Karabük'te DSİ'nin toplu açılış töreni

KARABÜK (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Biz 2021'li yıllarda iki nükleer enerji santralini bitirmeyi hedefliyoruz

Siyaset - 21-05-2015 17:00

KARABÜK (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Biz 2021'li yıllarda iki nükleer enerji santralini bitirmeyi hedefliyoruz. Üçüncüsünü de planlıyoruz. Böylece dışa bağımlılıktan Türkiye kurtulacak" dedi.

Şahin, Karabük Kültür Merkezi'nde düzenlenen Devlet Su İşleri (DSİ) yatırımlarının toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, son 13 yıl içinde Karabük'e 3 milyar 300 milyon liralık yatırım yapıldığını anlattı.

İktidarları döneminde DSİ'nin 2 bin 361 yeni tesis tamamlayarak hizmete aldığını, bunun da rekor olduğunu vurgulayan Şahin, cari açığın nedenlerinden biri olan doğalgaz ve petrolde dışa bağımlılığı azaltmak için nükleer enerji santrallerine ihtiyaç olduğunu bildirdi.  

Mersin Akkuyu ve Sinop nükleer enerji santralleriyle  ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini bildiren Şahin, "Biri Rusya, diğeri Japonya ile hükümetler arası anlaşmalar sağlandı, 42 milyar dolarlık yatırımdır bunlar. Biz 2021'li yıllarda  iki nükleer enerji santralini bitirmeyi hedefliyoruz. Üçüncüsünü de planlıyoruz. Böylece dışa bağımlılıktan Türkiye kurtulacak. Enerji bakımından cari açık vermeyeceğiz, bütçemiz o zaman fazla verecek" diye konuştu. 

- "Emekli maaşını 2 bin 500 liraya kadar çıkartabilirdik"

Şahin, muhalefet partilerinin seçimler dolayısıyla bulundukları vaatlerin bütçede karşılığı olmadığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz emeklilerimiz sevmiyor muyuz? Biz onlardan daha çok seviyoruz. Türkiye'nin imkanı olsa, bütçe imkanları el verse biz daha fazlasını veririz. Hatta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız geçenlerde çok çarpıcı bir bilgi verdi. 'Şu anda en düşük emekli maaşı 2 bin 500 lira olabilirdi' dedi. Eğer 1990'lı yıllarda Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü olduğu dönemde 39-40 yaşında insanlar emekliliğe sevk edilmiş olmasaydı ve bu, Sosyal Güvenlik Kurumunun parasal yapısını bozmamış olsaydı, şimdi bu kurum kendi yağıyla kavrulur halde olurdu. Biz de en düşük emekli maaşını 2 bin 500 liraya kadar çıkartabilirdik. Ama iki çalışana karşılık bir emekli var. İki çalışandan geçtiğimiz primlerle emekli maaşını ödemeye çalışıyorsun yetmiyor. Bütçeden sürekli aktarmalar yapıyorsunuz."

Şahin, en düşük emekli maaşının geçmişte 257 lira olduğunu, temmuz ayı itibarıyla bin liraya yükseleceğini belirterek, "Söylediğim gibi 2 bin 500 lira olurdu. Bunun vebali 'Kim ne vermişse ben beş mislini vereceğim' , 'Size iki anahtar vereceğim' diyen popülist politikalar. Sonuçta iki anahtarı olanlar, daha sonra iki anahtarını kaybetti. Biz bunları yaşadık gördük. Elinde endaze olacak, ölçüm olacak. Türkiye'nin şartlarını bileceksin" ifadesini kullandı.

- "2017'de biz bütçemizi denk bütçe yapar hale geleceğiz"

Vaatler karşısında kaynak sorusuna kimsenin cevap veremediğini anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Efendim Türkiye çok zengin bir ülkedir' bunlar cevap değil. İkna edici şeyler söylemeniz gerekir. Vergi mi koyacaksınız, yoksa borçlanacak mısınız? Hazine bonosu mı ihraç edeceksiniz? O zaman hepimizi borçlandırıyorsunuz. Tekrar IMF'nin kapısına mı düşüreceksiniz bu ülkeyi? Bunları açıklayın. Ama bakın 2017'de inşallah AK Parti iktidarı devam edecek, Allah'ın izniyle, milletimizin takdiriyle 2017'de biz denk bütçe yapar hale geleceğiz. İşte çalışanlarımıza, emeklilerimize ilerki aşamada şu an aldıklarının üstünde tabii ki artışlar sağlayacağız. Popülist yaklaşımlarla, hesabı kitabı olmayan vaatlerle bir yere varmak mümkün değildir. İktidar olamayacaklarını bildikleri için bu vaatlerde bulunuyorlar. Eğer iktidar olacaklarına inansalar bu vaatlerde bulunmazlar. Çünkü mahcup olacaklarını düşünecekler. 7 Haziran'dan sonra iktidar olma şansı olmayanlar bol keseden atıyorlar."

- "Devlette en düşük işçi aylığı bin 800 liradır"

Şahin, muhalefet partilerinin ulaştırma, sağlık, eğitimin projelerin bahsetmediklerine dikkati çekerek, asgari ücret konusunda ise farklı vaatlerin dile getirildiğini söyledi. İşçi maliyetlerinin firmalar için çok önemli olduğunu, daha önce bazı işletmelerin bu yüzden Romanya'ya ve Mısır'a gitmek zorunda kaldığını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Demek ki işçilik ücreti üretimde çok önemli bir faktör. Niye gitsin adam orada yatırım yapsın? O nedenle bu dengeleri göz önünde bulundurmak zorundasınız. O zaman sigortasız işçi çalıştırır veya işçi çıkarır. Bu o zaman Türkiye'nin işsiz sayısını artırmaz mı? Bütün bu dengeleri göz önünde bulundurarak hareket etmek zorundasınız. Biz iş yapıyoruz Türkiye'yi büyütüyoruz, büyütmeye çalışıyoruz. Karabük'te daha yapacağımız çok işler var."

Karabük Valisi Orhan Alimoğlu ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu da  DSİ tarafından Karabük'te yapılan yatırımları anlattı.

Şahin, Düzçam köyünde bulunan AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci ile telekonferans sistemiyle bağlantı kurarak, 9 tesisin temelini attı, 4 tesisin ise açılışını gerçekleştirdi.

Daha sonra Şahin, Safranbolu ilçesine geçerek esnaf ziyaretinde bulundu. 

Günün Diğer Haberleri