Genel
Giriş Tarihi : 22-02-2019 11:22   Güncelleme : 22-02-2019 11:22

MÜSİAD’da SGK ve İŞKUR Teşvikleri Konuşuldu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) SGK ve İŞKUR ortaklığında Genel Merkez’de SGK ve İŞKUR hizmetleri ve güncel teşviklere ilişkin “Bilgilendirme Paneli” gerçekleştirildi

MÜSİAD’da SGK ve İŞKUR Teşvikleri Konuşuldu

MÜSİAD Proje ve Destekler Çalışma Grubu Başkanı Muhammet Ali Özeken ile Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Hikmet Köse’nin katılımlarıyla düzenlenen programda, SGK İl Müdürü Murat Göktaş ve İŞKUR İl Müdürü Yunus Yelmen konuşmacı olarak yer aldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Muhammet Ali Özeken ,Çalışma grubunun gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin bilgilendirmede bulundu. SGK ve İŞKUR’un teşvik süreçleri ile ilgili olarak de değerlendirmelerde bulunan Özeken; “SGK ve İŞKUR kurumlarımız biz işverenlerin üzerindeki yüksek vergi ve prim yükünü hafifletmek için gayret ederken; teşvik süreçlerini ne kadar sadeleştirir ve anlaşılır hale getirirlerse,  bürokrasiyi ve evrak yoğunluğunu ve teşviklerinden yararlanma şartlarını ne kadar azaltırlarsa bizler de istihdam teşviklerinden o derece yüksek oranlarda istifade ederiz.” dedi.

Teşvikler, Kayıt Dışılığın Azalmasını Sağlıyor

Özeken’in ardından kürsüye gelen Sektör Kurulu Başkanı Hikmet Köse ise teşvik konusunun Türkiye’deki kayıt dışılığın azaltılmasında büyük bir rol oynadığına dikkat çekti. Köse “Teşvik konusunu MÜSİAD’da uzun yıllar boyunca çok tartıştık. Teşvik aslında özü itibariyle doğal sürece bir müdahaledir. Bir pozitif ayrımcılıktır. Bu ekosistem içerisinde bunu yaparken çok dikkatli olmak lazım. Piyasaya veya işleyen bir mekanizmaya pozitif bir müdahale yaptığınız zaman bunu çok ince hesaplayarak yapması lazım. Devletin bu anlamda çok ciddi teşvikleri var.  Bu konuda devletin binlerce kalemde teşvikleri var ve bunları takip etmek oldukça zor. Bunları takip edebilmek için dahi ciddi bir yapay zekâ ihtiyacımız var. İstihdam teşviklerinin piyasaya en büyük faydası şu olmuştur: Piyasadaki kayıt dışılığı ciddi şekilde azaltmıştır. Çünkü bu teşviklerin alınabilmesi için kayıt dışılığın ortadan kalkması gerekiyor. Bu anlamda istihdam teşviklerini çok faydalı buluyorum.” diye konuştu.

Teşvikler Hakkında Ayrıntılı Bilgi Verildi

İŞKUR İl Müdürü Yunus Yelmen İŞKUR faaliyetleri ve güncel teşviklere ilişkin bilgilendirme yaptı.  Yelmen, İŞKUR’un yürüttüğü aktif istihdam politikaları, iş başı eğitim programları, ilave istihdam teşviki, asgari ücret desteği, mesleki eğitim ve beceri iş birliği protokolü ve kısa çalışma ödeneğine ilişkin katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi.

SGK İl Müdürü Murat Göktaş ise istihdam teşvikleri hakkında bilinmesi gerekenlere ilişkin katılımcılara sunum gerçekleştirdi. Göktaş, Yurtdışına götürülen/gönderilen sigortalılara uygulanan 5 puanlık prim indirim, yurtdışına götürülen/gönderilen sigortalılara uygulanan 5 puanlık prim indirimi, istihdam teşvikleri hakkında bilinmesi gerekenler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Program soru ve cevap bölümünün ardından gerçekleştirilen toplu fotoğraf ile sona erdi.

adminadmin