Siyaset
Giriş Tarihi : 27-07-2020 14:23   Güncelleme : 27-07-2020 14:23

Hedefimiz İstanbul’u Finansın, Ticaretin, Sağlığın, Eğitimin Ve Kültürün Merkezi Yapmak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Başkanlığı Yeni Hizmet Binası açılışında yaptığı konuşmada, “Dış istihbaratta giderek genişleyen etki alanımız sayesinde, ülkemiz, tüm platformlarda bölgesel ve küresel bir güç olarak yerini almaya başlamıştır. İstihbarat diplomasisi alanındaki başarılarımız sayesinde, diğer çalışmalarımızı da daha güçlü ve kararlı şekilde yürütebiliyoruz” dedi.

Hedefimiz İstanbul’u Finansın, Ticaretin, Sağlığın, Eğitimin Ve Kültürün Merkezi Yapmak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) İstanbul Bölge Başkanlığı Yeni Hizmet Binası Açılış Töreni'ne katıldı.

 

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni hizmet binasının hayırlara vesile olmasını diledi. MİT’in karargâh binasının da geçen Ocak ayında hizmete girdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Bölge Başkanlığı hizmet binasının da teşkilata yakışır şekilde tasarlandığını söyledi.

 

“BİLGİYİ KULLANMANIN EN ETKİLİ SİLAHA DÖNÜŞTÜĞÜ BİR DÖNEMDE İSTİHBARATIN ÖNEMİ ARTTI”

Bilginin ve bilgiyi kullanmanın en etkili silaha dönüştüğü bir dönemde istihbaratın öneminin çok daha arttığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Anadolu'yu vatan hâline getirmemizde ordularımızdan önce buralara gelip hem siyasi, sosyal ve ticari dokuyu adeta hatmeden hem insani yapıyı özellikle dönüştüren Horasan Erenlerinin çok büyük katkısı vardır. Bu büyük ağ üzerinden elde edilen bilgiler ve kurulan altyapı sayesinde Sultan Alparslan'dan başlayarak ecdadın büyük komutanları Anadolu'yu kısa sürede baştanbaşa fethetmiştir. Buna karşılık tarihimizde istihbarat zafiyetinin ne büyük facialara yol açabileceğinin de pek çok acı örneği vardır. Bunların en çarpıcısı ise hiç şüphesiz Balkan Savaşları'dır. Balkanlar'daki kimi topluluklar yıllarca isyana, savaşa, saldırıya hazırlandığı hâlde, dönemin yöneticileri doğru bilgi ve idrakle bunu göremediği için tarihimizin en utanç verici yenilgilerinden birine uğradık. Hâlbuki merhum Abdülhamid Han'ın güçlü istihbarat ağı ve diplomatik dehası sayesinde ülkeyi pek çok badireden tek kurşun atmadan kurtardığı da tarih kitaplarında uzun uzun anlatılır.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bir süredir verdiği tarihî mücadelede ilk hedef alınan kurumların başında Millî İstihbarat Teşkilatı’nın geldiğine dikkat çekerek, “İstihbaratı çökertilmemiş bir ülkenin işgali ya mümkün değildir ya da fevkalade ağır maliyetlidir” dedi.

 

Türkiye'nin, en önemli millî kurumlarından olan istihbaratın ayakta kalması ve milletin yeri geldiğinde canı pahasına ortaya koyduğu mücadele sayesinde son dönemdeki imtihanlarından alnının akıyla çıktığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu süreçte İstanbul diğer özelliklerinin yanı sıra istihbarat konusundaki özel konumuyla da öne çıkmıştır. Hiç şüphesiz İstanbul sadece Türkiye'nin değil, dünyanın merkezi konumundadır. Burada attığımız her adım yaptığımız her faaliyet, dünyanın tamamının ilgisini çekiyor. Tarihin her döneminde küresel bir geçiş ve ticaret noktası vasfıyla stratejik öneme sahip olan İstanbul, bugün de aynı cazibesini sürdürüyor” diye konuştu.

 

“HEDEFİMİZ; İSTANBUL’U FİNANSIN, TİCARETİ, SAĞLIĞIN, EĞİTİMİN, KÜLTÜRÜN MERKEZİ OLARAK DÜNYANIN EN ÜST SIRALARINA ÇIKARMAK”

Her büyük medeniyet ve devlet gibi ecdadın da İstanbul'a sahip olmanın hayalini kurduğunu ve bu uğurda büyük mücadeleler verdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ecdadın hayalini gerçekleştirmek Fatih Sultan Mehmet Han'a nasip olmuştur. Fethin üzerinden asırlar geçmesine rağmen hâlâ İstanbul'un Türk milletinin ve Müslümanların elinde olmasının kabullenilemediğini görüyoruz. Son olarak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ni ibadete açma sürecimizde İstanbul'un 1453'ten beri süren Türk toprağı kimliğini sindirmekte zorlananlar bulunduğuna bir kez daha şahitlik ettik” değerlendirmesinde bulundu.

 

İstanbul'un milletin göz bebeği olduğu kadar, kendilerinin de en büyük aşk ve sevdaları olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bulunduğu her görevde İstanbul’a hizmet etme şerefine nail olduğunu kaydetti.  “Hedefimiz; İstanbul’u finansın, ticareti, sağlığın, eğitimin, kültürün merkezi olarak dünyanın en üst sıralarına çıkarmaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vizyonun bir boyutu da İstanbul’u dünyanın en güvenli şehirlerinden biri hâline getirmektir. Tabi bunun için diğer güvenlik kurumlarımızla birlikte istihbaratımıza da çok kritik görevler düşüyor. Böylesine önemli bir coğrafyada yaşamanın şartlarından biri de, diğer devletlerin ve terör örgütlerinin ülkemiz aleyhtarı çabalarını ve casusluk faaliyetlerini tespit edip engellemektir” şeklinde konuştu.

 

“MİT, TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE YANINDA, DIŞ İSTİHBARAT VE İSTİHBARATA KARŞI KOYMA FAALİYETLERİNİ DE BAŞARIYLA YÜRÜTÜYOR”

İstanbul’un güvenliğine ve istihbaratın önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İç-dış teknik istihbaratın tüm dallarından ve koordinasyonundan sorumlu kurumumuz olan Millî İstihbarat Teşkilatının İstanbul’daki görevleri de bununla orantılı olarak giderek ağırlaşıyor. Teşkilatımız, PKK, FETÖ, DEAŞ, DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadele yanında, dış güvenlik, dış istihbarat ve istihbarata karşı koyma faaliyetlerini de başarıyla yürütüyor” dedi.

 

MİT’in kriptoloji, siber, uydu, sinyal istihbaratı alanlarında da dünya ölçeğinde çalışmalara imza attığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İstanbul Bölge Başkanlığımızın terör örgütlerinin eylem arayışları ve yabancı istihbarat kuruluşlarının casusluk girişimleriyle etkin şekilde mücadele edecek kapasite olması büyük önem arz ediyor. Stratejik istihbarat, terörle mücadele ve istihbarata karşı koyma gibi konularda da İstanbul’daki çalışmalar ön plana çıkıyor. Hamdolsun, teşkilatımızın diğer kurumlarımızla yakın iş birliği sayesinde İstanbul’da terör örgütlerinin eylem yapma kapasiteleri ciddi şekilde sınırlanmıştır. FETÖ’cü hainlerin İstanbul’da gizlenme hayallerinin boşa çıkartılmasında da teşkilatımız önemli başarılara imza atmıştır. Yeni binası, güçlü teknolojik altyapısı ve gelişmiş çalışma yöntemleriyle İstanbul Bölge Başkanlığımızdan şehrimiz, ülkemiz ve milletimiz adına inşallah çok daha büyük başarılar bekliyoruz.”

 

Türkiye’nin özellikle son dört yılda yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü sonuç alıcı operasyonlarında teşkilatın çok büyük katkıları bulunduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kaçırılan vatandaşlarının kurtarılması için bizden yardım talebinde bulunan ülke sayısı da giderek artıyor. Son olarak, bir İtalyan vatandaşının Somali’deki teröristlerin elinden kurtarılması devletimizin gücünü bir kez daha göstermiş, itibarını da artırmıştır” açıklamasında bulundu.

 

“TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARI ARTIK BİLİYORLAR Kİ DÜNYANIN NERESİNDE OLURLARSA OLSUNLAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NİN SOLUĞU ENSELERİNDEDİR”

Teşkilatın yürüttüğü istihbarat diplomasisi ve ortak operasyonlarla bugüne kadar 100’ü aşkın FETÖ’cünün Türkiye’ye iadesinin sağlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatın Türkiye’deki FETÖ yapılanmasının deşifre edilmesinin yanında, örgütün yurt dışındaki finans, lojistik, eğitim faaliyetlerinin engellenmesinde de ciddi başarılar elde ettiğini anlattı.

 

“Terör örgütü mensupları artık biliyorlar ki, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin soluğu enselerindedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK’ya tarihinin en büyük darbesinin vurulduğunu, MİT’in Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatı ile yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü ortak operasyonlar sayesinde PKK lider kadrosunun adeta hareket edemez hâle geldiğini söyledi.

 

“LİBYA’DA DARBECİ HAFTER’İN İLERLEYİŞİNİN DURDURULMASINDA MİT’İN SAĞLADIĞI DESTEK, OYUNCU DEĞİŞTİRİCİ ROLE SAHİPTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çatışma bölgelerinde elde ettiğimiz kazanımlar, diplomatik alanda ülkemizin masaya daha güçlü oturmasını, millî menfaatlerimizi daha etkili savunabilmemizi sağlıyor” diye konuştu.

 

Suriye’de teröristlerin sınırlardan temizlenmesi, güvenli bölgeler oluşturulması, göçe zorlanan halkın güvenliğinin temini, harekât alanlarında orduya destek sağlanması gibi pek çok görevin MİT tarafından eksiksiz ifa edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya’da da siyasi çözüm yerine askerî yolları benimseyen darbeci Hafter’in ilerleyişinin durdurulmasında Millî İstihbarat Teşkilatımızın sağladığı istihbari ve operasyonel destek, oyuncu değiştirici role sahiptir” açıklamasında bulundu.

 

“MİT’İN TEKNOLOJİK KAPASİTESİNİ ARTIRDIK, FİZİKİ ŞARTLARINI GELİŞTİRDİK”

Türkiye’nin, dış istihbaratta giderek genişleyen etki alanını sayesinde tüm platformlarda bölgesel ve küresel bir güç olarak yerini aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin çıkarları nerede vaziyet alınmasını gerektiriyorsa, Millî İstihbarat Teşkilatımız hemen orada faaliyetlerini yoğunlaştırmaktadır. İstihbarat diplomasisi alanındaki başarılarımız sayesinde diğer çalışmalarımız da daha güçlü ve kararlı şekilde yürütebiliyoruz. Bütün bunları söylemenin, anlatmanın kolay, başarılı bir şekilde icra etmenin ne kadar icra etmenin ne kadar zor olduğunun yakın şahidiyiz” değerlendirmesinde bulundu.

 

MİT’in teknolojik kapasitesini artırdıklarını, fiziki şartlarını geliştirdiklerini ayrıca teşkilatın hukuki mevzuatını da güçlendirerek istihbari ve operasyonel çalışmaları için gerekli altyapıyı oluşturduklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede yaptığımız yatırımlar sayesinde teşkilatımız İHA, SİHA, istihbarat gemisi, istihbarat uçağı, uydu gibi pek çok yeni teknik kabiliyete kavuşarak görünmeyi görünür kılma yolunda mesafe kat etti. Teknik istihbaratın özellikle yan unsur olmaktan çıkması, ana iştigal alanı hâline dönüştürerek pek çok devletin destek talebinde bulunduğu bir ülke hâline geldik” diye konuştu.

 

“BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE YOLUNDA VERDİĞİMİZ TARİHÎ MÜCADELEDE İSTİHBARAT BİZİM KİLİT SİLAHIMIZDIR”

“Büyük ve güçlü Türkiye yolunda verdiğimiz tarihî mücadelede istihbarat bizim kilit silahımızdır ve öyle olmaya da devam edecektir” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “İstihbaratı olmayan bir devlet, istihbaratı olmayan bir millet yok olmaya mahkûmdur. Rakiplerimizin birkaç adım önünde olmak, gelebilecek tehditleri önceden fark etmek ve buna göre pozisyon almak, ancak sağlıklı istihbarat akışıyla mümkündür. Önümüzdeki dönemde bu vasfımızı daha da güçlendirmekte kararlıyız. Sürekli değişen ve bu değişmeyle beraber dengeleri ve yeni tehdit alanlarını analiz etme yeteneğini güçlendirmesi için teşkilatımıza her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz. İstihbarat sahasında ihtiyacımız olan teknolojileri millî kaynaklarımızla üretmemiz de çok önemlidir. Bu doğrultudaki faaliyetlerin kesintisiz sürdürülmesini bekliyoruz.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmetleri için tüm teşkilat mensuplarına teşekkür ederek, şehitleri de rahmetle yâd etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni hizmet binasının hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

 

Konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a MİT Başkanı Hakan Fidan tarafından yeni hizmet binasının bir minyatürünü hediye edildi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler kurdele keserek yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN