İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Durma Noktasına Geldi

SEBO İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, yılın son aylarında girerken inşaat ve gayri menkul sektörünün zor günlerin beklediğini kaydetti.

Ekonomi - 07-11-2023 10:55

İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Durma Noktasına Geldi

SEBO İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, “İnşaat sektöründe yükselen arsa fiyatları ardında döviz kurundaki yukarı yönlü hareketler ve bir de işçi sorunu bir araya gelince maliyetler ciddi yönde artış gösterdi” diyerek şöyle devam etti;

“Önceki yıllara oranla üretimde ciddi  düşüşler oldu. Sektör eski cazibesini kaybetti. Sektör ayakta kalma mücadelesi veriyor.

BİR ŞEKİLDE ÜRETTİNİZ ALACAK MÜŞTERİ YOK

Bunun iki nedeni var;

Birincisi yükselen fiyatların konuta erişimi zorlaştırması, ikincisi ise konut kredilerinin kapalı olması ve mevduat faiz oranlarının yüksek olması.

Kredi olmayınca konuta talep azalıyor insanlar nakit parasını mevduatta değerlendirmeyi daha cazip buluyorlar alıp oturacakları evleri mevduattan gelen parayla kirada oturmayı tercih ediyorlar.

Piyasaların düzelmesi yönünde kısa vadede bir ışık görünmüyor.

Bu gerçekler ortada buna göre hareket etmek gerekiyor çok büyük firmalar çok küçük paralara kredi bulamadığı için batacak durum onu gösteriyor piyasalar daralacak kış inşaat için çetin ve zorlu geçecek.

Gayrimenkul sektörü açısından ise birkaç aydır hissedilir durgunluk var almak istenen konutlara kredi verilmemesi mevduat oranlarının yüksekliği bir de piyasalardaki nakitin bankalarda toplanması  bir araya gelince ticaret durma noktasına doğru ilerliyor.

Bu durgun piyasalarda birde gayrimenkul sektöründe yapan yasal düzenlemeler gelince piyasa iyice çıkmaza doğru itilmiş oldu kendi kanaatimce sektör açısından yapılan düzenlemeler olumlu sonuçlar vermeyecek çünkü sektörün asıl çözüm beklediği sorunlarla ilgili düzenlemeler henüz yapılmış değil ofis giderlerinin arttığı gelirlerinin düştüğü bir ortamdan geçiyoruz.

Bunların hepsi bir araya gelince gayrimenkul sektörünü sıkıntılı zorlu ve birçok ofisin kapanacağı bir yıl bekliyor.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Girişimcilere 50 Milyon Dolarlık Fon

Girişimcilere 50 Milyon Dolarlık Fon

02-05-2024 - Ekonomi

Cesaretiniz Varsa Lojmanları da Satın Sayın Şimşek!

Cesaretiniz Varsa Lojmanları da Satın Sayın Şimşek!

30-04-2024 - Ekonomi