Ekonomi
Giriş Tarihi : 13-02-2014 15:59   Güncelleme : 13-02-2014 15:59

BAKAN YAZICI'DAN ŞİRKETLERE 14 ŞUBAT UYARISI

Asgari sermaye tutarlarını yükseltmeleri için anonim ve limited şirketlere tanınan süre 14 Şubat'ta doluyor!

BAKAN YAZICI'DAN ŞİRKETLERE 14 ŞUBAT UYARISI
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, asgari sermaye tutarlarını yükseltmeleri için anonim ve limited şirketlere tanınan sürenin 14 Şubat'ta dolduğunu belirterek, süresi içinde sermaye artırımı yapılmaması halinde şirketlerin münfesih duruma düşeceğini bildirdi. Oyda imtiyaz tanıyan esas sözleşme hükümlerinin de 14 Şubata kadar Yeni Türk Ticaret Kanunu'na uyarlanması gerektiğine dikkat çeken Bakan Yazıcı, esas sözleşme değişikliği için öngörülen sürenin ise 1 Temmuz 2014'te dolduğunu vurguladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, anonim ve limited şirketlerin asgari sermaye tutarlarını Türk Ticaret Kanununa uyumlu hale getirmeleri hakkında yazılı açıklama yaptı. Asgari sermaye tutarlarını yükseltmeleri için anonim ve limited şirketlere tanınan sürenin 14 Şubat 2014 tarihinde dolduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ile asgari sermaye tutarının anonim şirketler için 50 bin ve limited şirketler için 10 bin TL olarak belirlendiğini hatırlattı. Bakan Yazıcı, süresi içinde sermaye artırımı yapılmaması halinde bu şirketler münfesih duruma düşeceğini bildirdi.
 
-"SERMAYE ARTIRMASI GEREKEN 70 BİN ŞİRKET VARDI, BU SAYI DAHA DA AŞAĞI DÜŞTÜ"-
 
Yeni Türk Ticaret Kanunu şirketlerin kurumsallaşması, rekabet gücünün artırılması, kamu güveninin oluşturulması, şeffaflık ve sürdürülebilirlik açısından çok önemli hükümler içerdiğini ifade eden Yazıcı, kanunun ana hedefinin güçlü işletmeler, güçlü şirketler ve güçlü Türkiye olduğunu vurguladı. Şirketlerin daha güçlü bir ekonomik yapıya kavuşmaları amacıyla asgari sermaye tutarlarına ilişkin yeni Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlemeler yapıldığını belirten Bakan Yazıcı şunları kaydetti:
"Limited şirketlerin sahip olmaları gereken asgari sermaye tutarı 5 bin TL'den 10 bin TL'ye yükseltilmiş, anonim şirketler için ise eski Ticaret Kanunu'nda olduğu gibi 50 bin TL olarak düzenlenmiştir. Söz konusu sermaye tutarını sağlamayan şirketlerin toplam sayısı bazı basın kuruluşları tarafından ifade edildiği gibi 'yüzbinlerce' değildir. Bakanlığımızca konuyla ilgili olarak detaylı bilgilendirme ve uyarıların yapıldığı 20 Ocak 2014 tarihinde bu kapsamda 60 bini limited şirket ve 10 bini de anonim şirket olmak üzere yaklaşık toplam 70 bin şirket bulunmaktaydı. 20 Ocak 2014 tarihinden bugüne kadar yapılan yoğun sermaye artırımı işlemleri ile birlikte bu sayının daha da aşağılara düştüğü değerlendirilmektedir."
 
-"ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ÖNGÖRLEN SÜRE 1 TEMMUZ 2014'TE SONA ERİYOR"-
 
Sermayesi 50 bin TL'nin altında olan anonim şirketler ile sermayesi 10 bin TL'nin altında olan limited şirketlerin en geç 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermayelerini bu tutarlara yükseltmeleri gerektiğini vurgulayan Bakan Yazıcı, esas sözleşme değişikliği için öngörülen sürenin ise 1 Temmuz 2014'te sona erdiğinin altını çizdi. Anonim şirketlerin esas sözleşmeleri ile limited şirketlerin şirket sözleşmelerini 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'yla uyumlu hale getirmesi için 1 Temmuz 2013 tarihine kadar süre verildiğini anımsatan Bakan Hayati Yazıcı, "Kanunla Bakanlığımıza verilen yetki doğrultusunda bu süreyi 1 Temmuz 2014 tarihine kadar uzattık" dedi.
 
 
-"OYDA İMTİYAZ TANIYAN ESAS SÖZLEŞME HÜKÜMLERİNİN UYARLANMASI İÇİN SON TARİH 14 ŞUBAT"-
 
Süre uzatımı talebi ile ilgili olarak kamuoyunda gündeme getirilen bir diğer husus olan "oyda imtiyaz tanıyan esas sözleşme hükümlerinin uyarlanması" konusunda ise özel bir düzenleme mevcut olduğunu vurgulayan Yazıcı, oyda imtiyaz tanıyan esas sözleşme hükümlerinin 14 Şubat 2014 tarihine kadar Yeni Tük Ticaret Kanunu'na uyarlanması gerektiğini kaydetti. Bu tarihe kadar gerekli değişiklikler ile uyarlamaların yapılmaması halinde, Kanuna aykırı imtiyaz tesis eden esas sözleşme hükümlerinin kendiliğinden geçersiz hale geleceğini bildiren Yazıcı, anılan hükmün ve belirtilen sürenin ötelenmesi konusunda Bakanlığın herhangi bir yetkisi bulunmadığının altını çizdi. Bakan Yazıcı, ellerinde aksi yönde yargı kararı bulunmayan pay sahiplerinin herhangi bir kayba uğramamaları için 14 Şubat 2014 tarihine kadar gerekli değişiklikleri veya uyarlamaları yapmaları gerektiğini belirtti.
adminadmin