Samsun Haber
Giriş Tarihi : 20-01-2022 12:58   Güncelleme : 20-01-2022 12:58

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’dan Araştırma Görevlilerine Mesai Zorunluluğu Getirildi!

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal imzasıyla başlatılan uygulama ile araştırma görevlilerine yeni mesai saati uygulaması getirildi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’dan  Araştırma Görevlilerine Mesai Zorunluluğu Getirildi!

8.00 -17.00 mesaisine uymayan araştırma görevlileri hakkında işlem yapılacağı da araştırma görevlilerine bildirildi.

 

Bu uygulamanın yasal olup olmadığını sorduğumuz araştırma görevlileri, daha önce birçok üniversitede uygulamaya konulmaya çalışılan araştırma görevlilerine mesai ile ilgili Danıştay'ın verilmiş kararları olduğunu ve araştırma görevlilerine mesai uygulamasının yasal olmadığını ifade ettiler.

OMÜ'nün yasal dayanağı olmayan bu kararından en kısa zamanda dönmesini beklediklerini söyleyen araştırma görevlileri uygulamanın sürdürülmesi halinde emsal kararlarla mahkemeye başvuracaklarını ifade ettiler.

Araştırma görevlisi, mesai saatleri içinde, fakülte binasında olmak zorunda mı?

Danıştay 8. Dairesi verdiği kararda, Akademisyenlerin yaptıkları iş ve çalışma koşulları gereği kendilerine tahsis edilen odalarının dışında da çalışmalarını devam ettirebileceklerini ve akademik kariyerin ve akademik çalışma hayatının bir parçası olarak, gerek kütüphane ve benzeri yerlerde araştırma yapmak, derslere girmek, projeler yönetmek gibi faaliyetlerde bulunmak amacıyla mesai saatlerinde fakülte binası dışında bulunabilmelerinin mümkün olduğunu ifade etmiştir.

Kararda, Araştırma Görevlisine, izinsiz ve kurumlarınca kabul edilen özür olmaksızın devamsızlık göstermek disiplin suçunu işlediğinden bahisle verilen disiplin cezası, akademik alanda çalışan kişilerin yaptıkları iş ve çalışma şekilleri dolayısıyla gerektiğinde kendilerine tahsis edilen odalarının dışında da çalışmalarını devam ettirebilecekleri; bunun yanında disiplin soruşturması raporunda araştırma görevlisinin okula hiç gelmediğine ilişkin bir tespitin yapılamadığı, imza föyü uygulamalarına bakıldığında ise; 08.00-17.00 saatleri şeklinde olmasa da, davacının makul saatler içerisinde mesaisini tamamladığı ve imza föylerinde de davacının okula gelmediğine dair bir tespitin yapılmamış olduğu gerekçeleriyle iptal edilmişti.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN