SGK Emeklilik Yaş Tablosu Netleşti!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında 5 yıllık 12'nci Kalkınma Planı'nı görüşmek üzere toplandı.

Güncel - 26-12-2023 17:53

SGK Emeklilik Yaş Tablosu Netleşti!

Hükümet adına komisyona katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Emeklilikle ilgili 'yaşı yükseltme' diye bir gündemlerinin olmadığını aktaran Yılmaz, "Şu anda, böyle bir çalışmamız yok" açıklamasında bulundu.

4A ile 4B Emeklilik Yaşı Nasıl Hesaplanır? (Erkek ve Kadın)

Hizmet akdi ile çalışanların yaşlılık aylığının bağlanmasında hangi kanun hükümlerinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik göstermektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre sigortalı olanlar için bu kanunlardaki şartlar geçerli olacak, dolayısıyla bu kişilerin kazanılmış hakları korunacaktır. Buna göre;

8/9/1999 ve öncesi sigortalı olarak ilk defa işe başlayanların yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı koşullarının bir arada yerine getirilmesi gerekmektedir.

8/9/1999 tarihi itibariyle yaşlılık aylığına hak kazananlar ile bu tarih itibariyle kadın sigortalılardan 18, erkek sigortalılardan 23 yıllık sigortalılık sürelerini dolduranlardan;

- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya,

- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün yahut,

- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.

8/9/1999 tarihinde bu koşulları yerine getirmeyen sigortalıların 23/5/2002 tarihindeki sigortalılık sürelerine göre, aşağıdaki tabloda belirtilen en az sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı koşulunu yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığına hak kazanabilecekleri öngörülmüştür.

10 Yılda Erken Emeklilik

SGK, bazı özel durumlarda 10 yılda erken emeklilik imkanı sunar. Bunun için 1800 gün ve 10 yıl çalışma şartı bulunur. Ayrıca, çalışanın yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşaması gerekiyor.

2. Askerlik ve Doğum Borçlanması

Askerlik Borçlanması: Erkek çalışanlar, askerlik sürelerini borçlanarak, toplam hizmet süresini artırabilir ve böylece erken emekli olabilirler.

Doğum Borçlanması: Kadın çalışanlar, her doğum için belirli bir süreyi borçlanarak, toplam prim gün sayısını artırabilir ve erken emeklilik hakkı kazanabilirler.

3. Malulen Emeklilik

Sağlık Durumu: Bazı sağlık sorunları nedeniyle çalışamaz durumda olan kişiler, malulen emeklilik hakkından yararlanabilirler. Bu, SGK tarafından belirlenen sağlık kurallarına göre değerlendirilir.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kahve Dünyası’ndan Yahudilere özel 'hamursuz' kek!

Kahve Dünyası’ndan Yahudilere özel 'hamursuz' kek!

09-05-2024 - Güncel

Gazze'de Ateşkes Sağlanana Kadar Derslere Girmeyeceğiz

Gazze'de Ateşkes Sağlanana Kadar Derslere Girmeyeceğiz

09-05-2024 - Güncel