Genel
Giriş Tarihi : 29-11-2019 09:55   Güncelleme : 29-11-2019 09:55

MÜSİAD Vizyoner’19 Zirvesi; Teknolojinin öncüsü ve dijital şirket olmak zorundayız!

Türkiye’nin en büyük ve küresel ölçekte en yaygın sermaye platformu MÜSİAD tarafından iki yılda bir düzenlenen “VİZYONER Zirvesi” “Dijital Gelecek” temasıyla bu yıl 3.kez Birevim Ana Sponsorluğunda Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

MÜSİAD Vizyoner’19 Zirvesi; Teknolojinin öncüsü ve dijital şirket olmak zorundayız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen zirvede, güncel teknolojik gelişmeler ve teknolojinin iş ve sosyal hayatımızda gerçekleştirdiği dönüşümler, alanında uzman konuşmacılar tarafından kapsamlı bir şekilde ele alındı.

Programın ilk bölümünde Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, İTO Genel Başkanı Şekip Avdagiç, Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda katılımcı yer aldı.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Vizyoner İcra Kurulu Başkanı Muhammet Ali Özeken, Dijitalleşme sürecinin 20 yıl içerisinde günümüzdeki mesleklerin büyük bir kısmında dönüşüme neden olacağını belirtti. Dijitalleşme sürecinin iyi değerlendirildiği taktirde birçok avantajı da beraberinde getireceğini ifade eden Özeken, “Ülkemizdeki 3,5 milyon KOBİ'nin dijitalleşme iştahı sergilemesi halinde ekonomide aranan verimlilik artışı kendiliğinden gelecek.  "KOBİ'lerimiz işini; internete taşıdıkça, üretim süreçlerinde, satış ve pazarlamada inovasyon kültürünü benimsedikçe, verimlilik artışı kendiliğinden gelecektir. Ancak bu suretle emek yoğun alanlardan bilgi ve zanaat yoğun alanlara, katma değeri yüksek alanlara yönelebileceğiz. Bunun ardından çok karlı ve yüksek hacimli bir iş kolu olan e-İHRACAT, inanıyorum ki, ülkemizin yeni ekonomik hikayesi olmaya namzettir." dedi.

Türkiye Aktif Rol Almalı

Türkiye tarihi süreç içerisinde birinci, ikinci ve üçüncü sanayi devrimlerini geriden takip eden bir ülke olduğunu vurgulayan Özeken, "Bilgi ve dijitalleşme çağı" olarak adlandıran bu yeni dönemde Türkiye'nin aktif rol alması, gelecekte güçlü bir şekilde var olabilmek adına önemli. Türkiye, doğru strateji ve yerinde hamleler ile bu defa geriden takip eden değil, liderlik eden, yol açan ve ülke rolüne talip. Bunun için gereken güç, azim ve inanç bizde fazlasıyla var; Dünyanın imrendiği dinamik nüfusumuz ve iş yapabilme becerilerimiz ile, bu konudaki iddiamızı çok çalışarak ve bu dönüşümün gereklerini doğru okuyarak ortaya koyabiliriz.” diye konuştu.

Özeken’in ardından konuşan Genel Başkan Abdurrahman Kaan ise "dijital gelecek" teması sayesinde çok farklı katmanları ve yönleri ile dönüşümü masaya yatırdıklarını kaydederek, davetli ve katılımcıların çok yönlülüğünün bunu açıkça ispatladığını söyledi.

Kaan, siyasetten diplomasiye; bilgiye erişimden onun güvenliği ve işlenmesine; ticaretin yeni kurallarından ticaretin yeni hatlarına; yeni piyasa koşullarından piyasaların yeni oyun kurucularına; milli gücü oluşturan yeni kavramlardan milli gücün yeni jeopolitik alanlarına kadar her sahada dönüşümü masaya yatırdıklarını anlattı.

Ancak burada ana ekseni dijital gelişim olarak belirlediklerini dile getiren Kaan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü yeni dünya düzeni diye tekrarladığımız sistem aslında; yeni kurallar, yeni oyuncular, yeni piyasalar ve yeni modeller silsilesini 'dijitalleşme' sistematiği üzerinden yeniden kurgulamaktır. Karşımızda eski ve yaşlı bir dünya var, oysa bizler şimdi, bu eski dünyanın yeni adetlerine uyumlu yepyeni algoritmalar kurmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Ama belirttiğim gibi bu algoritmalar hayatın her alanı için geçerli olacaktır."

"Konutlarda akıllı cihazların varlığı her geçen gün artıyor"

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi de etkinliğin ana sponsoru olduklarını belirterek, bu sponsorluktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Dijitalleşmenin getirdiği sonuçlara değinen Çiftçi, bu kapsamda her geçen yıl konutlarda akıllı cihazların, sanal sesli asistanların varlığının artacağını söyledi. Çiftçi, "Nesnelerin interneti sayesinde 2020'de 30 milyar cihazın birbiriyle bağlantılı olması ve 40 zetabayt veri üretmesi bekleniyor." dedi.

Konutlarda nesnelerin interneti sayesinde yaşanacak gelişmeler ve değişimlere işaret eden Çiftçi, ne kadar değişim yaşanırsa yaşansın, evi tam anlamıyla sıcak bir yuvaya dönüştüren tek şeyin "insani değerler" olacağını söyledi.

Çiftçi, Birevim olarak her zaman "insan odaklılıktan" söz ettiklerini, bu konuda ödün vermemeye çalıştıklarını, tasarruf kültürünü çok önemsediklerini vurguladı.

"Tasarruf Da Dijitalleşme de Zorunlu"

Murat Çiftçi, Türkiye'de 23 milyon aile bulunduğunu, her ay 100 bin kişiyi tasarruf anlayışı ve kültürüyle tanıştırdıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz 5 yılda 5 milyon ailenin birlikte tasarruf finansmanıyla ev veya araba hayallerine kavuşmasına vesile olmak. Bunun için dijitalleşme yolunda önemli yatırımlar yapıyoruz. İnsanı merkeze alan çözüm odaklı sosyal politikalar geliştirmek için de gayret sarf ediyoruz. Çünkü bu bizim için sadece ticari bir iş değil, aynı zamanda milli bir kalkınma modeli."

"Teknolojinin Öncüsü ve Dijital Şirket Olmak Zorundayız"

Zirvede konuşan İTO Genel Başkanı Şekib Avdagiç, dijital geleceği başarmak zorunda olduklarını belirterek, "Çünkü artık küresel rekabetin yeni bir boyutu, yeni bir ismi var. O da tüm zaman, mekan, üretim ve pazarlama imkanlarını değiştiren sanal rekabettir. Dijital çağın aktörü olmak ancak sanal rekabetin üstün aktörü olmaya bağlıdır." dedi.

Dijital çağa ayak uydurmanın iki temel şartı olduğunu vurgulayan Avdagiç, şunları kaydetti:

"Birincisi, teknolojinin öncüsü olacaksınız, ithal teknolojiye bağımlı olmayacaksınız, olabildiğince az bağımlı olacaksınız. Kendi teknolojinizle üreteceksiniz. Bunu da ancak Milli Teknoloji hamlesiyle başarabiliriz. İkincisi de dijital şirket olmayı başarmalıyız. Bu olmazsa olmazdır. Çünkü teknolojik üstünlük ve güç, tek başına bir anlam ifade etmez. Çalışma anlayışımızı da bu şekle ve ruha büründürmek mecburiyetindeyiz. Artık veri analitiğinde üstün olan, yapay zekâ ve robotik alanda ileri gidebilen, bu yönde büyük Ar-Ge çalışmaları ve yatırımlar yapan kazanacak."

adminadmin