https://www.akasyam.com/files/uploads/user/-28d3b57d8d.png
Kevser KARSLIOĞLU

Kilo veremiyorum diyenler için Altın Öneriler

30-05-2018 13:39

Kilo verme sürecinde vücudunuz bir savaş halindedir. Diyete ilk başladığınızda çok çaba sarf etmeden kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Ancak bir süre sonra kilo kaybı yavaşlar ve tamamen durur. Diyete sadık kalınmasına rağmen kilo kaybının durduğu bu aşamaya “plato evresi” denir. Plato evresini kolayca atlamak için vereceğimiz ipuçlarına göz atın.

Kilo kaybı tartıya yansımıyor olabilir

Vücudunuz bazı dönemlerde su tutma eğilimindedir. Özellikle kadınlarda regl dönemi ve regl öncesinde hormonsal değişimlere bağlı olarak ödem oluşumu oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Yeteri kadar su tüketmiyorsanız vücudunuz su tutacaktır. Bu aslında vücudun kendini koruma mekanizmasıdır. Bedeniniz susuz kalma tehlikesine karşı tüketilen suyu önlem olarak depolar. Ödem dediğimiz durum oluşur ve bu tartıya kilo veremiyormuşsunuz gibi yansır.

Tartının eksik göstermeme nedeni kas kütlesi kazanmanız da olabilir. Özellikle egzersiz yapmaya yeni başlayanlarda sıkça rastlanan bir durumdur. Aslında kilo verirken bir taraftan da kas kütleniz artıyordur.  Bunu anlayabilmek için en iyi yöntem vücut ölçülerinizi kontrol etmektir. Kilo kaybetmiyorsanız fakat vücudunuzda incelmeye devam ediyorsa endişelenmeye gerek yok. Aynı tempoda devam ederseniz bir süre sonra tartıda da değişim olacaktır. Ayda bir kere vücut yağ ölçümü yaptırmanız durumunuzu analiz etmeyi kolaylaştıracaktır.

Ne yediğinizi kaydedin

Kilo vermeniz durduysa ne yediğinizi ayrıntılı olarak görmek olası hataları düzeltmenize yardımcı olur. İnsanların çoğu aldıkları kaloriyi hafife alma eğilimdedir. Küçük bir not defteri edinerek gün içinde neler yediğinizi porsiyonları ile birlikte yazın. Gün sonunda kontrol edin. Ne kadar su tükettiğinizi de kaydetmeyi unutmayın. Tüketmemeniz gereken bir yiyecek tükettiyseniz ertesi gün için daha dikkatli davranın.

Kaliteli beslenin

Yiyeceklerin miktarı kadar kalitesi de önemlidir. Sağlıklı gıdalar ile beslenmek yeme alışkanlıklarınızı düzenler ve iştahınızı kontrol altına almanıza yardımcı olur. İşlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durun. “Sağlıklı” olarak etiketlenmiş birçok gıda aslında sağlıklı değil. Yiyeceklerin içerik etiketlerini okuyun ve mümkün olduğunca az ve saf içerikli gıdaları tüketin.

Ağırlık kaldırın

Kilo vermek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri de ağırlık kaldırmak gibi güç egzersizleri yapmaktır. Ağırlık kaldırarak kaslarınızı kuvvetlendirirsiniz. Kuvvetli kaslar da oturduğunuz yerde bile daha fazla enerji tüketmenizi sağlar. Metabolizmanız hızlanır.

Düzenli uyuyun

Kaliteli, yeterli ve düzenli uyku ruhsal ve bedensel sağlığınız için oldukça önemlidir. Yapılan çalışmalarda, kötü uykunun obezite için en büyük risk faktörlerinden biri olduğu bildirilmiştir. Günde 7 saat gece uykusu almak kilo vermeniz için etkili hormonların salgılanmasını sağlar.

Kardiyo yapın

Kardiyo (yüzme, koşma vs.) sağlığınızı iyileştirmek için en etkili yollardan biridir. Özellikle göbek çevresinde yağlanma olanlar haftada 5 gün 30 dakika olacak şekilde kardiyo yapmalıdır. İç organların çevresinde birikerek hastalıklara yol açan “viseral” yağlanmayı azaltmak için de kardiyo yapmak çok etkili olacaktır.

Diyetisyen Kevser Karslıoğlu

Neler Söylendi?