Fikir
Giriş Tarihi : 13-12-2022 16:29   Güncelleme : 13-12-2022 16:29

Deniz Şehri Samsun

​Tabi ki böyle bir şey yok ben uydurdum.

Deniz Şehri Samsun

Ekabir-i Samsun taifesi "Sağlık Kenti Samsun", "Ticaret Kenti Samsun", "İlkadım Kenti Samsun", "Lojistik Kenti Samsun" diye içi doldurulmamış büyük laflar eder durur da, bizim neyimiz eksik.

Ne dedik; "MAVİ VATANIN SAHİPSİZ ŞEHRİ SAMSUN". Artık 780 bin km kareye sıkışmış bir Türkiye yok, inşallah kara yüzölçümümüz kadar deniz yüzölçümü olan, karadaki kadar denizde de mekanı olan bir Türkiye'den bahsediyoruz.

Bu durumda sahil şehirlerine büyük iş düşüyor. Yeni nesiller denizci olarak yetişsin ki denizlerimize sahip çıkalım. Bizim karadaki işsizliğin karşısında Yunan'ın deniz ticaret filosuyla bırakın milyar dolarları götürmeyi, kaç yüzbin kişiyi istihdam ettiğini biliyor musunuz?

Hasılı kelam denizle dost olmalı, Samsun olarak bunda öncü olmalıyız. Ama nasıl? Tabiki sahilde kayık bağlayacağınız bir yeriniz olacak, Samsun'da var mı? Var. Samsun Limanı var, lakin hem özel liman, hem gümrüklü bölge. Yat limanı var, lakin yatı katı olan zenginlere  hizmet veriyor. Balıkçı barınakları var, onların işi ayrı. Ne kaldı geriye? Atakum Marina. Yanlış anlamayın benim kayığım yok, fakat askerliğimi Sahil Güvenlik botlarında yaptığım için deniz sevdam var. Eeee, devletimiz de Mavi Vatan doktrinini hayata geçirmeye çalışıyor.

Bu durumda Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden ne beklersiniz? Denizcilik için güzel adımlar. Ben değil, onlar desin "DENİZ ŞEHRİ SAMSUN" diye. Diyorlar mı? Yok, demiyorlar ama bulmaca çöz(dür)üyorlar; Marina'nın m'sinden MOLOZ, denizin d'sinden DOLGU kelimelerini türetip harekete geçmek için fırsat kolluyorlar.

Bu arada Marina kirlenmiş, kokmuş, temizlemek gerek... Olmaaaz. Milletin canına yetsin, "ne olur gelin doldurun şurayı da bu koku  ve pislik son bulsun" demelerini bekliyorlar.

Böyle mi DENİZ ŞEHRİ olacağız, böyle mi MAVİ VATAN'a sahip çıkacağız? Toplum olarak, eğitimciler ve idareciler olarak, gençlik olarak denizlerimize sahip çıkmazsak, hadi bizden geçti diyelim, yeni nesli denizle dost yapmazsak halimiz nice olur!.

Bu durumda Ege'de olduğu gibi, Yunan gelip burnumuzun dibindeki adaları silahlandırırken; "NE BAKİYONUZ BE YA, SİZ DENİZDEN NE ANLARSİNİZ. BURNUNUZUN UCUNDAKİ KUÇUCUK LİMANA SAHİP ÇİKAMAMİSSİN, BANA NE CAKA SATİYON BE YA" derse ne cevap vereceksiniz...

Seçim yaklaşıyor... AKPARTİ Samsun vekillerinden biri de Çevre ve Şehircilik'ten sorumlu genel başkan yardımcısı. Atakum Marina hakkında bir beyanatını duymadım, görmedim. Diyeceksiniz ki Atakum Marina senin "Çevre"n, doğru, Yenimahalle'de oturduğum için öyle, onların "Çevre"si muhtemelen bizimkinden daha farklı. En azından aynı "Çevre"de olmadığımız aşikar.

Demem o ki geçen gün şehirden gelirken dikkatimi çekti; Sheraton Otele gelmeden sağda Ulaştırma ve Alyapı Bakanlığı'nın bölge müdürlüğü var. Veee tam kapıya yakın bir yerde bir tabela gördüm: "DENİZ DİBİ TARAMA..." diye başlıyordu. Yani Samsun'da deniz dibini tarayan bir birim var, muhtemelen araç gereci de vardır. Eeee, bu adamlar ne iş yapar, Samsunport çağırınca giderler de, biz çağırırsak Atakum Marina'yı temizlemek için bize gelmezler mi?

Nasıl yapalım, bir deneyilm derim. Madem Adil Karaismailoğlu bakanımız denizciliğe önem veriyor, bunu Samsun'da da göstersin. Kendisine bağlı bu birime talimat versin. Tabi ki bundan BŞ Belediye başkanımızın haberi olmasın.

Ne dersiniz?

Prof. Dr. Cevdet YILMAZ

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN