Güncel
Giriş Tarihi : 01-09-2015 17:30   Güncelleme : 01-09-2015 17:30

Organik çileğin sirkesini yaptılar

AMASYA (AA) - Gümüşhacıköy ilçesinde yaşayan Birsel ve İbrahim Bayrak çifti bahçelerinde yetiştirdikleri organik çileklerden sirke yaptı

Organik çileğin sirkesini yaptılar

AMASYA (AA) - Gümüşhacıköy ilçesinde yaşayan Birsel ve İbrahim Bayrak çifti bahçelerinde yetiştirdikleri organik çileklerden sirke yaptı.

Eşi ile 10 yıldır organik tarım yaptıklarını belirten Birsen Bayrak, iki yıl önce organik elma sirkesi ile organik sirke üretimine başladıklarını söyledi.

Bahçelerinde elma, ayva, şeftali, çilek, ahududu, karadut, böğürtlen yetiştiğini belirten Bayrak, "Yetişen meyvelerimizden reçel yapıyoruz. Bu sene de ilk defa çilek sirkesi yapmaya başladık. Çilek sirkesi diğer sirkelerden farklı. Aroması daha güzel" dedi.

Saplarını ayıkladıkları çilekleri cam kavanoza koyduklarını, içine bir litre su ilave edip karıştırdıklarını anlatan Bayrak, şunları kaydetti:

"Hava almasını sağlamak için üzerine bir tülbent bağlayıp, kapak kapatmadan mayalanmaya bırakıyoruz. Ortalama on gün sonra mayalanma başlıyor ve ilk süzme işlemini gerçekleştiriyoruz. Tekrar üzerine tülbent bağlayıp, kırk gün kadar devam edeceğimiz bekleme süresinde, on günde bir süzme işlemini tekrar ediyoruz. Asitleşme başlayıp, sirke tadı ortaya çıkınca koyu renkli bir şişeye süzerek dolduruyoruz."

Yaptıkları işlemler sonucunda 5 kilo çilekten 3 kilo çilek sirkesi elde ettiklerini belirten Bayrak, hazırladıkları 250 mililitrelik şişeleri 30 liradan satışa sunduklarını ifade etti.

Çilek sirkesinin başta cilt güzelliğine iyi geldiğini aktaran Bayrak, "Çilek sirkesi cildin nem ihtiyacını karşıladığı için yüze sürülerek temizlik yapıldığında sivilceleri yok ediyor, yüzde oluşan lekelerin kaybolmasına yardımcı oluyor. Su ile karıştırılarak saçlar yıkandığında kepek oluşmasını engelliyor. Varisli bölgelere çilek sirkesi ile masaj yapıldığında varislerde azalma olduğu ve düzenli olarak kullanıldığında zayıflamaya yardımcı olduğu biliniyor" diye konuştu.

adminadmin