Ekonomi
Giriş Tarihi : 03-02-2022 17:52   Güncelleme : 03-02-2022 17:52

İkinci el araç alacaklara müjde!

Sıfır araçların fiyatlarından dolayı vatandaşların yüzünü ikinci el piyasasına dönmesi hareketliliği artırdı. Talepler nedeniyle uçan fiyatlar can sıkmasının yanı sıra cep de yakıyor. Fakat uzmanlar ikinci el otomobil piyasasında fiyatların düşeceği tarihi müjdeledi.

İkinci el araç alacaklara müjde!

Sıfır otomobillerin ülkeye az sayıda girişi, artan talep ve bu bağlamda yükselen fiyatlar ikinci el piyasasını da hareketlendirdi. Sıfır otomobillere fiyatları nedeniyle sırt çeviren vatandaşlar ikinci el fiyatlarının da yükselmesine neden oldu.

Özellikle piyasada peydah olan otomobil stokçuları vatandaşların adeta belini büktü. Stokçuluk ve talebi karşılayamayan arzın üzerine eklenen çip krizi de adeta bu işin tadı tuzu oldu.

TALEP AZALDI

Ülkemizde otomobil fiyatlarının çok hızlı yükseliş göstermesinden dolayı bazı art niyetli kişiler ikinci el otomobillere sıfır otomobilden daha yüksek fiyatlar yazmaya başladı. İkinci el araba piyasasında hem fiyatların tavan yapması, hem de kredi faizlerinin yüzde 2 düzeyinde olmasından ötürü talep azalmaya başladı.

SATMAYIN’ MESAJI

Şu anda ikinci el otomobil alımı yapan kurumsal şirketler bile stok fazlalığından ötürü alımları durdurmuş durumda. Alınacak otomobiller için de ederinin yarısı fiyatlar teklif ediliyor. Yani burada müşteriye satmayın mesajı verilmek isteniyor.

ŞİŞEN FİYATLAR DÜŞECEK

Bu durumu değerlendiren analistler mevcut düzenin bu şekilde yürümeyeceği konusunda hem fikirler. Ortaya çıkan genel sonuç ise şişen fiyatların birkaç ay sonra ekonomi ile doğru orantılı olarak düşeceği yönünde.

YÜZDE 50 DÜŞÜŞLER YAŞANDI

Hatta şu anda alt segmentte oldukça yüksek fiyatlar istenen eski Şahin, Doğan gibi otomobillerin fiyatlarında yüzde 50 oranında düşüşler yaşanması da olası görünüyor.

KRİTİK TARİH 2022’NİN SON ÇEYREĞİ

Ön görülen tarih ise 2022’nin son çeyreği. Analistlere göre son çeyrekte ekonomide önemli iyileşmeler yaşanabilir. Bu doğrultuda şişen fiyatlarda da rahatlama gerçekleşebilir. Uzmanlar bu nedenle ikinci el otomobil almak isteyenlerin biraz daha beklemesini tavsiye ediyor.

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN