Güncel
Giriş Tarihi : 30-12-2014 08:00   Güncelleme : 30-12-2014 08:00

İşaret diline "kısa filmle" dikkati çekecekler

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Trabzon'da düzenlenen işaret dili eğitimine katılan bir grup kursiyer, hazırlayacakları kısa filmle işitme engellilerin günlük hayattaki sorunlarını anlatacak

İşaret diline

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Trabzon'da düzenlenen işaret dili eğitimine katılan bir grup kursiyer, hazırlayacakları kısa filmle işitme engellilerin günlük hayattaki sorunlarını anlatacak.

Proje Koordinatörü ve aynı zamanda işaret dili eğitmeni olan Kübra Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işaret dili eğitimi alan kursiyerlerle bir araya gelerek, işaret diline dikkati çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.

İşaret dili eğitimleri sonunda İstiklal Marşı ya da şarkı çevirisi gibi birtakım etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Çolak, kursiyerlerin talebi üzere ilk defa işitme engellilerin sorunlarına dikkati çekecek bir kısa film projesini hayata geçirdiklerini anlattı.

Çolak, kısa filmin senaryosunu işaret dili eğitimi alan Hakan Yavuz'un yazdığını belirterek, "Kısa filmimize diğer kursiyerlerimiz de katılım sağladı. İşaret dili eğitimi alan arkadaşlarımız, iletişimsizliğin ve bu güne kadar eğitim almamanın sıkıntılarını gördüler. Derslerimiz çok eğlenceli geçiyor ve çoğu zaman derslerimize işitme engelli arkadaşlarımız da katılıyor. O nedenle iletişim, bizim için çok önemli" dedi.

- "Bir arada olmak için işaret dilini geliştiriyoruz"

Engelli ve engelsiz bireylerin her ortamda bir araya geldiklerine işaret eden Çolak, "Engellilerle aynı toplumu ve ortamı paylaşıyoruz. O nedenle de ötekileştirmekten ziyade bir arada olmak için işaret dilini geliştiriyoruz. İşaret dili eğitimi alan arkadaşlarımız da bu anlamda engellilere yardımcı oluyor ve çok anlamlı olan bu kısa filmde yer alıyor. İşaret diline insanların duyarlı olmasını istiyoruz ve bu dile kısa filmle dikkati çekmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

Çolak, iletişimin yüzde 60'nı beden dilinin, yüzde 30'unu ise sözlerin oluşturduğunu vurgulayarak, işaret dili kullanımının günlük hayatta çok önemli olduğunu kaydetti.

İşitme engellilerin günlük hayatta kendilerini ifade ederken sorun yaşadığını anlatan Çolak, "İşaret dili bilen bir işitme engelli olarak hastaneye, okula veya bir kuruma gittiğiniz zaman karşı taraf işaret dili bilmediği için hayata bir sıfır olarak başlıyorsunuz. Karşı tarafın işaret dili bilmemesi, iletişimde en büyük engel oluyor ve işitme engelli birey kendisini ifade edemiyor. Kendisini ifade edemediği için de agresif davranarak her zaman geri plana atılıyor. Biz de projemizle bu sorunlara dikkati çekmek istedik" ifadelerini kullandı.

- "Toplum olarak işaret diline ihtiyacımız var"

Filmin senaristi Hakan Yavuz da her gün aynı ortamı paylaştıkları işitme engellilerin yaşadıkları zorluklardan yola çıkarak bir senaryo yazdığını söyledi.

Yüksek lisans öğrencisi olduğunu belirten Yavuz, "Üniversitede bazı bölümlerde işaret dili eğitimi zorunlu olarak veriliyor. Bizim dileğimiz işaret dili eğitiminin orta öğretimden başlamasıdır. Toplum olarak gerçekten işaret diline ihtiyacımız var. Çevremizdeki işitme engelli olan bireylerin de bizimle aynı koşullardan yararlanması lazım. Bunun için de bizim işaret dili bilmemiz çok önemli. Hepimiz engelli adayıyız ve yarın kimin ne olacağı belli değil. Bu senaryo o nedenle bizim için önemli " şeklinde konuştu.

Yavuz, kısa filmle farkındalık yaratacaklarına inandıklarını dile getirerek, "Senaryoda 15 karakter yer alıyor. Bir grup işitme engellinin günlük hayatlarında yaşadıkları zorluklardan ve karşısındaki insanların onlara verdiği tepkileri dile getiriyoruz. Onlara sıkılmadan yardım edebilen insanları da ön plana çıkartıyoruz. Senaryo gereği işitme engellilerin her ortamda yaşadıkları sıkıntılara ve onlara nasıl yararlı olabileceğimize dikkati çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

Filmi izleyen kişilerin, yarın bir gün işitme engelli bir vatandaşla karşılaştığında nasıl davranmaları gerektiğini öğrenebileceğine işaret eden Yavuz, kısa film sonrasında işaret dili eğitimi almak isteyenlerin çıkacağını kaydetti.

adminadmin