Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 05-05-2020 15:30   Güncelleme : 11-05-2020 16:05

Kur’an-ı Kerim’den Öğütler

Kur’an-ı Kerim’den Öğütler

Peygamberimiz Hz.Muhammed (sav) “Din nasihattir” buyuruyor, bu vesileyle bazen başta nefsimiz olmak üzere sohbet havası içinde hatırlatmaya, nasihate ihtiyacımız oluyor/olmalı.

 

İsterseniz her Cuma hutbesinin sonunda okunan ayeti kerimedeki nasihatle sohbetimize başlayalım.

 

“Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” (Nahl, 16/90)

Yüce Allah, bu ayet-i kerimede toplumsal huzurun yapı taşlarından en önemlilerini sayarak bunları yerine getirmemizi emretmiştir. Her şeyi yerli yerine koyup, ölçülü hareket etmek, hakkı yerine getirmek anlamına gelen adalet; zulmün, haksızlığın, dengesizliğin karşıtıdır. Sahip olduğumuz konum her ne olursa olsun gücümüz nispetinde adaletli davranmak, adaletin sağlanması için gayret etmekle mükellefiz. Örneğin ailede ebeveyn olarak çocuklar arasındaki adaleti sağlamakla yükümlüyüz. Ebeveyn olarak bir çocuğumuz için yaptığımızı diğeri için de yapmaya çalışmalıyız. Bu asli ihtiyaçların giderilmesi, eğitim, çeyiz, miras paylaşımı vb. konularda olabileceği gibi, sevgi ve ilgi gibi hâl ve tavırlarda da söz konusudur.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN