Samsun Üniversitesinde Dört Yeni Lisansüstü Program Açıldı

Samsun Üniversitesi’nin Meteoroloji Mühendisliği, Mimarlık, Temel İslam Bilimleri ve Tıbbi Mikrobiyoloji Tezli Yüksek Lisans programları açma teklifi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından kabul edildi.

Eğitim - 17-08-2023 11:56

Samsun Üniversitesinde Dört Yeni Lisansüstü Program Açıldı

Bu programların eklenmesinin ardından Samsun Üniversitesi bünyesindeki lisansüstü program sayısı 17’si tezli yüksek lisans, 3’ü tezsiz yüksek lisans ve 5’i doktora programı olmak üzere 25’e yükseldi.

Üniversite’nin stratejik planları doğrultusunda açılan dört yeni program hakkında açıklama yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AYDIN, “Üniversitelerin asli görevleri arasında yer alan araştırma geliştirme, tasarım ve inovasyon çalışmaları için çok önemli olan lisansüstü eğitim, günümüzde gittikçe önemini artırmaktadır. Samsun Üniversitesi olarak stratejik planımız doğrultusunda ön lisans eğitiminde 7 ve lisans eğitiminde 22 programımız mevcutken lisansüstü eğitimde yeni katılan dört programla birlikte 25 programımız oldu. Lisans programından fazla lisansüstü programa sahip olmak aslında üniversitemizin nihayetinde butik bir araştırma üniversitesi olma arzusunun açık bir göstergesidir.”

Rektör Aydın: “Çalışmalarımız Ülke Çapında Ses Getirdi”

Yeni açılan dört lisansüstü program özelinde bilgi veren Rektör Aydın, “Bu dört program şehrimiz ve bölgemiz için oldukça değerli. Mimarlık alanında ortaya koyduğumuz irade ile akademik ve fiziksel yapılanma konusunda yaptığımız çalışmalar ülke çapında ses getirdi. Özellikle Ballıca Kampüsü’nde yaptığımız endüstriyel dönüşüm ve “Duvarsız Üniversite” modeliyle oluşturduğumuz eğitim ve araştırma ortamları paydaşlarımızın her geçen gün daha çok dikkatini çekmektedir. Mimarlık alanında yaptığımız bu çalışmaların yüksek lisans programıyla taçlandırılması bizi çok mutlu etti. Samsun şehrinde ve yakın bölgede eksikliği fazlasıyla hissedilen Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı’nın üniversitemiz tarafından açılmış olması, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yürütmüş olduğumuzun en önemli göstergelerindendir.

Meteoroloji Mühendisliği hem lisans hem de tezli yüksek lisans bağlamında biri Samsun Üniversitesinde olmak üzere ülkemizde sadece iki üniversitede olan bir programdır. Bu açıdan çok değerli ve az bulunan bir program olan Meteoroloji Mühendisliği için gerek ilgili paydaşlarla gerekse akademik ve fiziki altyapıyla araştırmacılara nitelikli ortamlar sunmak ve bu alanda uzmanlaşma ve çalışma yapmak isteyenlere gerekli imkânları sağlamak istiyoruz.

Temel İslam Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı ve bu alanda yapılan çalışmaların önemi toplumumuz için her geçen gün artmaktadır. Bu programla Temel İslam Bilimleri, bilimsel bir araştırma alanı olarak ele alınacak ve dinin birey, toplum, kültür ve tarihle karşılıklı ilişkileri üzerinde bilimsel araştırmalar yapılacaktır. En genç fakültelerimizden olan İlahiyat Fakültemizin kısa sürede deneyimli akademik bir kadro oluşturarak lisans eğitimine başlamadan lisansüstü programlar açmaya başlaması İlahiyat alanına yeni bir soluk ve anlayış getireceğinin kanıtıdır.

Bir diğer yeni lisansüstü programımız olan Tıbbi Mikrobiyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı ise çağımızda yaşadığımız salgın hastalıklarla birlikte önemi daha belirgin olmaya başlayan bir alandır. Bu alanda yapılacak akademik çalışmalara ve nitelikli insan kaynağına ülkemizin çok ihtiyacı vardır. Özellikle klinik laboratuvarlar, AR-GE laboratuvarları ve ilaç endüstrisinin bu alandaki nitelikli araştırmacılara ihtiyacı çeşitli raporlarla ortaya konmaktadır.

Üniversitemizin nitelikli toplum için nitelikli üniversite misyonuna uygun olarak açılan yeni programlarımız üniversitemize, şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.” dedi.

 

Samsun Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü yeni açılan programlarından Mimarlık, Temel İslam Bilimleri ve Tıbbi Mikrobiyoloji tezli yüksek lisans programları için öğrenci alımı ilanına çıkmış olup, başvurular 20 Ağustos 2023 saat 23.59’a kadar devam etmektedir.

 

Samsun Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde 3 tezsiz yüksek lisans, 17 tezli yüksek lisans ve 5 doktora programı bulunmaktadır. Mevcut programlar şu şekildedir:

Tezsiz Yüksek Lisans Programları

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Sosyoloji

Uluslararası Ticaret

 

Tezli Yüksek Lisans Programları

Biyomedikal Mühendisliği

Coğrafya

Ekonomi

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

Kamu Yönetimi

Makine Mühendisliği

Meteoroloji Mühendisliği

Mimarlık

Sosyoloji

Tarih

Temel İslam Bilimleri

Tıbbi Mikrobiyoloji

Türk Dili ve Edebiyatı

Uçak ve Uzay Mühendisliği

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik

Yazılım Mühendisliği

 

Doktora Programları

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Makine Mühendisliği

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Sosyoloji

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik

 

 

 

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Güncelleme Değil Reform Bekliyoruz

Güncelleme Değil Reform Bekliyoruz

03-05-2024 - Eğitim

Müfredat taslağı hakkında

Müfredat taslağı hakkında

30-04-2024 - Eğitim