Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Milli Eğitim Bakanlığı’na Yine Ayar Vermeye Kalkışıyor!

Kısa ÇYDD olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı’na açık bir mektup yazarak, Anayasa’ya ve Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı olduğu iddiasıyla ÇEDES projesi ve protokolü sona erdirilmesini istedi.

Eğitim - 20-06-2023 14:47

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Milli Eğitim Bakanlığı’na Yine Ayar Vermeye Kalkışıyor!

 

Anayasa’ya ve Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı olduğunu iddia ettikleri ÇEDES Projesi, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 10/07/2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 No’lu Kararname, 08/06/2017 tarihli ve 30090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim, Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği, 11/4/2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği, 15/12/2020 tarihli ve E.847444 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Din HizmetleriGenel Müdürlüğü Uygulama Genelgesi, 21/01/2020 tarihli ve 1563891 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi, 07/05/2020 tarihli ve 340105 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Gençlik Çalışmaları Yönergesi, Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi İşbirliğiyle hayata geçiriliyor.

ÇYDD projeye, “okullarda eğitim ve öğretim gerekli formasyona sahip MEB kadrosundaki öğretmenler tarafından verilmelidir” diyerek karşı çıkıyor.

Ve tabi elbette Laik, elbette bilimsel ve elbette karma, elbette Atatürkçü eğitim ödünsüz şekilde korunmalıdır diyerek karşı çıkıyor.

ÇEDES PROJESİ NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesi kapsamında “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur'an kursu hocaları, MEB okullarındaki öğrencilere "değerler eğitimi" verecek.

Projenin amacı, Öğrencilerin “millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan ve geliştiren fertler olmalarına” ayrıca çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı; millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi kendi yaşantılarında inşa etmiş; akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi, bedensel ve sosyal bakımdan dengeli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.

Protokol, MEB DÖGM, HBÖGM, MTEGM TEGM, OGM’ ye bağlı okullar, eğitim merkezleri, halk eğitimi merkezleri, DİB DHGM’ ye ve GSB GHGM’ ye bağlı ÇEDES Projesi Uygulama Mekânları iş birliğinde gerçekleştirilen “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi İş Birliği Protokolü Uygulama Usul ve Esasları”nı kapsıyor.

ÇEDES KURULLAR VE GÖREVLERİ

1) MEB, DİB ve GSB’de, Daire Başkanları başkanlığında en az birer kişiden oluşan temsilcilerin katılımıyla ÇEDES Koordinasyon Kurulu oluşturulur. Kurul üyeleri, kendi kurumlarında, proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerin koordinasyonunu sağlar.

2) Proje süreciyle ilgili düzenli izleme ve değerlendirme faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Millî Eğitim Müdürlükleri, il koordinatörleri, Müftülüklerin gençlik koordinatörleri ve Gençlik Spor Müdürlüklerinin temsilcilerinin katılımlarıyla “ÇEDES Koordinasyon Kurulu oluşturulur. Kurul üyeleri, kendi kurumlarında, proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerin koordinasyonunu sağlar.

3) ÇEDES Koordinasyon Kurulu üyelerine görevleri resmî olarak tebliğ edilir. Komisyonun ilk toplantısında üyelerin görev ve sorumlulukları belirlenir.

4) ÇEDES Koordinasyon Kurulu çalışmaları yerinde izler, değerlendirir ve aralık ve mayıs aylarında olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. Kurul üyelerinin bilgileri, komisyon kararları ve ilgili diğer belgeler dosyalanarak muhafaza edilir.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Güncelleme Değil Reform Bekliyoruz

Güncelleme Değil Reform Bekliyoruz

03-05-2024 - Eğitim

Müfredat taslağı hakkında

Müfredat taslağı hakkında

30-04-2024 - Eğitim