Güncel
Giriş Tarihi : 14-06-2022 11:02   Güncelleme : 14-06-2022 11:25

Metaverse can yaka yaka geliyor!

Hiç kuşkusuz son günlerin en popüler kavramlarından biri Metaverse. Bu girizgâhı yapmamın nedeni, Metaverse rekabetinde en önemli oyunculardan olan Facebook’un çatı şirketi Meta’da yaşanan bir istifa. Meta şirketinde kurucu Mark Zuckerberg’den sonraki en önemli isim olan 14 yıllık yönetici Sheryl Sandberg, sürpriz bir şekilde görevi bıraktı.

Metaverse can yaka yaka geliyor!

Son dönemde küresel teknoloji şirketlerinde pandemi sonrası ekonomik buhran kaynaklı istifalar yaşanmakla birlikte, Sandberg’ün gerekçesi ilginçti. Meta’nın büyük umutlar bağladığı Metaverse konusunda yaşanan görüş ayrılığı, istifaya kadar giden yolu açmıştı.

Zuckerberg, şirketini Metaverse’e göre yeniden kurgulama çabası içinde. Hatta bu çabayı o kadar ileri götürdü ki, Facebook’un çatı şirketinin adını Meta yapmaya kadar gitti. Yeni bir sanal dünya kurgulayıp, Facebook’taki kârlılığı burada da sürdürmeyi umuyor.

Ancak istifa eden Sandberg, aynı görüşte değil. Metaverse girişimine başından bu yana hiç inanmadığı ABD basınına yansıyan Sandberg, bunun aksine şirkete önümüzdeki 5-10 yıl büyük zarar getireceğini savunuyor.

Meta’nın bugüne kadar en büyük gelir kaynağı, pazarladığı kullanıcı verileriydi. Kriz dönemleri hariç, Cambridge Analytica skandalı, Rusya’nın ABD seçimine müdahalesi gibi sorunlarda hep göz önünde oldu Facebook. Zuckerberg, bu nedenle ABD Kongresi'nde sorgulandı. Kullanıcı verilerinin kötüye kullanılması nedeniyle özür dilemek zorunda kaldı.

Bu arada binlerce iç yazışmayı ve belgeyi basına sızdıran Facebook'un eski çalışanı Frances Haugen, Zuckerberg’ün samimi olmadığını gözler önüne serdi. Haugen’e göre, hiç birimizin şaşırmayacağı gibi, şirketin önceliği kâr etmekti, nefret söylemiyle ve yalan haberle mücadele değil.

Peki bu noktada, Sandberg’ün istifasına neden olan fikir ayrılığı neydi aslında? Zuckerberg, Facebook’ta kullanıcı verilerini her detayına kadar toplayan ve özel ve kamudaki müşterilerine satan adeta istihbarî bilgi veritabanına sahip olmuştu.

Bu kullanıcı bilgisi tekelini olduğu gibi Metaverse ortamına geçirip, aynı kârlılığı orada da sürdürebilme konusundaydı fikir ayrılığı. Sandberg, tıkır tıkır işleyen kârlı bir düzen varken, risk alıp yeni ve nispeten bilinmeyen bir alana girmeye sıcak bakmıyordu.

Meta üzerinde giderek artan baskı, şirketin işinin hiç de zor olmadığını gösteriyor. Bir taraftan Çinli Tiktok karşısında rekabette zorlanması, bir yandan Apple’ın iPhone kullanıcılarına sunduğu, “Facebook beni takip etmesin” özelliği, şirketin yaşadığı en büyük sorunların başında geliyor.

Sadece Apple’ın kullanıcılara tanıdığı bu hak nedeniyle Meta’nın yılda 10 milyar dolarlık reklâm geliri kaybı yaşayacağını bizzat Zuckerberg açıklıyor.

Bugün Meta’da sular durulmamış olsa da Zuckerberg’ün fikir ayrılığı yaşadığı Sandberg’ün istifasından memnun olduğu şirket kulislerinden basına yansıyor. Metaverse’te kullanıcı bilgisi üzerinden ticaret zor gibi gözükse de Zuckerberg’ün bir yolunu bulacağını üzülerek söylemeliyim.

Kaynak: Melih Bayram DEDE – Diriliş Postası

Recep YAZGANRecep YAZGAN