https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-9cabff038f.png
Pınar HOLT

Herkesin Sorduğu Soru: Ne Ara Bu Kadar Acımasız Olduk?

13-03-2018 09:10

Haftaya 11 tane birbirinden pırıl pırıl, başarılı, üretken, eğitimli gencimizi talihsiz bir uçak kazasında kaybettiğimiz haberiyle başladık. Merhumelere Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyorum.

Ben bu gençleri kişisel olarak tanımam ama kaza haberi kadar, kaza haberine yapılan korkunç yorumlar da bir o kadar içimi acıttı.

NE ARA BU KADAR ACIMASIZ OLDUK?

Son zamanlarda gittikçe artış gösteren zorbalığın, şiddetin her çeşidini ve derecesini trafikte, okullarda, tv programları aracılığıyla, iş yerlerimizde, ilişkilerimizde yaşıyoruz ya da şahit oluyoruz bir de üzerine ‘Siber Zorbalık’ dediğimiz cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler gibi elinin altında dijital cihazı olan bazı kişilerin olumsuz, aşağılayıcı ve hatta utanç verici içerik ve yorumlar paylaşması sanal ortamlarda da şiddet görmemize sebep oluyor.

Takma isimlerle ve anonim hesaplar üzerinden atılan her tür yorumun sahibinin belli olmadığı ve hatta belli olsa bile yaptıkları eylem için sorumlu tutulmadıkları için siber tacizlerin, saldırıların şiddeti gittikçe artarak devam etmekte ki gördüğümüz üzere rahmetli olmuş 11 kişinin arkasından dua etmek yerine korkunç yorumlar yapıla biliniyor.

Ben yine ve her zamanki gibi siber zorbalığın çoğalmasında ailelerin çocuklarına denetimsizce internet kullanmalarına fırsat vermeleri ve aynı zamanda biz yetişkinlerin elimizin altında 7/24 ulaşabildiğimiz teknolojinin nimetlerinden yararlanmak yerine, kendi içimizde biriktirdiklerimizi, sorunlarımızı, problemlerimizi, çaresizliklerimizi, yetersizliklerimizi, mutsuzluğumuzu, sevgisizliğimizi ortaya çıkarma yeri olarak görmemizden dolayı olduğunu düşünüyorum. Mevlana’nın dediği gibi:

‘Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et; çünkü söz yürekten gelir dilden çıkar’

Peki biz ailelerim en azından önümüzde ki nesillerin teknolojiyi daha kontrollü kullanabilmesi ve siber zorbalık yapmaması ya da maruz kalmaması için neler yapmalıyız daha önce birçok yazımda bahsetmiştim ama tekrar tekrar üzerinden geçelim:

Çocuğumuzun kimlerle çevrimiçi ortamlarda yazıştığını, hangi sitelere girdiğini gözlemleyelim.

Çocuğumuzun ne tarz bilgisayar oyunları oynadığını gözlemleyelim.

Aile içi internet kullanımı saatleri konusunda kurallar koyalım ve uygulayalım.

Çocuğumuzla ya ad çevremizde siber zorbalığına şahit olduğumuz yetişkinlerle, güvenli internet kullanımı hakkında bilgi verelim, uyarılarda bulunalım.

Ve biz yetişkinler için tavsiyem; çevrim içi ortamlarda davranışlarımı, öfkemizi kontrol altına alamıyorsak mutlaka bir uzmana başvuralım.

Vatanımız için canını feda eden askerlerimiz dahil olmak üzere, hastalık, kaza, cinayet gibi sebeplerle genç yaşta yitirdiğimiz tüm gençlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine de tekrar tekrar sabırlar diliyorum. Ve Lau Tzu’nun bir sözü ile bitirmek istiyorum:

“Konuşmadan önce düşün! Gereği var mı? Şefkat barındırıyor mu? Kimseyi incitebilir mi? Sessizliği bozacak kadar değerli mi?” Lao Tzu

Sevgiyle.

Pınar Holt

Yazar, Davranış Bilimci, Konuşmacı

E-mail: [email protected]

Instagram: pinarholtofficial

Facebook: Pinar Holt

 

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI Kendini yeniden keşfet! Doğum Sancısı Unutma! Sen Yürüyen Bir Evrensin! Her şey titreşir! Hayat titreşimdir! Ayallerinizin Gerçekleşmesi İçin Altın Kural! Sosyal Hayata Dönmenin 7 Yolu Koronadan Kaçarken Başka Hastalıklara Tutulma! En Büyük Gücümüz Yaşama Sevincimizdir! Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz Rehineci İmkansız Deme! Bugünü Daha Nasıl Güzel Yaşayabilirim? Hayatımın Dönüm Noktası Kitabı Okurlarını Hayatlarının Dönüm Noktasına Götürecek! Virüsler Pozitif İnsanları Sevmezler! Niyet Perdesi Sizin hiç babanız öldü mü? Sözün hangi mevsimde söylendiği sözün kendisinden daha önemlidir! Türkülere ilham olmuş ördek şimdilerde sendrom olmuş! Değerli Dostlarım, Selvi Boylum Al Yazmalım Yapay zekâ mı organik zekâ mı? Kendi hapishanesinde sıkışıp kalan insanoğlu! Pabucunuzu dama attırmayın! Şiddet her yerde! Sosyal Medya Sarhoşluğu Video oyunları çocuğun empati yeteneğini geliştirir mi? Yeni nesil doktor ya da mühendis olmak değil, ‘youtuber’ olmak istiyor! Mahremiyet eğitimi almamış çocuktan saygı ve nezaket beklenemez! Kalbim Afrin’de Kaldı Kadınlar insandır erkekler ise insanoğlu! Biz çocuklarımızı ihmal edersek istismarın sonu gelmez! Anne sen bana mı yoksa kendine mi üzülüyorsun? Bağırmadan Çocuk Büyütmenin Püf Noktaları Çocuklarımıza Başkalarını Önemsemeyi Öğretebilmek Çocuğunuzun en iyi arkadaşının bilgisayar, tablet ya da televizyon olmasını ister misiniz? Çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı edindirmenin 7 yolu! Çocuklarımızı Teknolojinin Zararlarından Nasıl Korumalıyız? Kızım sustu! Ben sustum! Ve sanki tüm kâinat sustu... Çocuklarımıza Sevgiyi Paylaşmayı Ve Yardım Etmeyi Öğretmek Onlar susuyor ama siz susmayın! Biz nerede yanlış yaptık? Okullar Açılırken