Genel
Giriş Tarihi : 05-09-2018 10:35   Güncelleme : 05-09-2018 10:35

Okula Başlama Kâbus Olmasın

Okula Başlama Kâbus Olmasın

Liv Hospital Samsun Çocuk Psikiyatri Kliniği’nden Uzm. Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım „Okula Başlama Döneminde Aileler Neler Yapmalı“ konusunda bilgilendirdi.

Yıldırım, „ Uzun bir tatil döneminin ardından yeni eğitim-öğretim yılı başlıyor. Bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi pek çok öğrenci okulla ilk kez tanışacak, pek çok öğrenci de yeni bir okula başlangıç yapacak. Zaman zaman çocuklarımız okula başlangıç yapma konusunda zorluklar yaşamaktadır. Peki süreci onlar için kolaylaştırmak adına neler yapabiliriz? Gelin neler yapabileceğimizden bahsedelim.“ dedi.

NELER YAPABİLİRİZ?

Okula başlama sürecinde neler yapılabileceğinden bahseden Zeynep Gülçin Yıldırım, „Öncelikle iyi bir okul öncesi hazırlık süreci planlanmalıdır. Erken dönemden itibaren çocuğun bağımsızlığı desteklenmeli, ufak ayrılık denemeleri yapılmalı, özbakım becerileri kazandırılmalıdır.

Okula hazırlık sürecinin birlikte planlanması ve çocuğun sürece ortak olması, okula yeni başlayan veya okul değişikliği yapılan çocuklar için okul açılmadan önce okulun sınıfının gösterilmesi, öğretmeni ile tanışılması uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Anne babanın çocuğun kaygılarını dinleyip anlamaya çalışmaları, ilk zamanlar okula bırakılması ve alınması işleminin ebeveyn tarafından yapılması, vedalaşmanın kısa tutulması, çocuğun alınacağı saat ile ilgili bilgilendirilmesi ve bu konuda özen gösterilmesi yine uyum sürecini kolaylaştıran tutumlardır“ diye konuştu.

„OKUL KORKUSU“ İLE KARŞI KARŞIYA OLABİLİRİZ

Dr. Yıldırım, „Okulun ilk günü ile ilgili olumlu beklenti yaratmak adına okulun olumlu yönlerini vurgulayın. Ör:eski arkadaşlarını göreceği, yeni arkadaşlarla tanışacağı, vb. Mümkünse okula birlikte gidebileceği bir arkadaşı ile önceden  tanıştırmak faydalı olacaktır. Okulun ilk günü gelip çattığında eğer çocuğunuz gergin görünüyorsa ona okulun ilk günü için endişelenen tek çocuğun kendisi olmadığını, öğretmenlerinin de bu durumun farkında olduğunu ve öğrencileri rahatlatmak için fazladan çaba sarfettiklerini hatırlatın. Özellikle okula yeni başlayan çocuklar için ilk zamanlar ebeveynlerinden ayılmak istememe, ağlama, ebeveyne yapışma davranışları gesterebilirler. Bu durumun okulun ilk haftasından sonra devam etmesi halinde "okul korkusu" ile karşı karşıya olabiliriz. Bu gibi bir durumda  vakit kaybetmeden okul ve çocuk ruh sağlığı uzmanı ile işbirliği yaparak soruna çözüm aranmalıdır. Yeni eğitim-öğretim yılının tüm öğrenciler, veliler ve öğretmenler için mutlu ve huzurlu geçmesi dileklerimle“ şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

adminadmin