Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 24-02-2021 11:02   Güncelleme : 24-02-2021 11:02

Çin Tehlikesi Var mı!

Çin Tehlikesi Var mı!

Çinliler, nüfusu, siyasi gücü, askeri kabiliyeti ve etki alanı ile tarihin belli dönemlerinde adlarından söz ettiren devletlere sahip olmuşlardır. Asya’nın kadim yerli halkı olan bu millet, farklı devletler ve hanedanların yönetimlerinde modern döneme kadar ulaşmayı başarabilmişlerdir.

 

Modern zamanda da dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülke Çin’dir. 2021 yılı tahminlerine göre nüfusu 1.5 milyarı bulan bu ülke, son dönemlerde ekonomik, siyasi ve askeri alanlarda yaptığı atılımlar, gelişmeler ve sahip olduğu güç ile dünyanın dikkatlerini üzerine toplamaktadır.

 

Türkiye kamuoyunda, Uygur Türklerine yaptığı soykırım ve zulüm ile maruf olsa da, dünyada dikkat çeken yönü, ulaştığı devasa ekonomik ve askeri gücü sayesinde Amerika ve Rusya ile boy ölçüşebilecek bir seviyeye gelmiş olmasıdır. Son 30 yıl içinde dünyanın önemli fabrikalarının üretimini Çin’e kaydırdığı bilinmektedir. Yine son dönemde dünya devletlerinin ekonomileri küçülürken, hatta sıkıntılar içine girerken, 2020 yılında sadece Çin ekonomisi büyümüştür. İstatistiklere göre Çin ekonomisinin önceki yıla göre büyüme oranı yüzde 2.3’tür. Pandeminin de etkisi ile dünya ekonomisi olağanüstü sıkıntılar içine yuvarlanırken, Çin’in bu dönemdeki büyüme oranı çok dikkat çekicidir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN