Samsun Haber
Giriş Tarihi : 11-06-2022 19:01   Güncelleme : 11-06-2022 19:01

Kızılay Yardımlaşma Duygusunu Diri Tutar

Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Ahmet Muştu, Kızılay’ın 155. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir basın toplantısı düzenledi.

Kızılay Yardımlaşma Duygusunu Diri Tutar

Toplantıda yaptığı konuşmasında, Kızılay’ın tarihi hakkında bilgi veren Muştu, şöyle konuştu;

Devleti ve toplumu ayakta tutan, insanları birbirlerine yaklaştıran, kenetleyen, manevi duygulardır, dayanışma ve paylaşma anlayışıdır. Bugün yaptığımız güzel işler ve attığımız iyi adımlar çoğalmalı ki geleceğe de bu anlamda daha umutla bakabilelim. Bazı değerler ve hissiyatlar vardır ki buradan oluşan mutluluk maddiyatla, parayla ölçülemez ve satında alınamaz. Kızılay ve benzeri dernekler bizlerin bu hissiyatı yaşamamıza vesile olurlar. İsteriz ki bu hissiyat, huzur ve mutluluk her eve ulaşsın. Bu maksatla Kızılay’ın tanıtımını, duyurularını ve çalışmalarını en geniş seviyede yaygınlaştırarak sosyal yardımlaşma alanında olması gereken seviyeye ulaştırmayı hedefliyoruz.

KIZILAY TOPLUMUMUZUN ÇOK ÖNEMSEDİĞİ, YARDIMLAŞMA DUYGUSU DİRİ TUTAR,

Dünyada nüfusuna ve gelirine oranla en çok insani yardım yapan ülke Türkiye’dir. Bunu gururla ifade ediyoruz. Tarih kitaplarımızdan okuduk, bugün müşahede edebiliyoruz ki dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun, konu insan ise, konu yardımlaşma ise,

Kızılay'ın amacı, her nerede görülür ise, hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu saygıyı, iş birliğini ve sürekli barışı getirmeye uğraşmaktır.

Kızılay ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve bar Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.

Kızılay'ın teşkilatı, Genel merkez, İl Merkezi ve İlçe Şubelerinden oluşur. Kızılay'ın Genel Müdürlük teşkilatı dışında kalan bütün kademelerindeki görevler fahridir.

Vatandaşımıza Kızılay dediğinizde ilk akla gelen çalışma alanları, Kan Hizmetleri ve AFET zamanlarındaki Çadırlar ve Aşevleri dir                           

Yaklaşan bir zaman diliminde olan,14 Haziran Dünya Kan bağışçıları günü olması sebebiyle biraz kan hizmetlerine değinelim.

Kan ertelenemez ve yerine başka bir şey ikame edilemez bir tedavi aracıdır. 2005 yılında “Ulusal Kan Temini Projesi’ sebebiyle Kan Bağışı toplama yetkisi sadece Kızılay’a verilmiştir. Bu yetki alındığında, Türkiye kan ihtiyacının sadece %41 kadarı Kızılay tarafından bağışçılardan karşılanabiliyorken, bugün ülkemiz kan ihtiyacının yüzde 91'ı Kızılay’ın yürüttüğü Kan Bağışı Programları sayesinde karşılanmaktadır. Bu maksatla çalışma yapan Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezimiz, 180 personel, 42 araç ile 7 gün 24 saat çalışma esası ile bölgemiz insanına hizmet vermektedir.

Sayın basın mensupları Kızılay Dernekler masasına bağlı faaliyet gösteren bir STK’dır. Gelir kaynakları tamamen bağışlardan oluşmaktadır. Sizler varsanız biz varız. Hayr severler bize destek verirse bizler buralarda faaliyetler yapabiliriz.

Ramazan ayı içinde sizlerden gelen desteklerle ilçelerimiz hariç, il başkanlığımız olarak yaklaşık 1500 vatandaşımıza yardım ulaştırabildik. Bu paketlerin içerisinde veya ilavesinde, önceki Kurban Bayramından kalan, yine Samsun’lu hemşerilerimizin bize bağışlamış olduğu kurban etlerinden hazırlanmış, ‘Kavurma ve Kıymalar’ vardı. Malumunuz Kurban Bayramı’na 1 aydan az bir süre kaldı. Kızılay 2022 yılı kurban organizasyonu ile 142000 bağışçıdan 22 ülkedeki 4 milyon kadar insana kurban payı dağıtmayı hedeflemektedir. Bu çalışma içinde Yurt Dışı kurban ücretimiz 1475 TL Yurt içi kurban ücretimizde 2475 TL dir. Önceki cümlelerde bahsettiğimiz gibi, biz sizlerle güçlüyüz, biz sizlerle varız. İnşaallah 2022 Kurban organizasyonumuzda desteklerinizle büyük bir ivme kazanacağız ve bekleyenlerin beklentilerine uzanan sizlerin hayr eli olacağız.

Kızılay’ın ortaya koyduğu hizmetler, vatandaşlarımıza bire bir dokunan hizmetlerdir. İhtiyaçlarınızın fazlasını ve kazancınızın artanını vererek kalben ve vicdanen mesut olur, gönül huzuru bulursunuz. Bizde bu huzura ulaşmanızı sağlayan eller olmak niyetindeyiz.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN