Güncel
Giriş Tarihi : 13-04-2020 13:24   Güncelleme : 13-04-2020 13:24

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Gitti Geldi!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ani bir kararlar istifa ettiğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Gitti Geldi!

Ancak Soylu’nun istifa kararının ardından yapılan açıklamada istifasının Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmediği açıklandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı yazılı açıklamada İçişleri Bakanlığı görevinden ayrıldığını bildirdi.

Soylu, "Gayretle ve titizlikle yürütülen bir süreçte, tamamen salgının önlenmesine yönelik hafta sonu sokağa çıkma kararının uygulanmasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir. Onurla yürüttüğüm İçişleri Bakanlığı görevimden ayrılıyorum" dedi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Süleyman Soylu'nun istifasını uygun bulmadığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifa açıklaması hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı açıklama yaptı.

 

Açıklamada şöyle denildi:

 

"15 Temmuz darbe girişiminin hemen arkasından İçişleri Bakanlığı görevine getirilen sayın Süleyman Soylu, bugüne kadar başarılı çalışmalarıyla milletimizin takdirini kazanmıştır.

 

Terör örgütlerinin ülkemizdeki eylem kapasitelerinin önemli ölçüde azaltılmasında Sayın Bakanımızın yürüttüğü kararlı mücadelenin büyük payı vardır.

 

Aynı şekilde deprem gibi doğal afetlerin ardından yapılan çalışmalarda da, İçişleri Bakanımız sürekli sahada olarak güçlü bir koordinasyon gerçekleştirmiştir.

 

Koronavirüs salgının sağlık hizmetleri, gıda tedariki ve kamu güvenliği boyutu da bulunduğu bir gerçektir.

 

İçişleri Bakanımız, bir ayı aşkın süredir yürüttüğü başarılı çalışmalarıyla, bu süreçte ülkemizde kamu güvenliği konusunda hiçbir sıkıntı çekilmemesini temin etmiştir.

 

Sayın Bakanımız istifa talebini sayın Cumhurbaşkanımıza sunmuş, Cumhurbaşkanımız bu talebi uygun bulmadığını kendisine ifade etmiştir.

 

Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar sayın Cumhurbaşkanımıza aittir.

 

İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir."

 

DAHA ÖNCE DE İSTİFADAN DÖNMÜŞTÜ

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Süleyman Soylu’nun daha önce de istifa krizi yaşadığı yazdı.

Selvi’nin bugünkü yazısında ilgili bölüm şöyle;

seçim bölgesi olan Trabzon’da istifa sinyali vermiş, "Bugün İçişleri bakanıyız, yarın belki değiliz. Buradan gideriz belki bir daha gelişimiz olmaz" demişti.

Soylu bu konuşmayı 24 Şubat 2018 tarihinde Trabzon’da Türkiye Gençlik Vakfı’nın toplantısında yapmıştı. Aynen dün gece olduğu gibi o zamanda cep telefonlarını kapatıp kimseyle görüşmemişti. Bu görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soylu’yu İstanbul’a çağırmıştı. Erdoğan ile Soylu, baş başa görüşmüşler. Soylu’nun sıkıntılarını aktarıp, istifa aşamasına geldiğini bildirmesi üzerine Erdoğan, "Seni ben atadım. Git işinin başına" demişti. Erdoğan’ın desteği ile güçlenen Soylu’da Ankara’ya dönüp, İçişleri Bakanlığı’na görevine devam etmişti.

 

İSTİFAYI GETİREN SÜREÇ

Süleyman Soylu’nun açıklamasında da yer aldığı gibi istifa kararı Cuma gecesi alınan sokağa çıkma yasağı kararıyla ilgili. 10 Nisan günü 30 Büyükşehir ile Zonguldak’ta gece saat 24.00’te sokağa çıkma yasağının açıklanmasıyla birlikte bir kargaşa yaşanmıştı. Soylu, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’a yaptığı açıklamada, özeleştiride bulunmuş ve “Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim” demişti. Soylu istifa açıklamasında da sorumluluğu üstlendi. “Gayretle ve titizlikle yürütülen bir süreçte, tamamen salgının önlenmesine yönelik hafta sonu sokağa çıkma kararının uygulanmasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir. Başlangıçta kısıtlı saatlerde de olsa ortaya çıkan görüntüler, mükemmel yönetilen bu süreçle uyuşmadı. Yaşadığım onca tecrübe, sorumluluk kısmı üzerimizde olan bu olayda, böyle görüntülere yol açmamalıydı” dedi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN