Siyaset
Giriş Tarihi : 14-01-2020 11:05   Güncelleme : 14-01-2020 11:05

İdlip'te Sağlanan Ateşkesin Sürekli Kılınması Önemli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, ortak basın toplantısın düzenleyerek gazetecilerin sorularını cevapladı.

İdlip'te Sağlanan Ateşkesin Sürekli Kılınması Önemli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Conte ve beraberindeki heyeti, Ankara'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sayın Conte ile göreve geldiğinden bu yana yakın bir diyalog içerisinde olduk. Bugün önce ikili görüşmemiz etraflı bir şekilde cereyan etti” dedi.

 

“GÖRÜŞMEDE AĞIRLIKLI OLARAK LİBYA'DAKİ GELİŞMELERİ ELE ALDIK”

 

Görüşmede ağırlıklı olarak Libya'daki gelişmeleri ele aldıklarını, Suriye ve ikili ilişkileri de değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Libya Özel Temsilcisi Selame'nin girişimlerini ve Berlin sürecini yapıcı şekilde destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Bu hafta sonu Berlin'de yapılacak Zirve ile ilgili olarak gerek Sayın Putin gerek şahsım gerekse Sayın Conte de Berlin'e katılma noktasında şu anda kararlılığımız var” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ortak açıklamayı ve dün gece yürürlüğe giren Libya’daki ateşkesi anımsatarak, “Hâlihazırda ateşkesin ahdî bir temele oturtulması amacıyla da gayret göstermekteyiz” ifadesini kullandı.

 

Heyetlerin Moskova'da görüşmelerine devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya'da yakın zamanda bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasını özellikle temenni ediyorum” dedi.

 

“İDLİP'TE SAĞLANAN ATEŞKESİN SÜREKLİ KILINMASI ÖNEMLİ”

 

Türkiye’nin, Suriye’de sükûnetin tesisi ve terör tehdidinin bertaraf edilmesi amacıyla yürüttüğü çalışmalar hakkında İtalya Başbakanı Conte’yi bilgilendirdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlip'te sağlanan ateşkesin sürekli kılınmasının önemine dikkat çektim. Bu minvalde İdlib'in gerginliği azaltma bölgesi statüsünün muhafazasına yönelik çabalarımıza İtalya'nın da desteğini beklediğimizi vurguladı” sözlerine yer verdi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin de ele alındığı görüşmede AB’den beklentilerin ayrıntılı şekilde izah edildiğini açıkladı.

 

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu temasların ve olumlu başlangıcın ilişkilere aynı şekilde yansıması beklentisini Michel’e ifade ettiklerini söyledi.

 

“BİRLİKTE KARARLI OLARAK 30 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE KİLİTLENMEMİZ GEREKİYOR”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve İtalya arasındaki ticaret hacmine değinerek, “20 milyar dolara kadar yükselen ticari ve ekonomik ilişkilerimizin bu olumlu seyri bizi memnun etmekle birlikte yeterli bulmuyoruz. Daha önce belirlemiş olduğumuz hedef, 30 milyar dolardır. Bu 30 milyar dolar hedefine de kararlı bir şekilde yürümeliyiz. Sayın Conte'de de bu iradeyi gördüm. Dolayısıyla birlikte kararlı olarak 30 milyar dolar hedefine kilitlenmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

İtalya Başbakanı Conte’nin ziyaretinin stratejik ortak ve müttefik İtalya ile olan köklü ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına inandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2012'den bu yana yapılamayan Hükûmetlerarası Zirve Toplantısı'nın bu sene icra edilmesi konusunda da mutabık kaldıklarını bildirdi.

 

Hükûmetlerarası Zirve Toplantısı ile bu sürecin hızlanacağına olan inancının tam olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malum 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın açılış maçı 12 Haziran 2020 tarihinde Roma'da Millî Takımlarımız arasında oynanacaktır. Bu vesile ile sportmence bir mücadele olması temennisiyle her iki takımada başarılar diliyorum. Şimdiden de o maçı beraberce izleyeceğimizin kararını da aramızda aldık. Herhalde güzel bir ev sahipliği yaparlar bize” diye konuştu.

 

“LİDERLER BERLİN'DE ATEŞKES SÜRECİNİ ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR HÂLE GETİRMEK İÇİN BİR ARAYA GELECEK”

 

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti Başkanlık Konseyi Başkanı Sarraj ile Hafter'in görüşmesi Moskova'da devam ediyor. Libya'da bir barış gücü olacak mı? Berlin Konferansı'nda herkese gerekli davet gönderildi mi?" sorusuna, “Şu an Moskova'daki görüşmeler devam ediyor. Öyle zannediyorum ki akşam saatlerinde bu görüşmeler herhalde nihayete erecektir ama olumlu istikamette devam ettiği bilgisini az önce arkadaşlarımdan aldım” cevabını verdi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerekirse burada BM'nin bir görevlendirme yapması, ateşkes sürecinin güçlü bir şekilde devamı bakımından, gözlemci olma noktasında isabetli olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin'de ateşkes sürecini çok daha güçlü bir hâle getirmek için liderler olarak bir araya geleceklerini belirterek, “Temennim odur ki bu süreçte de özellikle Libya'daki bu son gelişmeler son bulur. Noktayı orada koymak suretiyle de barışın Libya'da hâkim olmasına yardımcı oluruz” dedi.

 

“Berlin'de 19 Ocak'ta yapılacak toplantı, Libya için siyasi bir sürecin başlangıcı olabilir mi?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin sürecine güçlü bir katılım olduğunu ve bu çalışmadan güçlü bir netice çıkacağına inandığını söyledi.

 

“BERLİN'DE DE YAPILACAK ÇALIŞMAYLA BU İŞİ SAĞLAM BİR ZEMİNE OTURTMUŞ OLACAĞIZ”

 

Bugün Moskova’da yapılan çalışmaların Berlin sürecinin de alt yapısını oluşturduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moskova’daki çalışmada Sarraj ve Hafter taraflarının yer aldığını, Rusya ve Türkiye’nin de başından itibaren sürece destek verdiğini anlattı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmelerinin sürecin ilk adımları olduğunun altını çizerek, “Şimdi de Moskova'da bugün yapılan toplantıyla güzel bir netice ortaya çıkacağının işaretlerini arkadaşlarımızdan aldık. Buradan çıkacak neticeyle metin ortada olacak. Metin ortada olacağı için bu metinle beraber Berlin'e gideceğiz ve Berlin'de de yapılacak çalışmayla inşallah bu işi sağlam bir zemine oturtmuş olacağız. Temennim odur ki bu sağlam zemine oturtulan ateşkes tüm Libyalı kardeşlerimizin, Libyalı dostlarımızın da geleceği için bir barış temelini oluşturmuş olur” diye konuştu.

 

İTALYA BAŞBAKANI CONTE: “İTALYA OLARAK AMACIMIZ BÖLÜNMEMİŞ, BAĞIMSIZ VE EGEMEN BİR LİBYA OLMASI”

 

İtalya Başbakanı Conte de, Türkiye ve Rusya'nın çağrısının ardından Libya'da yürürlüğe giren ateşkesin barışçıl sürece girilmesi için fırsat penceresi açacağını söyledi.

 

İtalya Başbakanı Conte, “Libya'da ateşkesin önemli bir fırsat penceresi açacağını, barışçıl sürece girileceğini umut ediyorum” ifadesini kullandı.  Berlin Süreci sayesinde Libya'da gerginliğin yerini siyasi sürece bırakacağını kaydeden İtalya Başbakanı Conte, “İtalya olarak amacımız bölünmemiş, bağımsız ve egemen bir Libya olması” dedi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN