Genel
Giriş Tarihi : 15-01-2021 09:05   Güncelleme : 15-01-2021 09:05

Bireysel Emeklilik Nedir?

Geleceğe dair planlarınızı gerçekleştirebilmek için para biriktirmeniz gerekiyor, ama bir türlü düzenli olarak birikim yapmaya başlayamıyorsunuz. Pek çok kişinin karşılaştığı bu sorunu aşmanın en ideal yollarından biri bireysel emeklilik sistemine dahil olmak. İşte, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili en çok merak edilenler...

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olmayı düşünen ancak henüz karar veremeyenlerin en çok sorduğu soru “BES nedir?” olabilir. BES, gönüllü katılım esasına dayanan ve devlet katkısıyla desteklenen bir tasarruf ve yatırım sistemi. Mevcut sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil, tamamlayıcısı olarak tasarlanan bireysel emeklilik, kişilerin aktif çalışma hayatları boyunca düzenli birikim yapmalarına yardımcı oluyor. Böylece katılımcılar, alışık oldukları gelir düzeyini ve yaşam standartlarını emeklilik döneminde de sürdürebiliyor.

 

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmak için çalışma şartı aranmıyor, fiil ehliyetine sahip herkes sisteme dahil olabiliyor. Sistemin katılımcıları hangi periyotlarla, ne kadar katkı tutarı yatıracaklarını kendileri belirliyor. Yatırılan her katkı tutarı için mevzuatta belirlenen limitler dahilinde %25 devlet katkısı BES hesabına aktarılıyor. Örneğin yatırılan her 200 TL katkı payı tutarına karşılık 50 TL de devlet katkısı birikiyor. Buna ek olarak birikimler, portföy uzmanları tarafından katılımcının belirlediği faizli ya da faizsiz emeklilik yatırım fonlarında değerlendiriliyor. Sistemde 10 yılı tamamlayanlar ve 56 yaşını dolduranlar emekliliğe hak kazanıyor. BES’ten emekli olanlar birikimlerini ister toplu para, ister düzenli maaş olarak alabiliyor.

 

Bireysel Emeklilik Birikimleri Nasıl Hesaplanır?

BES’ten emekli olduğunuzda birikimlerinizin hangi seviyeye ulaşacağını mı merak ediyorsunuz? BES birikim hesaplama aracı ile ödemelerinizi düzenli yaptığınızda emeklilikte ne kadar birikiminiz veya maaşınız olacağını tahmini olarak hesaplamanız mümkün. Bireysel emeklilik hesaplama aracına yaşınızı, emekli olmayı planladığınız yaşı, ödeme sıklığınızı, aylık ödeyebileceğiniz katkı tutarını, yıllık katkı payı artış oranını ve varsa başlangıç katkı tutarınızı yazarak tahmini birikiminizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu aracı kullanarak birikim hedeflerinize göre aylık katkı tutarınızın ne kadar olması gerektiğini de hesaplayabilirsiniz.

 

Bireysel emeklilik hesaplama aracını kullanarak birikimlerinize geleceğe yönelik beklentilerinize uygun şekilde yön verebilirsiniz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN