Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 20-09-2020 06:54   Güncelleme : 22-09-2020 06:23

İntizam Ve Terakkiden İstanbul Sözleşmesine Sosyal Değişim

İntizam Ve Terakkiden İstanbul Sözleşmesine Sosyal Değişim

Yurt dışında yaşayan bir okurum “Materyalist Eğitim Bakanlığı Nasıl Milli Olur” başlıklı yazıma katkıda bulunmuş ve beni de eleştirmiş. Eleştirdiği konularda haklı olsa da beni suçlaması doğru değildir. Çünkü Türk basınında bu hususları en çok dile getiren kişilerden bir tanesiyim. Eleştirdiği konuları 30 yıllık yazarlık hayatımda yüzlerce defa dile getirmişimdir.

Bu değerli okurumun bana gönderdiği önemli hususları paylaşmak istiyorum. Bazı kısımları siyasetçilere fazla çattığı için silmek zorunda kaldım. Bu zatın haklı olarak dedikleri hususlar özetle şöyledir:

19 Ocak 1798 günü Montpellieer'de bir bebek doğdu. Adı Auguste Comte idi. Sonradan Positivismin kurucu babası olarak bilinir. Ölüm tarihi 5 Eylül 1857 Paris. 59 sene yaşadı.

Positivist felsefe kısaca şöyle gelişmiştir. Avrupa’da bu çağa kadar insanlar huzur bulmak ve akıllarına gelen sorulara cevap bulmak için kiliselere gittiler. Hıristiyanlık tahrif edildiği için tatmin edici cevapları alamadılar. Fakat bu çağda ilim ve teknoloji çok gelişmiş, sanayi devrimi yapılmış ve materyalist felsefe bütün sorulara cevap veriyor zannedilmişti.

Maddeye tapınma ve gücün maddeden geldiğini iddia eden bu felsefeye göre “elinizle tutmadığınız, gözünüzle görmediğiniz hiçbir şeye inanmayınız!” denilerek tam bir dinsizlik aşılanıyordu. Allah, cennet, cehennem inkâr edilerek bütün sorulara pozitif bilimlerle cevap verileceği iddia ediliyordu. Kısaca bu materyalistlere göre dine lüzum kalmamıştı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN