Songül KARAMAN Atasözlerimize Bakışımız
SON DAKİKA
Sol Ok
Sağ Ok
Yazarlar - Köşe Yazıları
Akasyam Haber
Advert
ANASAYFA Genel Güncel Gündem Siyaset Samsun Haber Kent Kültürü Türkiye Dünya Ekonomi Kültür Tarih
Atasözlerimize Bakışımız
Songül KARAMAN

Atasözlerimize Bakışımız

                                       

 Teknoloji çağına geldiğimiz günlerde en önemli etkenlerin başında  hız ,acelecilik ,sonuca hemen ulaşma  sık karşılaştığımız beklentilerdir.Genel olarak  bekleme ,tahammül etme gibi  davranışlar azalmış hatta yok olmuş durumda diyebiliriz.Bunun altında yatan sebeplere baktığımızda zamanı yakalama isteğinin  getirdiği telaşı görebiliriz.Bazı durumlarda fayda sağlayan bu hız tutkusunun bazen de insanları hataya sürükleme ihtimalinin olduğunu  unutmamak da gereklidir .Burada kendimizi dengede tutmakta faydalanacağımız nokta  büyüklerimizin öğütleri görüşleri ve tecrübelerden faydalanmak olacaktır .Büyüklerimiz hayat karşısında ki tecrübelerini aktarma yollarından biri de Atasözleri olmuştur.

 Atasözleri  ,  neden sonuç ilişkisi güzel şekilde öne çıkaran ,öğütler veren ,yapılan davranışların hangi durumları ortaya çıkarabileceğini anlatma da etkili olmuş sözlerdir.Örneğin ateş olmayan yerden duman çıkmaz  Atasözünü  değerlendirdiğimizde; ortaya bir durum çıkmışsa bunu oluşturan şartlar da mutlaka var denmek istenmiştir.Yani ortaya atılan  iddiada doğruluk payının olabileceği vurgulanmıştır.Öğüt verme yönüne baktığımızda çok fazla atasözünün bu amaçla söylendiğini de görebilmekteyiz.Örneğin ‘’Damlaya   damlaya göl olur’’ ‘’ Ak akçe kara gün içindir ‘’   ‘’Sakla samanı gelir zamanı’’

sözlerinde tutumluluk teması  vurgulanmıştır.Bunun gibi öğüt verme ve örnek gösterme açısından sıkça atasözlerinden  faydalandığımızı görmekteyiz.

 Geçmişten faydalanmanın en güzel yollarından biri kültürel miraslara sahip çıkmak onları tanımak ve uygulamaktır.Kültürümüz oldukça fazla zenginliğe sahiptir.Tarihsel yönden ,sanat yönünden ,edebi eserler açısından ve özellikle örf ve adetlerimiz geçmişten bugüne yerini korumaktadır.Atasözleri kültürel mirasımızın önemli bir parçasıdır.Tecrübeler,yaşanmışlıklar ve gözlemler sonucunda ortaya çıkması atasözlerini daha değerli ve anlamlı  kılmıştır

insanların olayları cümlelere yüklediği anlamlarla zenginleştirmesi ile hem kulağa hoş gelen

   Teknoloji ve atasözlerini bir araya getirdiğimizde günümüz insanın davranış normlarına da bir göz atma fırsatı yakalayabiliriz.Atasözleri   günümüzde ne kadar yerini korumaktadır Peki nelere rağmen korumak da buna bir bakalım.Özellikle yeni nesil olarak öğütleri değerlendirmek yerine ,kendi fikir ve düşünceleri uygulayarak sonucu yaşama isteği ağır basmaktadır.Artık kaçıncı yüz yıldayız eski zaman ki gibi değil hiçbir şey sözü  özellikle gençlerimizden epey sık duyduğumuz  cümleler arasındadır . Her ne kadar yeni nesil her şeyi kendilerinin deneyerek sonucu görme isteğini taşıyor olsa da büyüklere saygı ve kültürümüzün getirdiği özellikler sayesinde yerini korumaktadır.

  Atasözlerimizin günümüze taşınmasında ki önemli faktörlerden birisi  de kültürümüze sahip çıkma duygusunun millet olarak hepimizde güçlü bir seviye de olmasındır.

Aile kültürümüzde büyüklerimizin kıymeti  ayrıdır.Onlara duyduğumuz sevgi saygı hürmet değişmeyecek kurallarımız ve davranış biçimimiz olmuş ve her zamanda olmaya devam edeceği değişmeyecek bir gerçektir.Atasözlerimiz ,atalarımızdan bizlere ulaştığı gibi bizlerden de gelecek nesillerimize ulaşacak önemli kültürel miraslarımızdan olarak kalacaktır.

    

     

 

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
GALERİLER
Web Tasarım
iş güvenliği malzemeleri