SICAK HAVALARDA BESLENME ÖNERİLERİ

Aşırı sıcaklarda hastalanmak istenmiyor ise kızartmadan ve hamurlu yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten ART Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Simge Çıtak aşırı sıcaklarda sağlığı korumak için önemli beslenme önerilerinde bulundu.

Tarih - 21-08-2013 09:04

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu duruma uyum sağlamaya çalıştığını vurgulayan Simge Çıtak, özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalığında sıcaklar nedeniyle artış görüldüğünü ayrıca, sıcak havalarda terlemeyle ortaya çıkan su ve mineral kaybı sonucu; baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık problemleri yaşamak hiç şaşırtıcı olmadığının altını çizdi. Bebek ve çocuklarda da durum aynı olduğunu kaydeden Çıtak, ishal görülme oranı arttığını ve sıcak havalarda besinlerin bozulma riskinin yüksek olduğu için de besin kaynaklı zehirlenmeler sık görüldüğünü açıkladı.
 
-KIZARTMALARA VEDA EDİN-
 
Hiçbir zaman kızartma tüketilmesini sağlıklı bulmadığını ifade eden Çıtak, özellikle bu mevsimde kesinlikle uzak durulması gerektiğinin altını çizdi. "Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyeceklerin, vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve yüksek tansiyona neden olduğu için tüketilmemeli" diyen Çıtak, "Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalı. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı besinleri günlük tükettiğiniz yağ miktarını azaltarak kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı yağ yerine 5 adet fındık/badem veya 1 ceviz tüketebilirsiniz" açıklamasında bulundu.
 
-YAZ MEYVELERİ TÜKETİN-
 
Yaz sıcaklarından korunabilmek için enerji ve vitamin deposu olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyvelerinin tüketilmesi gerektiğini aktaran Çıtak, "Yüzde 90'ı su olan karpuz, tüketildiğinde tokluk hissi verir. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca karpuz protein, yağ, karbonhidrat ve fosforun yanı sıra A ve C vitamini de içeriyor. Bu nedenle tüketilmesini önerdiğimiz yaz meyveleri, sıcaklığın neden olduğu sıvı kaybını önlemesinin yanı sıra vücuda vitamin ve mineral desteği de sağlar" dedi.
 
-"MUTLAKA SEBZE ANA YEMEĞİMİZ OLMALI VE SU TÜKETMELİYİZ"-
 
Tüm yeşilliklerin, domates ve salatalığı içeren güzel bir salatanın yazın vazgeçilmezi olması gerektiğini vurgulayan Sinem Çıtak, "yaz aylarında sıcaklıkla beraber artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı çok önemli. Bu nedenle, her gün en az 8-12 bardak su içilmeli. Ayrıca egzersiz yapıldığında daha fazla su tüketmeye dikkat etmelisiniz" ifadelerini kullandı.
 
-SÜT VE YOĞURT TÜKETİN-
 
Süt ve yoğurt gibi gıdaların kalsiyum içeriğinden dolayı kalbin düzenli atmasını sağladığı, sinir sisteminin korunmasına yardımcı olduğu ve uykusuzluğa da iyi geldiğini söyleyen Çıtak, ayrıca doygunluk hissinin, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başladığını bu nedenle de yavaş yavaş yemek yemeye özen gösterilmesinin altını çizdi.
 
-"YAZ AYLARINDA DIŞARIDA VE AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERDEN KAÇININ"-
 
Son olarak Sinem Çıtak, "Özellikle yaz aylarında artan hastalıkların başında besin zehirlenmesi gelir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinler ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açıyor. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçının. Çabuk bozulma potansiyeli yüksek olan et, yumurta, süt ve balık gibi gıdaları açıkta bekletmemeye dikkat edin" dedi.

ANKA
Günün Diğer Haberleri