Güncel
Giriş Tarihi : 23-02-2015 20:00   Güncelleme : 23-02-2015 20:00

Fatsa’da siyanürle altın madeni çıkarılması

ORDU (AA) - Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dekanı Prof

Fatsa’da siyanürle altın madeni çıkarılması

ORDU (AA) - Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz’in sunduğu raporda, "ÇED raporunda belirtilen hususlara uyulursa, idari denetimler zamanında yapılırsa altın işletmeciliğinin bir zararı olmaz" sonucuna vardığını bildirdi.

Yapıcı, düzenlediği basın toplantısında, 1 Ekim 2014'te Fatsa Kültür Sarayı'nda Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında sivil toplum kuruluşlarının isteği üzerine basına kapalı yapılan toplantıda, altın madeninin teknik olarak incelenmesi için bilirkişi raporu istenildiğini söyledi.

Yukarı Bahçeler Mahallesi sınırları içinde kalan alanda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz ve ekibinin inceleme yaptığını ve 45 gün sonra hazırladığı raporu sunduğunu belirten Yapıcı, 59 sayfadan oluşan teknik raporun altın madenini tüm hatlarıyla ele aldığını ifade etti.

Yapıcı, söz konusu raporun sonucuna göre ÇED raporunda belirtilen hususlara uyulması halinde, altın işletmeciliğinin bir zararının olmadığına yer verildiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Altın Madeni Projesi için hazırlanan raporda, yürütülecek faaliyet, kullanılacak teknik donanım ve yöntemler ile alınacak önlemlerin ilgili kanun ve yönetmelikler bakımından yeterli olduğu, proje kapsamında ÇED raporunda verilen önlemlerin yeterliliğini doğrulamak ve madencilik faaliyetlerinin ilgili mevzuatlarda verilen limit değerler çerçevesinde yapıldığını kontrol etmek amacıyla su ve hava kalitesi, gürültü, vibrasyon, toprak, ölçümleri ile asit kaya drenajının oluşumunun takip edilmesi ve görsel etkinin izlenmesi gibi hayati önem taşıyan programların titizlikle yürütülmesi gerektiğinden bahsediliyor. Yani 'ÇED raporunda belirtilen hususlara uyulursa, idari denetimler zamanında yapılırsa altın işletmeciliğinin bir zararı olmaz' diye sonuca varılıyor.”  

adminadmin