https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-1e3945785f.png
Memiş OKUYUCU

Geleceğin Dünyasi

21-01-2020 15:26

Yeni bir dünya kuruluyor. Robotik bir dünya. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde mesleklerin % 65’ini ortadan kalkacak. Robotlar, hayatın hemen bir çok alanında insan ve emeğin  yerini alacak. Suudi Arabistan’da 500 milyar dolarlık bir robot üssü kurmak için çalışmalar yürütülmekte. Gelecekte iş ve gündelik hayatta,  daha az insan daha çok robotların olacağı bir dünya olacak.

İnsanlık aleminin yaşam ve  medeniyetine hayat verecek olan bizler, bu değişime ne kadar  hazırız?

Bunun için…

Demode metodolojileri  atıp, analitik zihin sahibi birey yetiştirmeyi idealize eden bir bakışımız, 

Bireysellik adı ile bencillik ve atomize edilmeyi değil, birey kimliği ve şahsiyet inşasını hedefleyen bir duruşumuz, 

Kimlik kültüre dair bir talim terbiye vurgusuna odaklı bir görüşümüz olacak çalışmaları daha çok yapmalıyız. 

Karşılığı olmayan(sadece öğretmenlik formasyonu almış mezun sayısı 700 bini aşmış durumda)  üniversite diploması yerine, gerçekçi ve bilim üreten bir üniversite modelini savunarak/geliştirerek bu dünyayı kalben, ruhen ve bedenen görecek bir gözümüz,  

Aileyi, aile birliğini ve aile değerlerini savunup, aileye sahip çıkan üslubumuz ile bu dünyada sürülecek bir izimiz,   

Dergahta, bergahta anlaşma, konuşma, kaynaşma ve dayanışma için yegane ortak buluşma alanımız Türkçe. İngilizce’nin giderek diğer tüm diğer dünya dilleri  gibi Türkçe’yi de yutma istidadı mevcut iken... Ana dilimize sahip çıkma düşüncesini her müfredata, talebeye, örgün ve yaygın eğitimin merkezine işleyerek; bir sevgi, bir düşünce ve şuurunu geliştirerek bu dünyaya söylenecek bir sözümüz olsun. 

Bütün bunların program ve ideallerini geliştirerek, bir  büyük maarif ve insanlık  hizmeti yapmış olacağız. 

 İnanıyoruz ki,  bugünkü genel eğitim sistemi hakkında; her sesin,  herkesin, her kesimin, içinde elbette söyleyecek bir  sözü var.  

Türkiye’de bugün 25 milyon öğrenci var. 50 milyon da bunların anne babaları bulunmakta. Nerede ise ülkenin tamamı. 

Maarifin görevi, ülkenin medeniyet perspektifini devam ettirmektir!  

Bu  demektir ki, maarifimiz en temel meselemiz demektir.  

Bütün bunların cevabını arayıp, çözümüne çalışabilsek bizim medeniyet yürüyüşümüze ne kadar büyük ve ayrı bir sinerji katacak değerler ile karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlaşılacak. 

Bir hayat ve varoluş alanımız. 

Toplumsal kimliğimizin ve geleceğimizin iki başlı bir  emniyet sübabı vardır: Ehliyet ve liyakat. 

Ehliyet, liyakat ve toplumsal adaleti yerine koyup, topluma taç edecek yegane varlık nedenimiz ise, hakikat davamızdır.  

Hakikat davamızı yerine koyabilmek için ve daha bir çok değerimizi yerine yerleştirebilmek için ‘hakkı bulup, hakka uygun davranmalı, hakkı tutmalı ve hakkı yerine koymalıyız’.  

Hakk’ın hakikatini, cemiyet hayatına doğru çevirip, insanlığa adalet götürme mükelelfiyetimiz dahil   çok şeyleri değiştirebiliriz. Bütün  dünyanın her yerine hakkı yazmak için, maarifin temeline hakkı yazmalıyız.  

Maarif, bizim iki yüz yıllık  davamızdır.  

Davasını gütmeye devam edeceğiz.  

Sağlıcakla kalın efendim. 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Yeni Müfredat Taslağı Nasıl Bir Model Sunuyor? Eğitim ve Maneviyat Maarif Muhiti, Eğitim Modeli Maarifin Türkçesi Millî Eğitim Şûrası Üzerine Hârezmî Eğitim Modeli Ankara’da Bir Eğitim ‘Ada’sı Bir Fikir Adamı Ali Fuad Başgil Türkiye'de Şehirli Dindarlık Doğunun Yedinci Adami: Mehmet S. Aydin Istiklal Marşi Ve Akif’in Öğretmenliği Türkiye’de Bir Üniversiteye Rektör Olmak Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Tarihe İz : Muallim Mahir İz Eskimeyen Zaman Efendisi: Ali Fuad Başgil Kalpten Gelen Bir Söz Maarif Televizyonu Muallim Bir Maarif Adami Olarak Mustafa Öcal Boğazköprü’de Yanaşık Düzen Ya Da Bir Fasl-I Cenaze Tıp Dili Bizim Neyimiz Olur? Eğitimin Ele Alinacak Yani Dünyanin Sahili Selameti: Kalkınmış Türkiye Evvel Giden Ahbaba Selam Olsun Üniversiteler Türkiye’ye Ne Zaman Yetişir? Vakar Abidemiz: Ayasofya Camii Türkiye’nin Temel Eğitim Meselesi: Meslekî Eğitim Geleceğin Meslekî Eğitimi: Büyük Türkiye Meslekî Eğitim Üniversitesi Mütehassis Olmayan ‘Eğitim Uzmani’ Olur Mu? Kıran Günlerinde Meşk Ve İçe Yolculuğumuz Yeni Bir Sistem Ve ‘Yenilmişlerin’ Düzeni Bir Dönüştürme Projesi: Köy Enstitüleri – 2 Bir Dönüştürme Projesi Köy Enstitüleri Ederini Tüketen Düzen Ve Biz Akif’in Türkiyesi, Türkiye’nin Akif’i Yüzümüzü Ak Edecek Bir Söz Üreten Nesil Çağı Yönetir Kalbinin Dili Olmayan Şair: Akif Münevver Ya Da Çınlayan Nağme Olmak Tuba Ağaci, Bambu Ağaci Tarihin Inkilap Etmesi Gelişler Ve Geri Gidişler Hak Temelli Bir Reforma Doğru Söylesem Tesiri Yok, Sussam… Maarif reformu neden şart? Yazmak Ve Yazarak Yaşamak İlim iktidarı, memleketin imarıdır! Maarifin ahlâkı var mı? Maarifin örfü yok Orff’u var! Eğitimde Dezavantajlı Gruplar Ve Maarifin Adaleti Dört çeker, ne kadar çeker! O şehre varmaz isek! Durduramayacaksınız! Türkiye’nin Yurt dışı Öğrenci Perspektifi FETÖ’nün Eğitim Boyutu Maarifimize Çankırı Modeli Utangaç Sunumlu ‘Zoraki Ve İstendik’ İnsan Maarif nedir? Seçimin galibi: eğitim sistemidir! Eğitimi Terbiye Etmek Ecnebi memleketlere öğrenci gönderme meselemiz!