https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-bb5387b798.jpg
Fatma Nur ÖZCAN

Kelime-i Şehadet

30-03-2024 12:48

İnsanoğlunun asıl gayesi, İslamın ilk şartı, cennetin anahtarı, kudret ve haşmet sahibi olan Allah’ın yarattıklarına şahit olduğumuz, Kelime-i Şehadeti anlamak daha sonrasında ise mânâsı ile hayatına tecelli etmesini sağlamaktır.

Kelime-i Şehadet anlamı itibarı ile; Bir olan, eşi ve benzeri olmayan cennet ve cehennemin yegane tek sahibi, kudret dolu rahmanın yapmış ve yapacak olduklarına şahit olabilmek ve iman edebilmektir. Nitekim manası da bu hususu belirtmektedir: Şehadet ederim ki Allahtan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki,  Muhammed Aleyhisselam onun kulu  ve resulüdür. 

 

Ancak ifade edilen anlam Rabbimizin inşası ve mucizesi olan eserlerine şahit olmak dışında daha bir çok anlam içermektedir.  Kelime-i Şehadetin anlamı okunmuş olduğunda gözden kaçırılmaması gereken bir diğer husus da şudur; Peygamber efendimiz önce Allah'a kul daha sonra ise resül oluşudur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)  tıpkı diğer müminler gibi Allah’ın kuludur. Birinci vazifesi Rabbe yaraşır kul olabilmektir. Sonraki vazifesi ise ümmetinin Rabbine yaraşır kullar olmasına vesile olmaktır. 

 

Kelime-i Şehadeti söylemek sadece lafız ile olmamalıdır aynı zamanda kalp ile tasdik edilmeli ve hayatın tamamına sirayet edilmelidir. İnsanoğlu düşünebilen, aklı ile diğer tüm mahlukatın üstüne konulmuş bir varlıktır. Onu diğer canlılardan üstün kılan aklı iken, aklını kullanmıyor oluşu onu diğer tüm canlılardan alt bir seviyeye indirecektir. Bizler aklımızı bahşeden  yaratıcıya bizlere bahşettiği en yüce nimetlerden biri olan aklımız için  şükretmeli ve akıllı bir insan olmanın gerekliliğini yerine getirmeliyiz.

Bilmeliyiz ki ilmi, rızkı, ve kudreti veren Allah’tır. Bilmeliyiz ki ahiret kesindir. Kuran haktır. İnsan Allah’ı unutursa her şeyi unutur. Allah'ı bulursa her şeyi bulur, başta da kendini bulur. Allah evrenin, bilinen, bilinmeyen her şeyin mimarıdır. Her bir parmak izi, pis kokulu gübreden mis kokulu çiçekler elde ediliyor olması, mevsimlerin oluşumu ve değişimi gibi  bunların sayısı oldukça fazladır. Çünkü evrenin tamamı birbirinden farklı eserler ile doludur ve hepsi oldukça muazzam ve mucizevidir.

 

 İslamiyet dini ise Yüce yaratanı tanıtan en huzur veren ve doğruluğu kesin olan tek dindir. Bu dine bir neferi olmanın nişanesi ise Kelime-i Şehadettir. Bizler bu dinin neferleri olmak ile nasiplenen insanlarız. Rabbimiz neferi olduğumuz yüce dinimizi hakkıyla yaşamayı nasip etsin inşallah.

Neler Söylendi?