Ekonomi
Giriş Tarihi : 14-04-2014 11:47   Güncelleme : 14-04-2014 11:47

FINDIK DONDU!

29 Mart gecesi başlayan ve 30 Mart’ta gün boyu yağan karın ardından gerçekleşen don olayı fındığı ve yüz binlerce üreticiyi vurdu.

FINDIK DONDU!
Kar yağışının ardından meydana gelen don ile fındık karanfilleri yanarken, rekolte miktarı büyük bir hızla düştü. Bu durum yüz binlerce fındık üreticisini adeta can evinden vurdu.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, don olayından fındık bölgeleri içerisinde en çok Ordu ilinin zarar gördüğünü belirterek, “Ordu, afet bölgesi ilan edilmelidir” dedi.

Ünal, “Don olayının zararlarının hangi boyutta olduğuna ilişkin çalışmaları başlatıldı. Resmi sonuçlar henüz açıklanmasa da, Giresun’da yüzde 50, Trabzon’da yüzde 30, Adapazarı’nda yüzde 10, Ordu’da ise yüzde 80 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu tablo, don olayından en büyük zararı Ordu’nun gördüğünü gösteriyor. Bazı kesimlerin aksine bu don olayına üretici açısından bakmak lazım. Çünkü bu olayda yüz binlerce fındık üreticisi zarar gördü. Çünkü Ordu ili Dünya’da yüzde 25, Türkiye’de yüzde 30 ile en çok fındık üreten ildir. Üstelik fındık ticaret ve ekonomisinden Ordu iline giren para yılda 1.5 milyar liradır. Don olayından dolayı meydana gelen zararın yüzde 80 olduğu düşünüldüğünde 1.1 milyar lira, Ordu piyasasına giremeyecek demektir. Daha mantıklı bakıldığında diğer illerin geçim kaynağı fındık değildir. Mesela Adapazarı fındıkla geçinmez, Trabzon fındıkla geçinmez, Samsun fındıkla geçinmez. Ordu’nun lokomotifi ise fındıktır. Burada hayat fındıkparasıyla döner. Dolayısıyla fındık olmadığı zaman üretici geçim sıkıntısı yaşayacak, esnaf ticaretini yapamayacağı gibi geri dönüşü olmayan zararlara uğrayacak, iş dünyası ciddi bir sıkıntı yaşayacaktır. Bu yılı en az zararla atlatmalıyız. Bu sebeple Ordu ili afet bölgesi ilan edilmeli ya da üreticiye zararını karşılayacak nitelikte destek verilmelidir” diye konuştu.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Fındık Sanayi ve İmalatçıları 26. Meslek Komitesi Başkanı ihracatçı Cem Şenocak ise, yaşanan don olayından en çok zarar gören ilin Ordu olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin diğer illerinin Ordu kadar hasar görmediğini hatırlatan Şenocak, “Batı Karadeniz’de don olmadığı gibi Samsun’un fındık arazileri genelde sahil ağırlıklı, Giresun ve Trabzon’un da yüksek kesimi Ordu iline oranladığımızda çok az olduğu görülmektedir”şeklinde konuştu.

Şenocak, konuşmasını şöyle tamamladı: "İlimizin tek geçim kaynağı fındık böyle bir zararla karşı karşıya kalınca, önce üreticimiz zaruri ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanacak, karnını doyurmak, okul ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yaşayacak, dolaylı olarak esnafa borçlanacak veya mevcut borçlarını ödeyemeyecektir. Bu durumda beklediği ticareti yapamayan esnaf da büyük mali sıkıntılara girecektir. Bu durumda bölgemiz insanı çareyi göç ederek aramak zorunda kalacaktır. Ayrıca ilimizdeki fındık ticareti ile uğraşan tüccar, sanayici ve ihracatçı ile bu sektörde istihdam edilen insanlar büyük bir mağduriyet yaşayacaktır. Bu sebeple Ordu’nun afet bölgesi, don olayından zarar gören üreticiden sanayiciye kadar tüm kesimlerin devlet tarafından mağduriyetinin karşılanması acil ve elzemdir”
 
adminadmin