Güncel
Giriş Tarihi : 19-10-2021 13:44   Güncelleme : 19-10-2021 13:44

Milli savunmaya adanan ömür ÖZDEMİR BAYRAKTAR!

Milli Teknoloji Hamlesi’nin öncüsü, bölgesel denklemleri sahada Türkiye’nin lehine çeviren IHA ve SIHA’ların fikir babası Baykar Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar, 72 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ömrünü Türkiye’nin savunma sanayiindeki bağımsızlık mücadelesine adayan Bayraktar’ın vefatı Türkiye’yi yasa boğdu.

Milli savunmaya adanan ömür  ÖZDEMİR BAYRAKTAR!

 

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın babaları, milli teknoloji hamlesi idealinin ve milli Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA) öncü ismi, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar, 72 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Kalp rahatsızlığı ve akciğer kanseri sebebiyle özel bir hastanede tedavi gören Özdemir Bayraktar’ın vefat haberini Haluk ve Selçuk Bayraktar sosyal medya hesaplarından duyurdu.

“HAKSIZLIKLAR KARŞISINDA PES ETMEDİ”

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Özdemir Bayraktar, babamız, ilham kaynağımız bugün Hakk’ın rahmetine kavuştu. Değerlerinden taviz vermeden adanmış bir ömür yaşadı. Yılmak bilmeyen azmiyle araştırıp üretenlerden oldu. Haksızlıklar karşısında hiç pes etmedi, gücü yettiğince yardım etti. Allah rahmet eylesin.” ifadelerini kullandı.

“BABAM, CANIM, ARKADAŞIM…”

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ise, “Babam, canım, arkadaşım, rehberim, dava yoldaşım Hakk’ın rahmetine yürüdü. Kanını, canını, sağlığını, varlığını milletimizin tam bağımsızlık mücadelesine vakfetti. İnna Lillâhi ve İnnâ İleyhi Raciûn O’ndan geldik O’na döneceğiz.” diye konuştu.

CENAZESİ FATİH’TEN KALDIRILACAK

Baykar Savunma’dan konuya dair yapılan açıklamada ise, “Milli teknoloji hamlesi idealinin ve milli SİHA’larımızın öncü ismi, Yönetim Kurulu Başkanımız ve yol göstericimiz Özdemir Bayraktar, Hakk’a yürüdü. Allah rahmet eylesin. Dualarınızı bekliyoruz. Cenaze namazı 19 Ekim 2021 Salı günü (bugün) öğle namazını müteakip Fatih Camii’nde kılınacaktır.” ifadelerine yer verildi. Kılınacak cenaze namazının ardından Bayraktar’ın cenazesi, doğduğu yer olan İstanbul’un Sarıyer ilçesi Garipçe köyünde bulunan, aile kabristanlığına defnedilecek.

 

“HALA FABRİKADA YAŞIYORUZ”

 

Türkiye’nin uzun yıllarca dışa bağımlı bir savunma sanayii ile mücadelelerindeki eksikliği tamamlaması, Bayraktar Ailesi’nin geliştirdiği yerli ve milli savunma araçları vesilesiyle azaldı. Vefat eden Özdemir Bayraktar’dan geriye, hüznün yanında savunma alanındaki istikrarlı ve başarılı adımları da kaldı. Bayraktar’ın ölüm haberinin ardından Selçuk Bayraktar’ın, AKINCI TİHA’nın teslim töreninde babasından gururla bahsettiği anlar, tekrar akıllara geldi. AKINCI TİHA’nın çizimi ve kavramsal tasarımın tamamen Özdemir Bayraktar’a ait olduğunu ifade eden Bayraktar, “Milli İHA geliştirmede, Bayraktar Ailesi olarak hep birlikte çalışıyoruz. Evlenene kadar, ben iş yerinde yatıp kalktım. Annem ve babam ise hâlâ fabrikada yaşıyor. Bizimle birlikte çalışmaya devam ediyor.” ifadeleriyle ailesinin bu alandaki yoğun çalışmalarını gözler önüne sermişti.

 

Özdemir Bayraktar kimdir?

1949 yılında aslen Trabzon Sürmeneli olan Balıkçı Lütfi Reis’in oğlu olarak Sarıyer’in Garipçe köyünde doğan Özdemir Bayraktar, Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun oldu. 1972’de İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından 2 yıl boyunca İTÜ Motorlar Kürsüsü Profesörü İsmail Hakkı Öz’ün araştırma asistanlığı görevini yürüterek içten yanmalı motorlar konusunda yüksek lisans çalışmasını tamamladı.

TEK MATKAPLA BAYKAR’I KURDU

 

1984 yılında otomotiv sektörüne yönelik yerlileştirme çalışmalarına katkı sunmak maksadıyla tek bir matkap makinası ile kurduğu Baykar’da birçok özgün makina tasarımı ve imalatı, parça işleme aparat tasarım süreçlerini üretti. Baykar’ın milli ve özgün İnsansız Hava Aracı teknolojisi geliştirmesi atılımında öncü rol üstlenen Bayraktar, bu projelerin hayata geçirilmesinde tasarım aşamasından prototip aşamasına, imalat aşamasından yatırım planlamasına kadar her aşamada aktif ve lider olarak yer aldı.

 

CEHPE HATTINDA BİZZAT YER ALDI

 

Baykar tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için geliştirilen ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı 2005-2009 yılları arasında Güneydoğu Anadolu bölgesinde askerler ile birlikte gerçekleştirilen çalışmalara liderlik yaptı. Hayatı boyunca sahip olduğu mühendislik yeteneğini her zaman güncel teknolojilerle harmanladı. milli teknoloji hamlesi idealinin mimarlarından olan Bayraktar, yürüttüğü tüm projelerde hayatı boyunca hak bildiği değerlerden en ufak bir taviz vermeden “Kalite detaydadır.” anlayışıyla titiz bir şekilde görevini ifa etti.

 

Bayraktar’a taziye mesajı yağdı

 

TBMM Başkanı Şentop: İnsansız Hava Araçlarımızın fikir babası, milli teknoloji hamlesinin öncü ismi Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar’ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayım.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Milli teknoloji hamlelerimizin bugünkü seviyeye ulaşmasında önemli katkısı bulunan Baykar Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar’ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Ülkemize kattığı değer her zaman hatırlanacaktır.

İçişleri Bakanı Soylu: Milli teknoloji hamlesine verdiği destekle, bu ülkeye bu Millete yetiştirdiği hayırlı evlatlarla, 21. yüzyılda Türkiye'nin güçlenmesinde büyük katkıları olan, Özdemir Bayraktar Ağabeyin vefatı bizleri ziyadesiyle üzdü.

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ülkemizi teknolojinin en üst ligine çıkarma hedefiyle ömrü boyunca büyük mücadeleler vermiş ağabeyimiz, Baykar Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar’ın vefatını derin üzüntüyle öğrendik.

İletişim Başkanı Altun: Milli bilincin inşası için azim ve gayretle çalışan kıymetli büyüğümüz Özdemir Bayraktar’ın vefat haberi hepimizi derinden üzdü. Merhuma Allah’tan rahmet, başta Haluk ve Selcuk Bayraktar kardeşlerim olmak üzere ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.

 

MHP Lideri Bahçeli: Türkiye’mize yaptığı hizmetlerle milli ve yerli silah sanayiinin gelişmesinde muazzam çabası olan, Özdemir Bayraktar’ın vefatından büyük bir üzüntü duydum. Milli teknoloji hamlesinde müstesna bir yeri bulunan Bayraktar’a Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyorum.

Kaynak: Diriliş Postası

Recep YAZGANRecep YAZGAN