Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 02-10-2020 06:27   Güncelleme : 02-10-2020 06:27

Belirsiz Bırakmak da Bir Aleniyettir!

Belirsiz Bırakmak da Bir Aleniyettir!

"Sırr-ı ibham" Kur'ani ve Hadsi (Hadisle alakalı) bir kavram. "Dini Türk Edebiyatı" da denen Divan Edebiyatına ait şiir ve mensur şiirlerde çokça kullanılan bir söz sanatı aynı zamanda. İstikballe ilgili hadislerde de kullanılan bu "belağat" tekniğiyle alakalı olarak söz Bediüzzaman'da:

 

“…İşte bu hakikati bilmeyen insafsız insanlar derler ki: “Âhiretin tafsilâtını ders alan müteyakkız kalbli, keskin nazarlı olan Sahabelerin fikirleri, niçin bin sene hakikatten uzak olarak fikirleri düşmüş gibi, istikbal-i dünyevîde bin dört yüz sene sonra gelecek bir hakikati asırlarında karib zannetmişler?” (24. Söz, 5. Dal...)

 

Bu sualin cevabını her okuduğumda Üstad Hazretlerinin bir beyanı fışkırır zihnimden. Ben yaşamadığım ve şahidimin olmadığı hiçbir şeyi yazmadım.” (Emirdağ Lahikası-1)

 

Demek oluyor ki Üstad Risale-i Nur “külliyatı”nda bahsettiği hiçbir vakıadan, yeni tâbirle, “soyutlanmış” değildir. Bunu destekleyen o kadar çok beyanı var ki… Sâdece birini hatırlayalım: “Kardeşim ben size nisbeten bir ders arkadaşayım…”

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN