Sağlık
Giriş Tarihi : 01-12-2022 17:21   Güncelleme : 01-12-2022 17:29

El Antiseptiği

El Antiseptiği

İnsanlar çoğu zaman farkında olmadan ellerimizle yüzümüze, gözümüze dokunuruz. Bu nedenle koronavirüs gibi damlacık hastalıklarından korunmak için önlemlerden biri de el yıkamadır. Antiseptik, canlı dokulardaki enfeksiyon oluşumunu engelleyen bir uygulama türüdür. Dezenfektanlar da bu uygulamada kullanılan mikrobiyal öldürücülerdir. Antiseptiklerin içeriği cinse göre değişir. İçerdiği maddeler kullanım amacına göre farklılık gösterebilmekte dezenfektanın kullanım alanını büyük ölçüde genişletmektedir. 

Doğru El Antiseptiği Nasıl Seçilir?

Bir antiseptik seçerken dikkate alınması gereken bazı noktalar şunlardır: Sağlığa zararlı maddeler içermemelidir. El dezenfektanının zararlı maddeler içermediğinden emin olun. Dezenfektanın alkol içeriğini kontrol edin.   Hoş olmayan bir kokusu olmamalıdır.  Kullandığınız el dezenfektanının kokusuz olması muhtemelen en iyisidir. Aldığınız dezenfektanın hoş olmayan kokusu, günlük yaşamınızda gereğinden az dezenfektan kullanmanıza neden olabilir. El antiseptiği çok kullanıldığında bile ellerin cildine çok fazla zarar vermez. Cildinizin aşırı tahriş olması dezenfektanın iyi olmadığının ve bir dahaki sefere bu dezenfektanı seçmemeniz gerektiğinin işaretidir. Kullanıma uygun bir el dezenfektanı uzun süre etkili kalabilmelidir.

 

Koruma Süresi Ne Kadardır?

Koruma süresi uzun olan antiseptikler bu dönemlerde de yüksek düzeyde koruma sağlar. Ancak, gün boyunca düzenli olarak el dezenfektanı kullanmak en iyisidir. Dezenfeksiyondan kaynaklanan atıklar çevreye zarar vermeyen türde olmalıdır. Antiseptik; mantar, bakteri ve virüs gibi hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. İnsanları, hayvanları veya nesneleri temizlemek için kullanılır. Koruyucunun türüne bağlıdır. Mukoza zarlarının temizlenmesini, hayvanlarda ve insanlarda hastalık bulaşmasının önlenmesini, ağız ve boğazla ilgili küçük rahatsızlıkların tedavisini, ellerin, vücudun ve çevrenin yıkanmasını sağlayan maddeler. Dezenfektan temizlendikten sonra bölge bol su ile durulanmalıdır. Ciltte su ile sabun kullanılması faydalıdır. Birçok farklı koruyucu türü vardır. 

 

El antiseptiği özellikle tıp alanında cerrahi işlemlerden önce ellerin ve kolların dezenfekte edilmesi. Ayrıca dezenfektan mendiller ve el dezenfektan jelleri de bu uygulamaya dahil edilebilir. Bu ürünler, sabun ve suyun bulunmadığı ve suyla yıkanmayacağı yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Dezenfekte edici mendilleri ve el dezenfektanını çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın ve yalnızca etiket talimatlarına göre kullanılmalıdır.

 

Deri mukoza zarlarının antisepsisi, kateterizasyon gibi işlemlerde kateterizasyondan önce kullanılır. Bu uygulama kateter yoluyla bulaşabilecek enfeksiyonları önler ve tedaviyi başlatır. El antiseptiği cilt enfeksiyonlarının tedavisi, yüzeysel yaralar ile oluşabilecek enfeksiyonları önlemek için hasarlı bölgeyi bir antiseptik ile dezenfekte edilir.  https://www.detrox.com.tr/urunler/medikal/el-ve-cilt-br-antiseptikleri sitesinden alabilirsiniz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN