Siyaset
Giriş Tarihi : 15-09-2016 12:15   Güncelleme : 15-09-2016 12:15

Ohal’den sonra erken seçim mi var!

Kulislerde OHAL’den sonra seçim olabileceği konuşuluyor.

Ohal’den sonra erken seçim mi var!

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ayşe Yıldırım, OHAL kaldırıldıktan sonra ara seçim yapılmasının zorunlu olduğunu yazdı.

Yıldırım yazısında, şunları kaydetti

“Evet, kaldırırsa en azından yerel ara seçim yapmak zorunda kalabilir.

Neden mi?

Mahalli İdareler Seçimi Hakkındaki Kanun’un 29. Maddesi’nin b fıkrasına göre “Belediye meclisi veya il genel meclisinin yetkili organlarca feshi” halinde, c fıkrasına göre de “Belediye meclisi veya il genel meclisi üyeliklerinin herhangi bir sebeple boşalması ve meclis üye sayısının yedeklerinin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağıya düşmesi” halinde mülki amir bu durumu 30 gün içersinde ilçe seçim kuruluna bildirir. İlçe seçim kurulu da söz konusu organ için yeniden seçim yapılmasına karar verir. Ve bu ilandan sonra gelen altımışıncı (60) günü takip eden ilk pazar günü oy verme günü olur.

İşte onun için AK Parti, zaten 24’ü de daha önce görevden uzaklaştırılmış ve birçoğu tutuklanmış olmasına rağmen DBP’li belediyelerdeki vekillerin yerine kayyım atadı ama belediye meclislerine dokunmadı. Onları da görevden alırsa seçim yolu açılacaktı. Ama başka bir şey yaptı. Belediye meclislerini işlevsizleştirdi:

“Belediyelerin bütçe, muhasebe iş ve işlemleri valilik onayıyla mal müdürlüğünde görülecek. Belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamayacak.”

Yani belediye meclislerinin kayyımı çalıştırmama riskine karşı kayyıma meclissiz çalışma yetkisi verdi. Fiilen var gibi görünen belediye meclislerini hukuken boşa çıkardı.

Bu durumda 29. maddenin c fıkrası akla gelebilir. Belediye meclis üyelerinin istifa etmesi. O olursa ara seçimi yapmak durumunda kalır.

CHP’li hukukçu milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Seçim yasasının 29. maddesi var. Eğer belediye meclis üyeleri istifa ederse seçim kuruluna götürülür ve seçim yapılır. O zaman bakın halkın ne dediğine” diyor. Ve AKP’nin neden OHAL’den vazgeçmeyeceğini düşündüren cümleyi sarf ediyor: “Tabii eğer hükümet seçimi bir KHK ile askıya almazsa.”

 

adminadmin