Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 16-10-2020 07:21   Güncelleme : 16-10-2020 07:21

Harf İnkilabı İle Gelenler

Harf İnkilabı İle Gelenler

Aynı şekilde Cumhuriyet döneminde harf devrimi adına, o kadar bilimsel çalışmalar ve kaynaklar yakılmış, yok edilmiş ve karşı çıkanlar da bir şekilde susturulmuş.

Ben mühendis olduktan sonra hatırlayıp yaptığımdan utandığım, çocukluk yıllarında bir icraatım olarak, Osmanlıca bir mühendislik kitabını bakkala kuru yemiş için fişek yapsın diye verdiğimi hatırlıyorum.

Milli kütüphanede merhum Özal döneminde görevli bir Profesör, yasak olduğu ve okunmadığı için, kül ufak olmuş kamyonlarla kitap çöpünü artıklarını ve bunların binlerce kitaba karşılık geleceğini söylemişti. İnsan Osmanlı’ya düşman olabilir, tarihi de sevmeyebilir, ancak bilim düşmanlığı nedendir? Anlamak çok zor.

Bilim Çin’de de olsa Rusya’da da olsa, Amerika’da da olsa insanlığın ortak malıdır. Alıp istifade edilmeli, faydalanılmalı ve onun üzerine yeni yeni icatlar buluşlar yapılmalı.

Maalesef bu nasıl bir uygulama ki bu düşmanlık bilime de düşmanlığı beraberinde getirmiş ve biz halen o açığımızı bugün kapatmış durumda değiliz.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN