Güncel
Giriş Tarihi : 14-05-2022 12:28   Güncelleme : 14-05-2022 12:28

İhale avukatının sahip olması gereken özellikler

İhale denilince ilk akla devlet kurum ve kuruluşları ile idari organlar tarafından yapılan bir satın alma usulü akla gelir.

İhale avukatının sahip olması gereken özellikler

 

Fakat bu ilk aklımıza gelen kamu ihaleleridir. Kamu ihaleleri 4734 sayılı kanuna tabi olan ihale türleri ile sınırlıdır. Bu kanuna tabi olmayan fakat birçok ihale türü daha bulunur. İhalelere ilişkin açılacak davalar bu ayrıma göre takip edilmesi gereken bir hukuki süreci kapsar. Tamamen teknik bilgiler ile dolu olan ihale süresi ve ihale davalarında alanında uzman ihale avukatlarından hukuki destek almak hem ihale sürecinin doğru yapılmasını hem de açılacak iptal davalarının süresinde ve usulüne uygun olarak açılmasını sağlar.

İhale davaları sadece iptal davası olarak karşımıza çıkmaz. Genelde ihaleye başvuran ilgililer yapılan ihalenin usule aykırı olduğunu iddia edip iptaline ilişkin dava açarlar. Bunun dışında ayrıca ihaleyi kazanan taraflar ileride ortaya çıkacak hakediş uyuşmazlıklarına, yer tesliminden kaynaklanan uyuşmazlıklara, süre uzatımından kaynaklı uyuşmazlıklara, ihale konusuna ilişkin değişikliklere ve daha birçok konuya ilişkin uyuşmazlıklara karşı ihale davalarına başvurabilir.

Görüldüğü üzere ihale davaları kapsamı ve konusu çok geniş olan bir alandır. Bu nedenle ihale sürecine ilişkin tüm şartlara ve bilgiye sahip olan bir kamu ihale avukatı ortaya çıkan uyuşmazlıklar konusuna süresi içerisinde gerekli başvuruları yapabilir ve akabinde ihale davalarını açabilir. İhale konusu edimin ya da hizmetin karşılığı genelde yüklü miktarda ücret olduğu için yapılacak yanlış başvurular ya da eksik bilgiler ile açılacak davalar birçok mağduriyetin oluşmasına neden olabileceği gibi bir hak kaybının ortaya çıkmasına da neden olabilir.

İhale avukatları davaların açılış aşamasından itibaren karar kesinleşme aşamasına kadar davalara müdahil olma yetkisine sahiptir. İhale hukukuna ilişkin hem kanun maddeleri ile yönetmelikler hem de uygulamaların sürekli değiştiği düşünüldüğünde bu konuda hukuki destek alınacak avukatların son derece tecrübeli ve araştırmayı seven bilgi merkezli çalışma prensibine sahip bir avukat olması son derece önemlidir.

İhale avukatları sahip oldukları tecrübeler ile ilk andan itibaren ihale sürecine, şartnameye ve ilgili tarafın talepleri ile iddialarına ilişkin gerekli araştırmaları yapar. Daha sonra bu araştırmalar çerçevesinde yapılması gereken başvurular var ise ilk olarak bu başvuru yollarını tüketir. Daha sonra iddia ve taleplere uygun olacak şekilde dava açar. Dava açılış esnasında tam donanımlı bir dava dilekçesinin hazırlanması haklılığı ortaya konması açısından son derece önemlidir. Özellikle idari yargılama usulünde dava dilekçesinin belirli istisnalar haricinde genişletilemeyeceği düşünüldüğünde, dava açılış esnasında dava dilekçesinin alelacele hazırlanmaması, üzerinde titiz bir çalışma yürütülmesi son derece önemlidir. İhale davalarının büyük çoğunluğunu şekil unsurları oluşturduğu için ihale avukatının tecrübeli ve bilgili olması daha sonra ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin önlenmesi ile birlikte açılan davanın kazanılmasını sağlar.       

Recep YAZGANRecep YAZGAN