14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Uzm. Dr. Ertan Uzun Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı kapsamında seminer verdi

Türkiye - 15-11-2012 16:43

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili yaptığı açıklamada “Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. (Araştırmalarda %8.5 ile arasında değişmektedir). Kısacası ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın bu sonuca çok önemli bir katkısı olduğu bilinmektedir.” dedi
 
Uzun Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu :

Bakanlığımızca diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı (DİABTÜRK)” yürütülmeye başlanmıştır. Ayrıca özellikle Tip 2 diyabetin en önemli nedenlerinden birisi olan obezitenin önlenmesi ve kontrolüne yönelik olarak da “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” yürütülmektedir.
 
Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) öncülük ettiği, tıp tarihinde bugüne kadar üretilmiş olan en değerli molekülü “insülin hormonu” nu bulan Frederick Banting’in doğum tarihi olan “14 Kasım Diyabet Günü”  tüm dünyada her yıl belirlenen değişik tema ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yılki Dünya Diyabet Federasyonunun belirlediği ve tüm dünyada kullanılan 14 Kasım Diyabet Günü teması  “Geleceğimizi Koruyalım’dır.
 
Program kapsamında, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” nün özellikle Tip 2 Diyabet oluşumunda önemli bir risk faktörü olan obezitenin ülkemizde görülme sıklığındaki artış da göz önüne alınarak 12-18 Kasım 2012 tarihleri arasında ve “Diyabet ve Obezite Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak;
Halkın farkındalığını arttırmak amacıyla “Diyabet İçin Güçbirliği” nin logosu “Mavi Halka” yı led aydınlatmalı tabela olarak Müdürlüğümüz girişine asıldı.

Halkın farkındalığını arttırmak amacıyla “Diyabet İçin Güçbirliği” nin logosu “Mavi Halka” lı rozet yapılara halkımıza dağıtılmıştır.

Konu ile ilgili afiş ve broşürler bastırılarak tüm aile hekimlerine ulaştırıldı ve halkımıza dağıtımı yapıldı.
 
Günün Diğer Haberleri
haber yazılımı