Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-04-2020 12:48   Güncelleme : 16-04-2020 12:51

AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu'dan Samsunlu Çiftçilere Müjde!

AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, video konferans yoluyla Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, milletvekilleri, Vali, birlik başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu'dan Samsunlu Çiftçilere Müjde!

Samsun tarımında bugüne kadar yapılan çalışmalar, devam eden yatırımlar ve talep ve önerilerin değerlendirildiği  "Samsun Tarım Sektörü Buluşması" Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başkanlığında video konferans yoluyla gerçekleştirildi.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Vali Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, birlik başkanları ve sektör temsilcileri olmak üzere 100'ün üzerinde katılım sağlandı.

 

ÇİFTÇİLERİMİZE ÖNEMLİ DESTEKLER

Son derece verimli geçen toplantının ardından açıklamalarda bulunan AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, Samsun tarımının çok önemli bir seviyede olduğunu ifade etti. Her zaman çiftçinin, üreticinin yanında olduklarını ve büyük destekler verdiklerini vurgulayan Başkan Aksu, "Bizim gönlümüz daima çiftçilerimizle beraber. Şimdiye kadar yapılan desteklerin ardından bir adım daha atıldı. Hazineye ait araziler tarımsal amaçlı olarak bedelsiz tahsis edilecek. Çiftçilerimiz bu arazilerde ekim yapacak, yetiştirecek, üretecekler. Böylece hem kendileri hem de ülkemiz kazanacak" dedi.

 

ŞEHRİMİZİN POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

Samsun'da tarımsal potansiyelin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Aksu, "Kenevir üretiminin yüzde 85'ini, fii ve yeşil otun yüzde 16'sını, çeltiğin yüzde 14'ünü, fındığın yüzde 18'ini, lahananın yüzde 27'sini Samsun üretmektedir. Samsun 3,5 milyar TL ile hayvansal üretim değerlerinde Türkiye'de 21. sırada, 4,6 milyar TL ile bitkisel üretim değerlerinde ise 11. sırada. Samsun 7,7 milyar TL'lik tarımsal üretim değeri ile Karadeniz Bölgesi'nin tarımsal üretim üssü olmuştur. Samsun'a son 17 yılda 9,5 milyar TL tarımsal destek verildi" diye konuştu.

 

İŞTE O MÜJDELER

Sn. Bakanımız Bekir Pakdemirli tarafından Samsun'a müjdeler verildiğini belirten Başkan Aksu, şunları söyledi: "

Şehrimize kısa süre içerisinde bir çok tarımsal yatırım yapılacak. 7 adet meteoroloji gözlem istasyonu kurulacak. 4 adet Tarım Kredi Kooperatif Marketi açılacak. Ekonomik durumu zayıf olan 10 aileye 100 ton beyaz şapkalı mantar kompostu dağıtılacak.  Bal ve Polen Üretimi Projesi kapsamında 19 Mayıs, Salıpazarı, Havza ve Vezirköprü ilçelerimizde kırsalda yaşayan 60 kadın çiftçimize 10'ar adet arılı kovan dağıtımı yapılacak.

 

Vezirköprü'de 5 adet süpürge dikimevi kurulacak. Ana arı ve arı sütü üretimi için 1,1 milyon TL'lik malzeme ve ekipman desteği verilecek. İsrail Sazanıyla mücadele için 1,4 milyon TL destek verilecek. 5 bin ton turşu kapasiteli fabrika kurulması için 1,9 milyon TL destek sağlanacak. Manda ıslahı ve verimliliği artırmak için 1,5 milyon TL destek verilecek. 21 ton ayçiçeği, kuru fasulye ve 1670 paket mısır tohumu dağıtılacak. Meralarda verimi artırmak için 1,5 milyon TL tutarında 895 ton gübre uygulaması yapılacak.

 

Çiftçilerimize 2,2 milyon TL maliyetle 220 ton yem bitkisi tohumu dağıtılacak. 4,1 milyon TL bütçe ile 9 bin dekar alanda mera ıslah çalışması yürütülecek. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 13. Etap kapsamında yatırım tutarı 23,2 milyon TL olan 29 proje hayata geçirilecek. Gelir seviyesi düşük 100 üreticimiz için 100 adet tam sistemli modern sera kurulacak. Doğduğum yerde doymak istiyorum projesi kapsamında 10,8 milyon TL ekipman desteği verilecek.

 

Covid-19'dan sonra gıda ve tarımın sağlık ve savunma gibi stratejik bir alana döneceğini ifade eden Aksu, "Böyle bir dönemde sektör bileşenleri ile yapılan toplantı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanınımız Sn. Bekir Pakdemirli'ye ilimiz adına teşekkür ediyorum" dedi. 

Recep YAZGANRecep YAZGAN