Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 26-04-2021 09:26   Güncelleme : 26-04-2021 09:26

Geçici İse Gönül Bağlamak, Nedendir!

Geçici İse Gönül Bağlamak, Nedendir!

Bu dünyanın geçici olduğu hep ifade edilse de uygulamada durum böyle değildir. Büyük bir ihtiras ve tamah ile dünyevileşme konusunda sonsuz planlarımız vardır. Mal konusuna aşırı düşkünlüğümüz bizim sınavımız olarak akıbetimizi de ilgilendiren önemli bir husustur.

Bu durum birçok ayet ve hadisle de hayat bulduğu halde yine de bildiğimiz yoldan dönmemekte ısrar etmemiz ne büyük gaflettir. İnsanoğlunun iki vadi dolusu malı olsa da üçüncü vadiyi istediği bir gerçektir. Oysaki karnının ancak toprak ile dolacağından habersizdir. İnsanlar büyürken ve yaş alırken bazı şeylerden vazgeçtikleri duygusu hâkim olmakla birlikte durum tam tersidir. Bir hadisi şerifte, ”Âdemoğlu büyürken beraberinde şu iki şeyde büyümektedir diye buyurularak; mal sevgisi ve uzun ömür dileği” ifade edilmektedir.

Fıtrat ve yaratılış gereği mal sevdirilmiş olmakla birlikte bunu olumlu kullanmadığında sıkıntılar baş göstermektedir. Müslüman zengin olmalıdır, bunda bir sıkıntı yoktur. Bu zenginliğini; infak etmediğinde, yoksul ve yetimi gözetmediğinde problem olmaktadır. Bu durum dünya malına tamah ve dünyevileşme ile birleştiğinde ateşimizi de yanımızda götürdüğümüzün kanıtı olmaktadır. Dünya malı tatlı ve göz alıcıdır dolayısı ile kim gönül zenginliği ile hareket ederse kurtuluşa ermiş demektir. Veren elin, alan elden üstün olduğu inancıyla hareket ettiğimizde bütün mesele halledilmiş olacaktır.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN