Che’nin sırt çantası..

Çantadan ‘Nutuk’tan sonra ‘Risale-i Nur da çıkmış’ asparagasları

Tarih - 24-03-2012 15:17

Che’nin sırt çantası..
Facebook’ta dolaşan Zaman Gazetesi’nin 19 Aralık 2011 sayısında yer alan  “Che’nin çantasından Risale-i Nur da çıkmış” haberinin fotoşop marifetiyle yapıldığı ortaya çıktı.

ODA TV’den Sinan Meydan’ın, Che’nin yakalandığında sırt çantasından Nutuk çıktığını yazmasının ardından şehir efsanesine dönen Erensto Che Guevera’nın çantasın içindekileri merak konusuna facebook kanalıyla yeni bir efsane daha eklenmişti.

Zaman Gazetesi’nin 19 Aralık 2011 sayısındaki manşet üstünde yer alan haberin fotoşop marifetiyle sonradan eklendiği ortaya çıktı.
 
CHE, ATATÜRK VE NUTUK
 
Tarihçi Cemil Koçak Che'nin çantası isimli 1 Mayıs 2011 Pazar günkü yazısında olayı bakın nasıl tahlil ediyor;

“Odatv’den Sinan Meydan, Che’nin yakalandığında sırt çantasından Nutuk çıktığını büyük bir iftiharla kayıtlara geçirmişti.

Meydan’ın yazdığına göre; Nâzım Hikmet, Che’nin gerilla yoldaşı ve Küba devriminin efsanevi isimlerinden halen hayatta bulunan Fidel Castro’ya 1961 yılında Havana ziyareti sırasında Atatürk’ü anlatmış ve bunun üzerine Fidel de, o sırada Havana’da bulunan genç Türk diplomatı Bilâl Şimşir’e Nutuk siparişi vermiş; üstelik bu isteğinin çok gizli tutulmasını rica ederek. Bu talepten Amerikalıların kesinlikle haberi olmasın demiş.

Daha sonra anlaşıldı ki Bilâl Şimşir meslek hayatında hiç Havana’da bulunmamış.
Hatta konunun tartışıldığı televizyon programına da bağlanarak, Amerika’da bile bulunmadığını açıklamamış.

Şimşir’in yazılmamış anılarından Meydan’ın aktardığına göre, kendisi, Ankara’ya geldiğinde yabancı dilde Nutuk aramış, ama bulamamış. O tarihte de, bugün de İspanyolca Nutuk olmadığından, Fidel’e olsa olsa bir başka dilde, İngilizce ya da Fransızca ya da Almanca metin bulunmalıdır. Fidel’in yabancı dil bildiğini varsayıyoruz tabii. Fakat Şimşir Ankara’da yabancı dilde Nutuk bulamaz; uzun aramalardan sonra ancak Millî Kütüphane’de, fakat Fransızcasını bulabilir.
 
ERNESTO CHE GUEVARA
 
Che, Ernesto Guevara’nın lakabıdır. Kendisi Arjantilidir, lakin katıldığı Küba devrimi dolayısıyla neredeyse Kübalı sayılır. Bu yakışıklı genç, 1960’ların başından itibaren sosyalist devrimin simgesi olacak; gerilla lideri olarak devrimci gençlerin, ama özellikle de genç kızların yatak odalarının değişmez poster kahramanı haline gelecektir. Onunla aşık atabilecek başka gerilla kahramanları da vardı; neredeyse aynı zaman diliminde aynı mücadeleyi vermekteydiler: Kuzey Vietnam’da gerilla savaşının önderi Ho Chi Minh (Ho amca) mesela. Ne var ki, Tanrının Che’ye bağışladığı yakışıklılık ondan esirgenmiş olduğundan, poster kahramanı olarak pek hatırlanmaz. Dahası Vietnam halk ordusunun komutanı Giap da anılardan silinirken, posterlerde de pek görülememiştir.
 
Che’nin sadece posterleri değil, fakat askerileştirilmiş politik savaş (focoluk), yani öncü ve küçük bir gerilla grubunun kırsalda başlattığı silahlı mücadelenin yoksul halkın, özellikle de köylülerin katılımıyla zafere ulaşması anlayışı, pek çok ülkedeki gençlik gruplarına aktarıldı. Küba devriminin tecrübesi, Latin Amerika dahil bir daha hiçbir yerde yinelenemedi. Bizzat Che, önce Kongo’da ve daha sonra yaşamına mal olacak Bolivya’da aynı mücadeleyi yinelemek istedi; ama başaramadı. Romantik ve kahramanca başkaldırısı, ardından trajik ölümü, onu devrimci bir aziz haline getirdi. O zamandan bu yana romantik bir isyankârlığın ve başkaldırışın idolüdür.
 
CHE, ülkemizde de devrimci gençliği derinden etkiledi. 60’larda ve 70’lerde arka arkaya iki devrimci gençlik kuşağı içinde pek çok militan, bu romantik ve destansı savaş rüyasının ardında yitirildi. Kent ve kır gerillası anlayışı, karmakarışık duygu ve düşüncelerin ardında tarihe gömüldü. Fakat maalesef beraberinde çok sayıda gencin hayatını da aldı götürdü. Bugünden geriye dönüp bakıldığında, neredeyse bütün eski devrimcilerin hayatında bir travma olarak kaldı. Duygularla gerçeklerin trajik karşılaşmaları, eski devrimcilerin beraber yaşamayı bizzat öğrenmek zorunda kaldıkları ayrı bir tecrübe olarak galiba hala sürüyor.
 
PEKİ ÇANTADA RİSALE-İ NUR OLAYI NASIL ÇIKTI

Şöyle ki, Facebook ortamında dolaşan bir habere baktık ve hayrete düştük.
Haber aynen şöyle;
“Che’nin sırt çantasında Risale-i Nur da çıkmış”
Guevara’nın sırt çantasından Nutuk çıktığı iddiası sonrası bu kez S. Nursi’ye ait Risale-i Nur çıktığı iddia edildi. Araştırmacı Sema Bahtıkara, iddiasının arkasında durduğunu bunun Bediüzzaman’ın bir mucizesi olduğunu söyledi”
19 Aralık tarihli Zaman Gazetesi’nin o tarihli sayısını bulup baktık ki, olay tam bir asparagas..

Fotoşoplanmış sürmanşet haberin bulunduğu yerde yani gazetenin aslında haber şu

“Annem için yıllarca dizileri Kürtçeye çevirdim” başlıklı bir haber var..
Sema Bahtıkara denilen kadın ise meğer Dünya TV sunucusu Sevda kaplanmış..
Fotoşop’un kerameti sonucu elde edilen haberin Facebook camiasında bir hayli inananı olduğun görünce bu haberi yapmak ihtiyacı ortaya çıkmış oldu.
 
CHE’NİN ÇATASINDA HANGİ KİTAPLAR VARDI
 
Ernesto Guevara’nın Bolivya’daki yıllarını en ayrıntılı biçimde araştırmış olan kişi, Bolivyalı gazeteci-tarihçi Carlos Soria Galvarro’dur. Che’nin Bolivya’daki yılları üzerine 7 cilt yazmış olan Soria’nın verdiği bilgiye göre, öldürüldüğü sırada Che’nin sırt çantasından şu beş kitap çıkmıştır:
Karl Marx’ın Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı kitabı,
S. R. Vigosky’nin Güncel Kapitalizm Teorileri Üzerine Makaleler kitabı,
Paul Carrell’in Geliyorlar kitabı (Ils Arrivent – Che’nin çantasından çıkan bu Fransızca kitap, İspanyolca olmayan tek kitaptır),
H. B. Philips’in Analitik Geometri kitabı,
Son olarak Luis Peñaloza’nın Bolivya Ekonomi Tarihi kitabı.
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Tekerlekli Sandalye Tarihçesi

Tekerlekli Sandalye Tarihçesi

12-04-2023 - Tarih

Millî Mücadelenin Yerel Tarihleri Projesi Batı Anadolu’da

Millî Mücadelenin Yerel Tarihleri Projesi Batı Anadolu’da

25-10-2022 - Tarih

  • eşya depolama
  • ahsap mobilya Turkey Hair Transplant Packages ts3 satın al Anlaşmalı Boşanma Davası FUE iptv bayilik Eşya depolama iptv bayilik