek Mi?" başlıklı oturumların ardından sona erdi.

adminadmin