Çocuklar Ve Gençler Üzerinde Öfke ve öfkenin kontrolü
Samsun Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Uğur Eker’in yaptığı araştırmaya göre, Çocuklarda ve gençlerde öfkenin kontrolü için çocukların saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde duygusunu ifade etme becerisini kazanması gerekmekte.
Tarih - 31-01-2012 12:29
Eker’in araştırmasına göre öfke doğru yollarla ifade edilmediğinde; baş ağrıları, mide rahatsızlıkları, solunum ve sindirim rahatsızlıkları, duygusal rahatsızlıklar, depresyon gibi rahatsızlıklar meydana gelmekredir.
Eker’in caginpolisi.com.tr isimli internet sitesinde yayınladığı makalesine göre öfkenin doğru yöntemlerle kontrol edilmesinin ise şu gibi yöntemlerle mümkün olabileceğini söylüyor; “düşünme tarzınızı değiştirmek, farklı bakış açısı geliştirmek, daha mantıklı düşünceler geliştirmek, olayları önceden tahmin etme ve ona göre davranma, olumlu olayları örnek alıp, ders çıkarmak, her zaman öfkelenmenizin sebeplerini, öfke davranışlarınızı ve bunların sonuçlarını değerlendirebiliriz, karşınızdakinin gözüyle olaya bakıp, ne hissettiğini anlamaya çalışın, zamanlama olarak daha stresli olduğunuz saatleri bilin, işlerinizi ona göre ayarlayarak öfkelendiren ortam olay veya kişilerden uzak durmamız gerekir.”
Eker Çocukları ve gençleri anlamada empati yönteminin olumlu sonuçlar vereceğini de kaydederek, şöyle devam ediyor; “Öfkelendiğimizde , Bana göre öfke nedir?, Beni daha çok ne öfkelendirir?, Kim öfkelendirir? Öfkemi daha çok nasıl ifade ederim. Diyerek kendinizi ve çocuklarımızın öfkeli davranışlarını gözlemleye biliriz ve şiddet eğilimi olgusunu en kısa sürede başkalarına ve kendi bedenimize ruh halimize zarar vermeden kontrol altına alabilir, geleceğe daha bilinçli bir nesil haline getire biliriz ve sloganımız olarak ‘ öfkenin kendimize zarar vermesine asla izin vermeyin’ diyoruz.”
Günün Diğer Haberleri