Güncel
Giriş Tarihi : 03-08-2023 17:15   Güncelleme : 03-08-2023 17:15

Pazarören Mezunları Hasret Giderdi

Yozgat, Kayseri, Kırşehir, Muş, Iğdır, Ağrı, Şanlıurfa illeri başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin gibi Türkiye’nin pek çok yerinden hatta yurt dışından pek çok mezununu çeken bir kasaba olan Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Pazarören, farklı dönemlerde orada okumuş ve görev yapmış olanları 29 – 30 Temmuz 2023 günleri konuk etti.

Pazarören Mezunları Hasret Giderdi

TANIŞTILAR VE HASRET GİDERDİLER

Daha küçük yaşlarda iken ilk gurbet havasını teneffüs ettikleri, tertemiz suyunu içtikleri ve hayata dair ilk şekillenmelerini burada yaşadıklarının bilincinde olan ve farklı dönemlerde Pazarören’de okumuş olanlar bir birleriyle tanıştılar, kendi dönemler ile hasret giderdiler.

 “Pazarören Mezunları Buluşması” adıyla düzenlenen etkinliğin ilk günü “çemen ekmek ikramı” ile başlayan sohbetlerde eski hatıralar paylaşıldı. Kimi zaman hüzün, kimi zaman neşelere boğulan katılımcıların, iş hayatlarındaki başarılarında Pazarören’in ve orada yaşananların etkisinin büyük olduğunu vurguladıkları gözlendi.

Katılımcılar arasında eski dönem, 1985 yılından daha öncesi mezunların çok olduğu dikkat çekiciydi. Program için okulda 60lı, 70li, 80li, 90lı yıllardan mezunların çokça yer aldığı 300’ye yaklaşan konuk vardı. Bazı mezunlar eşleri ve çocuklarıyla birlikte katılmışlardı. Mezun olduktan sonra okula hiç gelmemiş olanlar dahi ulaşılmaya çalışılmış ve yıllar sonra okula ilk kez gelenler de vardı.

BİR VEFA ÖRNEĞİ

Buluşmanın birinci günü okul yemekhanesinde gerçekleştirilen toplantıda Program Tertip Komitesi Adına bilgi veren Celal Aramaz, Pazarören Mimarsinan Öğretmen Lisesi mezunlar olarak 17’ncisini düzenledikleri geleneksel buluşmalarda okulun “Pazarören Köy Enstitüsü”, “İlköğretmen Okulu”, “Öğretmen Lisesi” gibi hizmet verdiği zamanlarda orada bulunanlar ile bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti ifade etti ve program hakkında bilgilendirmede bulundu.

Okulun sembol binalarından olan eskiden derslik binası olarak kullanılan “ana binanın” bakım ve onarımını üstlenen, 1960 yılında bahçesine küçük yaşta adım atarak öğrencisi olmuş olan, eski mezunlardan İşadamı Mustafa Yalçınkaya'ya, bu vefalı ve kadirşinas tutumuyla ortaya koyduğu örnek çabasına mukabil, bütün mezunlar ve öğrenciler ile okul yönetimi adına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer tarafından plaket takdim edildi.

Etkinliğin bu oturumunda bağışçı emekli öğretmen ve İşinsANI Mustafa Yalçınkaya, Prof. Dr. Yücel Acer, Pazarören Köy Enstitüsü Mezunları Derneği Başkanı Avukat - Öğretmen İdris Talih, Pazarören Mimar Sinan Fen Lisesi müdürü Hayrettin Acet, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü İhsan Yalçınkaya, Kayseri İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman Karaca ve söz alan katılımcılar duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

ESKİ MENÜLERİ DE TATTILAR

Mezunlar programda kendileri için ayrılan serbest zamanlarda okulu ve çevreyi gezdiler, akşam yemeğinde de kuru fasulye, pilav, mercimek çorbası, cacık gibi ikramlarla eski zamanlardaki yemekleri hatırlayıp anılarını paylaştılar. Gece etkinliklerinde de bitmek tükenmek bilmeyen sohbetlere dalan konuklar okulun pansiyonun da konakladılar.

AYNI HÜZNÜ YAŞAYARAK AYRILDILAR

Buluşmanın ikinci günü yöresel ürünlerden oluşan ve okul bahçesinde piknik havasında gerçekleşen söyleşiler de sık ve farklı ortamlarda da bir araya gelmenin önemini vurguladılar. Program sonun da eskiden yaşadıklarına benzer hüzünlü atmosferi yaşayarak okuldan ve kasabadan ayrıldılar.

Pek çok farklı çevreden katılımcının yer aldığı buluşmaya ilişkin program sonrası düşüncelerini paylaşan Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Pazarören her birimizin hayatında özel yeri olan bir yerdi. Hatta Türkiye’nin yakın geçmişinde büyük izlere sahiptir. Mezunlarının bütün hayatlarına temel taşı olmuş yaşanmışlıklar vardır. Her birimizin ülke ve insanlık için ortaya koyduğu çabayı önemsiyoruz. Pazarören’de okuduğumuz bu okulun Köy Enstitüsü, İköğretmen Okulu, Öğretmen Lisesi, Anadolu Lisesi gibi isimlerle mezun ettiklerinin benzer zorlukları yaşadıklarını biliyoruz. Bu bizlerde ortak bir dil, yakınlaşmayı sağlayan his ve duygu bütünlüğü oluşturuyor. Bu çok değerlidir. Okulun şimdi Fen Lisesi olarak hizmet vereceğini biliyoruz. Bu sevindiricidir. Fakat okulda normatif ve köklü kültürün korunması yapılacak çalışmalarla daha da güçlü hale getirilmesi gerekir. Okulda müfredata uygun eğitim öğretim faaliyetleri yanın da ek ve tamamlayıcı çalışmalar yapılabilir. Buna müsait bir yerdir. Öteden beri zikrettiğim ve günümüz şartlarına uygun etkinlikler için ‘Köy Koleji’ anlayışıyla dünyayı yakalamayacak yeni nesilleri yetiştirme fırsatımız var” dedi. Bu tür buluşmaların devam ettirilmesinin önemine değinerek emeği geçenlere de teşekkür etti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN