Mağaradan İbadethaneye Sancaklar Cami

İstanbul Büyükçekmece Sancaklar Cami, namaz kılma alanına girerken kıbleye doğru inen basamak kademelerinden, Eflatun’un mağara benzetmesine yaptığı göndermeye kadar felsefeden mimariye her alanda eleştirilere muhatap oluyor.

Kültür - 02-07-2023 06:19

Mağaradan İbadethaneye Sancaklar Cami

Dış mimarisi Prof. Helmut Striffler’in Dachau’da ki Protestan Kilisesine, iç mimarisi ise Temppeliaukio Kilisesine benzetilen Sancaklar Yeraltı Cami ibadeti gizli ve veya yasak bir eylem gibi yeraltına ve karanlık mekana indirgediği için de eleştiri oklarının hedefinde.

Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan ve klasik Osmanlı, Selçuklu tarzı camilerden farklı olarak inşa edilen Dünya Mimarlık Festivali birincisi Sancaklar Yeraltı Cami mimari yapısı Peygamber Efendimiz’e ilk vahiy geldiği Hira mağarasından esinlenerek projelendirildiği belirtilse de bir başka yorumda Eflatun’un mağara istiharesinden esinlendiği, ibadeti yeraltına indirerek gizlediği, Sabetaylar gibi Müslüman görünümlü ama yeraltında gizli şekilde Yahudiliği yaşattığı iddialarıyla da ağır eleştirilerinden kurtulamıyor.

2012 yılı Haziran ayında temeli atılan, 2013 yılı Kasım ayında ibadetten ziyade ziyarete açılan Sancaklar Camii aynı dönemde tartışılan Çamlıca Camii gündeminin gölgesinde kalarak fazla gündeme gelememiş.

KUBBEYİ HİÇ BİR YERE KOYAMAMIŞ

Sancaklar Camisi’ne yapılan diğer eleştiriler; Türk Cami tasavvurunun ağırlıklı olarak kubbe ile oluşmaya başlandığı Osmanlı döneminden itibaren kubbenin aydınlık bir cennet mekânı temsil etmesinden hareketle, Sancaklar Camisi’ni fazla karanlık olduğu ve cennetin aydınlığından uzaklaşmış.

Sancaklar Camisi, yüzyıllar boyunca Müslümanların ortak kültüründe yer etmiş cennet metaforunu kullanmak yerine Roma engizisyonundan kaçan Hıristiyanların oluşturduğu gizli ve karanlık ibadet mekanlarını çağrıştırması bakımından kadim cami mimarisi geleneğindeki cennetin aydınlığından uzaklaşıldığı içinde eleştiriliyor.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Çizgi Roman Okulu Sergisi Tuzla'da Açıldı

Çizgi Roman Okulu Sergisi Tuzla'da Açıldı

13-09-2022 - Kültür

Rasim Özdenören Ağabeyi yolculuyoruz bugün!

Rasim Özdenören Ağabeyi yolculuyoruz bugün!

24-07-2022 - Kültür