Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 07-10-2021 09:35   Güncelleme : 07-10-2021 09:35

Camiler ve Kadınlar

Başta AB Hibe Fonu olmak üzere; Dünya Bankası, kalkınma ajansları, TÜBİTAK, KOSGEB, DPT ve bakanlıklarla ortak projeler hazırlayan kadın dernekleri, büyükşehirlerde kadınların camilerde namaz kılabilmelerini kolaylaştırmak üzere çalışmalar yapıyor mu?

Camiler ve Kadınlar

Camiden çıkmış ayakkabılarımı giyerken bir beyefendi yanında eşiyle yaklaşıp ‘Camide bayanların namaz kılacağı yeri’ sordu.

Bayanların caminin üstünde namaz kıldıklarını, bu merdivenlerden şuan namazlarını bitiren erkekler indiği için camiyi dolanarak dışarıdaki merdivenlerden yukarı çıkmaları gerektiğini söyledim.

Sonra baktım, caminin herhangi bir yerinde kadınların namaz yerini gösterir ne bir işaret ne bir tabela var.

Diyanet İşleri Başkanı aksini söylese de Camilerde kadınların ibadet edebilmelerini kolaylaştıran herhangi bir uygulamaya denk gelemedim.

Kadınlar hayatın hemen her alanında varlarken camilerden kovulmuş gibiler…

Bu konuda bir sosyal medya hareketi var, Kadınlar Camide Platformu;

“Camilerde kadınlara ayrılan kısımlar sınırlı, kırsal kesimlere gidildiğinde kadın mahfili hiç olmayan camiler var. Kadınlara ayrılan namaz kılma bölümleri ya bakımsız, ya çok sıcak ya da çok soğuk oluyor” diye yazmışlar.

Kadınların camilerin hangi kısımlarını kullanacakları herhangi bir kargaşaya veyahut fitneye mahal vermeden mütedeyyin hanımların ibadetlerini yapabilmek üzere nasıl düzenleme yapılacağı gibi tartışmaların hallini, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yüzyıllık tecrübe, bilgi ve birikime tevdi ederek biz, şehir hayatında bir ihtiyaç ve hak olan bu meseleyi çözüme kavuşturmaya yoğunlaşalım.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN